Připálená a mastná trouba? Pomůže léty prověřená pasta z obchodu, nebo levná domácí ze 2 surovin

Čištění trouby žlutým hadříkem New Africa / Shutterstock.com

Čistá domácnost je půl zdraví, a navíc vizitkou každé hospodyně. Týká se to nejen těch na první pohled viditelných ploch, ale i těch skrytých. Například připálená mastnota na mřížce či dvířkách trouby rozhodně není nic hezkého a její odstraňování nám může dát pěkně zabrat. Proto jsme pro vás připravili hned několik rad, jak troubu vyčistit, aby se leskla jako nová.

Přečtěte si také

Neztrácejte čas na zahradě: Zářijové a říjnové práce, které nesmíte zameškat

Čisticí přípravky a speciální houbička

Při čištění trouby máte vlastně dvě možnosti, buď se spolehnete na použití chemických přípravků, nebo vyzkoušíte osvědčené babské rady a zůstanete u přírodních zdrojů. Z chemických přípravků jsou při čištění trouby nejužitečnější nejrůznější pasty a písky.

Mřížku v troubě pomůže vyčistit třeba lety prověřená pasta Solvina či Toro, kterými si čistili ruce dělníci a řemeslníci již před 50 lety.

Na trhu je k dostání také zázračná čisticí pasta Stardrops The Pink Stuff, která vyčistí pánve, dřezy, umyvadla, plast, keramické obklady, sklo, sprchové kouty, vany, zahradní nábytek, mosaz, rezavé předměty a mnoho dalších povrchů. Vyzkoušet můžete také saponátovou drátěnku Spontex Magic Hallo, která je napuštěna čisticím přípravkem.

Zázrak jménem jedlá soda

Pokud si nepotrpíte na chemické přípravky a své domácnosti chcete dopřát spíše přírodní péči, vyzkoušejte jedlou sodu, která je při úklidu nedocenitelná. Hydrogenuhličitan sodný či sodu bicarbonu využijete nejen u pečení, ale i při odstraňování mastnoty a pachů v domácnosti. Navíc je levná, ekologická a vysoce účinná. K výrobě čisticí pasty z jedlé sody vám bude stačit soda a voda v poměru 1 : 1.

Tuto pastu rozetřete na všechna mastná místa a nechte 20 minut působit. Poté s ní dané části trouby důkladně vydrbejte a nakonec pastu setřete vlhkým hadříkem. Pokud chcete zvýšit účinnost pasty, použijte místo vody citronovou šťávu nebo ocet. Díky abrazivním účinkům je tato směs účinná nejen na odstranění mastnoty, ale i vodního kamene a usazenin v koupelně.

Jedlá soda ve sklenici se lžící, vedle citron a lahev New Africa / Shutterstock.com

Peroxid vodíku nejen na odřená kolena

Peroxid vodíku neboli kysličník má doma v lékárničce snad každý z nás. Málokoho by však napadlo využít jej na cokoli jiného než na dezinfekci ran. Kromě toho, že kysličník účinně dezinfikuje, umí si poradit i s nečistotami v domácnosti.

Na čištění mřížky v troubě smíchejte dvě čajové lžičky peroxidu vodíku se třemi lžícemi jedlé sody a půl litrem vody. Na dno velké nádoby, třeba plechu nebo vany, položte starý ručník a zalijte jej horkou vodou. Poté na něj položte mřížku a tu polijte připravenou směsí. Nechte působit pár hodin, poté ji očistěte kartáčkem a opláchněte.

Parní čistič na mastnotu i špinavá okna

S mastnotou si skvěle poradí i horká pára. Parní čističe jsou univerzálními pomocníky do domácnosti, kteří zatočí s vodním kamenem, mastnotou a dalšími nečistotami. Na parní čistič jednoduše nasaďte nástavec s ruční hubicí s návlekem z mikrovlákna na mytí dvířek trouby, na mřížku zase skvěle zabere mosazný kartáček s bodovou tryskou. Až s čištěním skončíte, povrchy otřete vlhkým hadříkem.

Člověk čistí troubu parním čističem Vershinin89 / Shutterstock.com

Jak předcházet znečištění trouby?

Na nevyhnutelnou mastnotu myslete už při výběru trouby a pořiďte si tzv. samočisticí troubu. Na trhu jsou k dispozici trouby pyrolytické, které disponují funkcí pyrolýzy, kdy se trouba zahřeje až na 500 °C a nečistotu doslova sežehne na uhel. Zvolit můžete také troubu katalytickou, která sází na speciální porézní povrch, jenž do sebe vtáhne všechnu mastnotu, či troubu s parním čištěním, kdy do pekáče nalijete vodu a zapnete speciální čisticí program.

Zdroj: Kupi