Uvařit domácí vývar se sice může jevit jako jednoduchý proces, mezi kuchaři je však známý jako základní recept, na němž může pohořet i ta nejpečlivější hospodyňka. Pro dosažení dokonalých výsledků totiž nestačí pouze zalít maso a zeleninu vodou, je třeba dodržet několik základních pravidel. Celý proces pak mohou ještě urychlit a vylepšit jednoduché tipy a triky, které vám přinášíme v tomto článku.
Vývar je nositelem komplexní chuti, a proto je základem mnoha jídel. Lze jej udělat prakticky z čehokoliv, můžete použít hovězí, vepřové, kuřecí či slepičí maso, ale i rybí, králičí, zvěřinu či mořské plody. Na kuřecí vývar využijte kuřecí skelety, krky nebo křídla.
Co se týče hovězího vývaru, nejlepších výsledků dosáhnete s libovým kouskem, který doplníte o morkové kosti – například krk, plec, oháňku či žebra.
Maso i kosti můžete předem opéct v troubě. Tu rozpalte na 180 stupňů, maso rozložte na plech pokrytý pečicím papírem a nechte zezlátnout. Díky tomuto triku získá výsledný vývar nejen tmavší barvu, ale i výraznější chuť.
Kupte se slevou Mrkev bio Nature's Promise.
Základem každého vývaru je vedle masa kořenová zelenina. Petržel a celer jsou nejen nositeli výrazné chuti, ale také příjemné vůně. Co se týče mrkve, ta dodá vývaru barvu a jemně nasládlou chuť. Na dva litry vody bohatě postačí dvě mrkve, jedna petržel a kus celeru. Pokud chcete opravdu intenzivní chuť, zeleninu předem opražte na másle, nebo ji opečte spolu s masem. Důležitou součástí je i cibule, kterou ponechte ve slupce, což dodá vývaru tmavší barvu. Nakonec do vody hoďte pár lístků bobkového listu, několik kuliček nového koření a pepře. Vývar není třeba solit.
Pokud máte maso a zeleninu připravené, vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby byly ponořené, a nechte vývar táhnout. Teplota vody by měla být těsně pod bodem varu, pokud bublá, způsobuje nehezký kal. V tuto chvíli vás čeká ta nejjednodušší část receptu – čekání.
Čím déle budete vývar táhnout, tím silnější, tmavší a chutnější bude. Ideální je nechat jej táhnout přes noc.
Skvělým pomocníkem je v tomto případě pomalý hrnec, který udržuje stálou teplotu a můžete jej bez obav nechat na lince bez dozoru. Navíc jsou pomalé hrnce energeticky mnohem méně náročné než běžný indukční nebo elektrický sporák.
Pomalý hrnec Philco PHSC 5600 je ideální kuchyňský společník k přípravě potravin pomalým vařením. Ve velké nepřilnavé nádobě o objemu 5,6 l připravíte jídlo až pro 6 osob. Vybrat si můžete z 11 programů, které vám usnadní práci se složitým nastavováním (PLANEO Elektro, 2 989 Kč).
Užijte si zdravé vaření za minimum času stráveného v kuchyni s pomalým hrncem Sencor SPR 7200SS. Výhodou tohoto hrnce je jeho objemná varná nádoba 6 l ve které zvládnete připravit pokrmy i pro 8 člennou rodinu. Hrnec umí vařit ve vakuu a součástí je i parní koš pro vaření v páře. Osm automatických programů zaručuje maximálně komfortní vaření bez nutnosti studovat návod a recepty (PLANEO Elektro, 3 499 Kč).
Nejen tlakové a pomalé vaření zvládá Catler MC 8010. Hrnec, který na vás bude mluvit česky nebo anglicky je unikátní ve své speciální konstrukci vnitřní nádoby a 4zónovém ohřevu indukční cívkou v kombinaci s tlakovým vařením a vařením v páře. Spolehlivě tak nahradí hned několik kuchyňských spotřebičů od trouby, rýžovaru, tlakového či pomalého hrnce, mikrovlnky po parní hrnec. Vařit můžete celkem ve 14 různých programech a hrnec vás bude po celou dobu přípravy jídla navigovat lidským hlasem (Catler, 13 290 Kč).
Kvalitní vývar si nemusí užívat pouze masožrouti, velkou dávku chuti v sobě nese i zelenina. Mrkev, celer, petržel, cibule, pastinák či fenykl. Do silného zeleninového vývaru můžete kromě kořenové zeleniny použít i zbytky a odřezky zeleniny, které už nelze konzumovat za čerstva. Zajímavé chuti a krásné tmavé barvy dosáhneme i přidáním sezónních hub.
Jakmile vývar dokončíte, nechte jej jemně zchladnout a poté jej několikrát sceďte. Pro první oddělení surovin a tekutiny použijte obyčejný cedník. Takto scezený vývar je do omáček dostačující, pokud jej ale chcete mít opravdu čistý, sceďte jej ještě jednou přes plátýnko. Abyste odstranili přebytečnou mastnotu, nechte vývar zcela vychladnout v lednici a poté z něj lžící seberte usazený tuk. Vývar uchovávejte v lednici, případně jej po menších dávkách zamrazte.
Pokud se vám vývar během tažení zakalil, nezoufejte, stále jej můžete zachránit. Vyšlehejte 2 až 4 bílky do tuhého sněhu, který poté přimíchejte do studeného vývaru. Celou směs přiveďte k varu. Bílky na sebe naváží bílkovinné nečistoty ve vývaru. Poté vývar přeceďte přes čisté plátýnko a uložte do lednice. Toužíte-li po opravdu silném vývaru, po finálním scezení jej můžete dalším vařením ještě zredukovat a vytvořit tak husté želé, které je vhodné jako základ omáček.
Jakmile máte vývar připravený, není nic jednoduššího, než jej přeměnit v dokonalou polévku, která vás postaví na nohy i při silném nachlazení. Stačí přidat maso, zeleninu, játrové knedlíčky, nudle nebo kapání a perfektní zimní chřipkobijec je na světě. Vývar využijete i jako základ při vaření italského rizota, paelly nebo s ním zalijete maso na guláš.
Kupte se slevou Polévkové nudle Babiččiny Druid.