Kořenící směsi jsou oblíbeným pomocníkem v kuchyni, který šetří čas a dodává jídlům skvělou chuť. Ať už grilujete, vaříte guláš nebo zkoušíte čínu, hotové směsi najdete v každém obchodě. Ale víte, co se skrývá pod hezkým obalem? Často je tam jen minimum koření a naopak spousta soli, cukru a dalších přísad, které nemusí být pro naše zdraví ideální. Jak se v nabídce vyznat, na co si dát pozor a jak si případně namíchat vlastní směs, která bude chutnat skvěle a nebude plná zbytečností?
U mnoha receptů je třeba mít specifické koření a použít ho ve správném množství. Kořenící směsi by měly být směsmi koření v takovém poměru, aby vznikla ideální chuť. Stejně jako u mnoha jiných produktů, i zde však často dochází k šizení spotřebitelů.
Najde se mnoho výrobců, kteří přidávají do svých směsí velké množství soli a cukru, strouhanky, mouky či dalších zbytečných přísad. Obzvláště sůl je rizikovou přísadou, protože nevhodným dochucováním snadno překročíme doporučenou denní dávku, která se u dospělého člověka pohybuje kolem 5 gramů denně. Řada lidí používá kořenící směsi, a navíc je ještě doplňuje solí, čímž se výrazně zvyšuje příjem sodíku.
Nizozemská spotřebitelská organizace Consumentenbond testovala kořenící směsi z obchodních sítí a zjistila, že obsahují jen zlomek koření. Lidé s navykli sledovat složení u mnoha potravin, ale málokoho napadne sledovat to samé u směsí koření. Přitom právě zde byste měli být nejvíce obezřetní. Výrobci musí uvádět složení svých směsí, podle něj tedy poznáte skutečný obsah balíčku.
Složení je často uváděno malým písmem, řada výrobců ovšem nabízí směsi bez soli, a dokonce se s tím chlubí přímo na přední straně obalu. Velký nápis „bez soli“ můžete najít například na směsích od Vitany, Kotányi nebo Sonnentor. Kvalitní produkty bez nežádoucích přísad najdete i na farmářských trzích a ve specializovaných e-shopech.
Mnoho spotřebitelů vybírá směsi koření podle ceny, a to je častá chyba. Proč platit za stejný produkt více? Odpověď najdete právě ve složení. Kvalita je zde obvykle na úkor vyšší ceny.
Kvalitní kuchař umí správně ochutit jídlo, aniž by k tomu potřeboval jediné zrnko soli. S bylinkami je možné doslova kouzlit. U některých receptů je však sůl neodmyslitelná. Pokud chcete, aby obsahovala vaše směs jen to zdravé a správné, vyrobte si ji sami. Výhodou je, že si ji můžete upravit tak, aby nejlépe chutnala právě vám. K ruce si vezměte hmoždíř nebo mlýnek na koření, dále budete potřebovat vzduchotěsnou nádobu nebo sáček pro uložení vaší směsi. Poradíme vám se složením šesti nejlepších z nich, na maso i do omáček.
Vánoční perníkové koření svátečně provoní každou domácnost. Zkuste si letos namíchat a umlít vlastní směs perníkového koření, čerstvě pomleté nebo nadrcené je totiž voňavější a chutnější. K namletí lze použít ruční mlýnek nebo hmoždíř. A perníkové koření využijete na pečení, do horkých nápojů i pod maso.
Máte nějaký vlastní osvědčený tip, jak udělat chutnou směs koření? Podělte se o něj v diskuzi!