Jaký je váš nejoblíbenější nápoj z dětství? Přeslazený čaj z várnice ve školní jídelně to asi nebude, ale jiní si bezesporu ihned vybaví kakao. Pro mnohé je tento nápoj známější než horká čokoláda. Dlouho jste ji nepili? Je velmi zdravá a příprava je přitom snadná. Existuje mnoho variant a my si představíme ty nejlepší.
Pokud má být kakao zdravé, mělo by být neslazené. Na trhu nalezneme mnoho instantních variant, které mají ve složení plno cukru nebo další přísady. Z takové směsi vám zdravý nápoj nevznikne. Mnoho těchto nápojů navíc obsahuje z více než poloviny cukr.
Hledáte to nejkvalitnější? Zaměřte se na 100% organický kakaový prášek, jenž nemá žádné další přísady. Skvělou volbou je holandské kakao, které nabízí mnoho výrobců, třeba Dr. Oetker, Marila, Kávoviny nebo Carla.
Kupte se slevou Instantní kakao Granko Orion.
Hlavní výhoda pramení z té nejdůležitější ingredience, kterou je organický kakaový prášek. Jeho konzumace má celou řadu výhod.
Někteří lidé si rádi dají horkou čokoládu z nápojového automatu. Možná byste byli v šoku, kdybyste uvnitř spatřili sněhově bílý prášek, který je smíchán s vroucí vodou. O barvu se zde často starají barviva a o chuť zase umělá aromata. Takový nápoj má čokoládu většinou jen v názvu. Aby se mohl nazvat horkou čokoládou, musel by mít alespoň 25 % kakaového prášku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v minulosti odhalila, že ve většině případů to bylo 6–15 %.
Mléko je mnohdy nahrazeno instantní náhražkou s mléčnými bílkovinami. Většina osob kontrolovaných inspekcí uváděla na automatech zavádějící informace. Je třeba si také uvědomit, že ne všechny automaty jsou řádně čištěny. Zapomeňte na takový chemický koktejl a raději si najděte 5 minut času na přípravu nápoje, který je chutný a zdravý zároveň.
Už se vám zajisté sbíhají sliny, tak vás nebudeme napínat. Začneme jednoduchým návodem na základní kakao.
Budete potřebovat pouze organický kakaový prášek a mléko.
Postup:
Indukční napěňovač mléka Sage BMF600 ocení nejen milovníci kávy latté a cappuccino ale také ti, kteří si chtějí dopřát dokonale nadýchané kakao s krémovou pěnou. Přístroj používá indukční technologii, která mu umožňuje zahřívat mléko v konvičce rychle a rovnoměrně. Vy tak dostanete nejen perfektní pěnu a v případě kakaového nápoje dokonale propojené ingredience ale také ušetříte za energii. Vnitřní povrch nádoby je nepřilnavý, takže nedojde k nechtěnému připálení mléka (Sage 3 990 Kč).
Levnější variantou pomocníka při výrobě kakaa může být napěňovač mléka Philco PHMF 1050 v čistém designu, který evokuje tradiční konvičky na mléko. Je opatřen průhledným víkem pro lepší kontrolu procesu napěnění. Umožňuje napěňování s ohřevem, bez ohřevu nebo samostatný ohřev (PLANEO Elektro, 659 Kč).
Nejmenší investicí je pak ruční napěňovač mléka SENCOR SMF 1010BK, který vás vyjde zhruba na 300 korun. O skvělý výsledek se přitom postará optimální výkon s max. 6 000 ot./min a výhodou je bezdrátový provoz, což umožňuje použití kdykoliv a kdekoliv.
I vegani si mohou dopřát tento nápoj. Použijte stejný postup jako u klasického kakaa, ale kravské mléko nahraďte mandlovým mlékem, sójovým mlékem nebo jiným typem, který máte rádi. Nejlahodnější kombinací je neslazené mandlové mléko smíchané s kokosovým, kakao má následně i skvělou krémovou konzistenci.
Kupte se slevou Nápoj sójový Alpro.
Jak připravit kakao, které každému vyrazí dech?
Zkusili jste si dokonalé kakao připravit? Jak máte kakao nejraději vy?