Často slýcháme, že cukr není zdravý. Čím ale sladit, když se chceme cukru vyhnout? Naštěstí dnes na trhu existuje široká škála náhradních sladidel, která jsou považována za zdravější a skvěle se hodí nejen na pečení a vaření, ale i na doslazení kávy či čaje. Stačí si jen vybrat.
Omezit cukr nemusí být těžké – co třeba vyzkoušet přírodní slazení? Ne všechny náhražky jsou syntetické. Vybrali jsme pro vás několik přírodních alternativ cukru, které využijete v kuchyni jako zdravější možnost, jak si osladit život.
A proč příjem cukru snížit? Vysoký příjem cukru není ideální pro vaše zdraví. Zkuste čas od času sáhnout po jedné z náhradních možností a nechte se sladce překvapit. Doslova.
Asi nejznámější alternativa cukru, která vás v tomto článku nepřekvapí. Med obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, které prospívají zdraví. Má nižší glykemický index (nepasterizovaný má GI 30) než rafinovaný cukr, což znamená, že může mít menší vliv na hladinu cukru v krvi. Přesto je důležité ho konzumovat s mírou, hlavně pro jeho vysokou kalorickou hodnotu.
Potřebujete osladit snídaňovou kaši, jogurt nebo dezert? Nespletete se agávovým či čekankovým sirupem. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Sirup z agáve má nízký glykemický index, nezvyšuje tedy hladinu cukru v krvi. Pozor si však dejte, pokud se vyhýbáte fruktóze – té obsahuje velké množství.
Nízkokalorický je oproti němu stále populárnější čekankový sirup. Sladidlo z kořene čekanky má rovněž nízký glykemický index, navíc obsahuje vlákninu. Je vhodný také pro nízkosacharidový styl stravování.
Javorový sirup je další oblíbenou přírodní alternativou. Je bohatý na antioxidanty a obsahuje minerály jako mangan a zinek. Má střední glykemický index, takže je vhodné ho konzumovat s mírou. Javorový sirup je skvělý na palačinky, do jogurtu nebo jako přírodní sladidlo do pečení.
Rýžový sirup je další možností mezi přírodními sladidly. Vyrábí se fermentací rýže a má jemnou, lehce karamelovou chuť. Jeho výhodou je, že neobsahuje fruktózu, což ho činí vhodným pro ty, kteří se jí chtějí vyhnout. Rýžový sirup má vyšší glykemický index než některé jiné sirupy, takže je důležité ho konzumovat s mírou. Skvěle se hodí do pečení, na doslazení kaší nebo jako náhrada cukru v různých receptech.
Medovník je typický vrstvený medovo-perníkový dort původem z Arménie nebo Gruzie. Pro svou nezaměnitelnou chuť je oblíbeným dezertem v restauracích, cukrárnách, jednoduše si jej připravíte ale také doma. Jde sice o časově náročnější recept, samotná příprava je však velmi snadná.
Kokosový cukr je plný vitaminů a minerálů, navíc při jeho konzumaci nedochází ke kolísání hladiny cukru v krvi. Kalorie s ním však neošálíte, je totiž stejně kalorický jako klasický cukr. Hodí se k pečení, ale nehodí se k hubnutí.
Velmi oblíbená je mezi alternativami slazení stévie. Pochází ze stejnojmenné rostliny a je naprosto dietní – neobsahuje totiž žádné kalorie. Ne každý jí nicméně přijde na chuť – je poměrně specifická, proto ji nejprve vyzkoušejte. V jaké formě dostanete stévii v obchodech? Prodává se v prášku, tabletách i kapkách.
Připravujete raw pokrmy, fit tyčinky nebo smoothie? Objevte slazení datlovou pastou nebo datlemi. Datle jsou přirozeně sladké a pastu z nich si vyrobíte i doma: Datle bez pecek jednoduše rozmixujte se špetkou vanilky a vody. Výsledná konzistence by měla být o něco tekutější než med. Náš tip? Zkuste z datlové pasty namíchat vlastní marinádu!
Xylitol, říká vám to něco? Jde o sladilo, březový cukr, který není tak kalorický jako běžný cukr, a navíc je zdravější pro vaše zuby. Xylitol můžete koupit sypký, používá se jako obyčejný cukr. Při pečení ovšem zpozorněte – jelikož nekaramelizuje, pro přípravu krémů a karamelu je potřeba vsadit na jinou alternativu slazení.
Další přírodní náhražkou, která je vhodná i při low carb stravě, je erythritol. Jedná se o cukerný alkohol s nízkou kalorickou hodnotou i glykemickým indexem.
A jak si vybrat vhodné slazení pro sebe? Přečtěte si více informací o jednotlivých alternativách, nebo je jednoduše vyzkoušejte – a připravte si doma něco na zub. I bez cukru to jde!
Zdroje: Kupi, WebMD, National Library of Medicine, Healthline