Ještě než na jaře začala okolní příroda pučet a kvést, pučel v domácnostech našich předků hrách. Pokud jste doposud o tzv. pučálce neslyšeli, je nejvyšší čas to napravit a tuto staročeskou lahůdku si připravit doma. Náramně si pochutnáte a svému tělu navíc dodáte hromadu vitamínů. Máme pro vás jednoduchý postup krok za krokem i několik zajímavostí, které se k tomuto postnímu pokrmu vážou.
Pučálka je dnes již skoro zapomenuté tradiční jídlo. Vzniká z praženého či pečeného naklíčeného hrachu. Ten se připravoval především v období 40denního půstu před Velikonocemi.
Během této doby se jedlo střídmě a jednoduše, zároveň bylo potřeba dodávat tělu potřebné živiny a v klíčící luštěnině jich bylo více než dost. Navíc se s tímto pokrmem pojí mnohé dávné tradice.
Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.
Jak jsme již zmínili, klíčící hrách byl pro lidi skvělým zdrojem cenných látek v době, kdy ještě nebyla k dispozici první jarní čerstvá zelenina. Naklíčená semena v sobě totiž aktivují enzymy pomáhající klíčkům růst, a proto jsou plná živin, vitamínů, minerálů i rostlinných bílkovin v jejich přirozené formě. Obsahují rovněž chlorofyl, který po zkonzumování podporuje přenos kyslíku v buňkách, a tím blahodárně přispívá k regeneraci celého našeho organismu.
Další výhodou naklíčených luštěnin je, že jsou snáze stravitelné. Při klíčení se složité cukry, které běžně způsobují typické nadýmání, štěpí na jednoduché. Díky tomu vám nebude po snědení pučálky tak těžko a nebudete se cítit nafoukle.
K výrobě této pochoutky vám bude stačit úplně obyčejný sušený hrách z obchodu. Vyhněte se ale tomu půlenému, musí být celý, se slupkou. Jenom ten má schopnost vyklíčit. Volit můžete mezi dvěma druhy celého hrachu, které se prodávají. Zelený bude chuťově výraznější, žlutý je zase stravitelnější, a proto vhodnější pro osoby, které na luštěniny nejsou tolik zvyklé.
Pokud můžete, vždy dávejte přednost hrachu v bio kvalitě. Cenově se tolik neliší a budete mít jistotu šetrnějšího pěstování i zpracování.
Pokud jste dostali na pučálku chuť nebo ji chcete poprvé vyzkoušet, pak počítejte s tím, že je potřeba začít s přípravou dva až tři dny předem. Nejprve totiž musí naklíčit hrách.
Cizrnový salát s červenou řepou a kozím sýrem je plný bílkovin a vitamínů. Krémová chuť cizrny a červená řepa v marinádě vytvoří vynikající chuť, kterou ještě podtrhne sýr. Vyzkoušejte tento sytý luštěninový salát.
Jakmile máte hrách naklíčený a připravený, další postup je již velice jednoduchý. Na pánvi rozehřejte máslo a hrách nechte na silném plamenu opékat 3–5 minut. Míchejte opatrně, aby se klíčky nepolámaly. Hotovou pučálku poznáte tak, že je hrách uvnitř měkký a jemně nasládlý a na povrchu krásně křupavý.
Podávat ho potom můžete na slano i na sladko. Pro slanou variantu stačí hrách ještě na pánvi osolit a opepřit, případně přidat koření a bylinky, jako je česnek (čerstvý i sušený), rozmarýn, tymián či majoránka. Skvěle bude pučálka chutnat také v kombinaci se zkaramelizovanou cibulkou nebo opečenou slaninou.
Pro sladkou verzi podle tradiční receptury posypte opečený hrách cukrem, můžete ho podávat také s medem, skořicí, ořechy či rozinkami.
Zdroj: kupi.cz