K létu a teplému počasí neodmyslitelně patří oslavy, večírky, grilovačky a setkání s přáteli. Častokrát si dopřáváme nejen dobré jídlo, ale také alkohol. To leckdy vede k opilosti a následné nevolnosti. Co dělat, když přesáhnete hranici?
Zaručený způsob, jak se rychle opít a mít ráno pořádnou kocovinu? Sladké nápoje, šumivé nebo bublinkové pití. Pozor dejte také na teplé nápoje! Proč? Všechny tyto faktory urychlují vstřebávání alkoholu do krve. A co hůř, sladké se pije až příliš dobře a až příliš rychle. Nejen, že toho vypijete víc, ale také budete brzy opilí. Tento princip platí i pro kombinace nápojů, jako je rum s colou nebo vodka s džusem.
Další zajímavostí je fakt, že ať vypijete jakýkoli alkoholický nápoj, už jste v podstatě opilí. A nezáleží na tom, zda se jedná o jedno pivo nebo sklenku červeného. Alkohol se začíná vstřebávat už v dutině ústní. Má schopnost pronikat do krevního řečiště skrze sliznice a nezáleží, v které části těla se právě nachází. Tělo prvně zaregistruje alkohol v dutině ústní, větší část se vstřebá v žaludku a nejvíce alkoholu se vstřebá ve střevech, odkud pak odchází do krve.
Existuje pár jednoduchých rad, které vám pomohou s regulací alkoholu. Pravděpodobně zůstanete opilí, ale vyvarujete se trapasu a dost možná i nevolnosti.
Pokud se tancuje, zvedněte se a zamiřte na parket. Nejlépe předtím, než budete absolutně pod parou. Alkohol se z těla vylučuje močí, potem i dechem. Tanec a pohyb vás donutí rozpohybovat celé tělo. To rychleji zpracuje alkohol a také ho dříve vyloučí právě skrze moč nebo pot.
Mezi jednotlivými dávkami alkoholu si dopřejte sklenice s čistou vodou. Nejen, že zaženete žízeň, která se v alkoholovém opojení vždycky objeví, ale také naředíte alkohol putující do krve.
S jídlem je to sázka na nejistotu. Pokud budete hladoví a tu a tam si zobnete pár chipsů, váš žaludek bude skoro prázdný. To znamená, že alkohol vámi takřka proteče a v žilách se objeví mnohem rychleji. Možná budete dříve opilí, ale také dříve střízliví. V případě plného žaludku se alkohol zastaví mezi tráveným jídlem a bude tam hodně dlouho.
Nejlepším řešením je mírné uždibování různých pochutin, avšak neměli byste se přejídat. Kvalitní a plnohodnotnou stravu si připravte na následující ráno.
Alkohol se váže na tuky? Čím více tučného jídla sníte, tím déle se vás bude alkohol držet.
Kocovina je „zánět“, který se v těle vytvoří po požití toxinů nacházejících se v alkoholických nápojích. Náš imunitní systém na tyto toxiny reaguje uvolněním bílkovin, které pak společně s dehydratací způsobují kocovinu.
Pojem kocovina vznikl přeměnou slova kočičina a v překladu znamenal výtržnost. V 19. století se pod vlivem německé Kater (kocour či stav opojení) začalo rozšiřovat a postupně dostalo název nynější – tedy kocovina. V minulosti se kocovině říkalo také Katzenjammer – kočičí nářek a v polštině kociokwik – kočičí kvik.
Typickým pomocníkem na ranní nevolnosti jsou vývary nebo česnečka. Prohřejí tělo a dodají mu patřičné živiny. Překvapivým pomocníkem je i čínská polévka. Ač je plná průmyslově zpracovaných přísad a nejedná se o právě zdravou pochoutku, dokáže tělu „po opici“ udělat neobyčejně dobře.
Další vychytávkou je vitamin C. Nakopne imunitní systém a metabolismus. Prospěšná je také zelenina nebo ovoce. Lehká strava plná vitaminů dá vaše tělo brzy do pořádku. A nezapomínejte hodně pít!
Na trhu existuje celá řada vyprošťováků ve formě šumivých tablet. Jedná se o kombinaci jedlé sody a kyseliny vinné, která má schopnost neutralizovat žaludeční kyseliny. Doplněk stravy proti kocovině seženete v sítích hyper a supermarketů a drogerií i v lékárnách a lékárenských e-shopech.
Vyvarujte se užívání léků proti bolesti. Vaše játra jsou dočasně poškozená, protože musela odbourávat alkohol. Léky na útlum jim v regeneraci nepomohou. Odpusťte si také ono dojezdové ranní pivko či panáčka. Není to dobrý nápad a rozhodně to nijak vaší bolesti hlavy a prudkému „kolotoči“ nepomůže.