Steak z tuňáka je hotový doslova za pár minut a zvládne ho opravdu každý. Cenově patří mezi dražší ryby, ale občas si ho určitě můžete dopřát. Chutná skvěle a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek včetně omega-3 mastných kyselin. Navíc je vhodný na pánev, do trouby i na grilování. Běžně se dá sehnat asi za 45 Kč za sto gramů, v akci však bývá zhruba o 10 Kč levnější. Jak ho připravit co nejlépe? A co si k němu dát?
Jde o tučnou rybu s vysokým obsahem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Dále je zdrojem vitamínu A, B6 nebo B12 a nechybí mu ani důležité minerály. Díky tomu zlepšuje činnost mozku, srdce a cév a pomáhá proti chronickým zánětům. Podle mnoha studií také zabraňuje vzniku obezity a chrání proti některým druhům rakoviny.
Příprava steaku na pánvi je velmi rychlá. Stačí ho zprudka opéct, jednu až dvě minuty z každé strany podle výšky daného kousku. Povrch steaku tak osmahnete, ale vnitřek musí zůstat růžový, skoro až syrový. Předtím tuňáka jen lehce okořeňte a pokapejte olejem nebo citrónovou šťávou. Kromě soli a pepře můžete vyzkoušet i tymián, chilli nebo česnek.
Lépe vždy chutnají vysoké steaky (okolo 2,5 cm). Čím jsou nižší, tím rychleji se vysuší.
Tuňáka je také možné nejprve zprudka osmahnout na rozpáleném oleji a pak ho nechat dojít v troubě. Aby byl uvnitř krásně růžový, bude stačit několik minut na 90 °C, troubu ale samozřejmě dopředu předehřejte.
Tip: Sbíhají se vám sliny na pečenou rybu? Ulovte si nějakou v akci, právě teď ve vašem supermarketu!
Konzumovat by tuňáka neměly těhotné ženy a děti do jednoho roku. Starším dětem nicméně můžete propečenějšího tuňáka naservírovat – zkuste třeba tento jednoduchý recept.
Podobně jako na pánvi připravíte tuňáka také na grilu. I tady doporučujeme vyšší steaky, které budou hotové za minutu a půl až dvě z každé strany.
Tip: Teplotu masa byste měli sledovat před grilováním i po něm – a u ryb to platí dvojnásob. Tuňáka tedy vyndejte alespoň tři hodiny předem a až bude ogrilovaný, nechte ho ještě pár minut odpočívat. Pak teprve podávejte.
Jako přílohu můžete podávat například pečené brambory nebo bramborové pyré. Výborně ale tuňák chutná i s blanšírovaným chřestem nebo grilovanou zeleninou. Z omáček se k němu hodí třeba studené česnekové aioli nebo salsa verde, případně citronovo-hořčičná či holandská omáčka. Vhodnou omáčku si můžete buď koupit, anebo připravit domácí. Jak na to?
Zdroj: Kupi, Český kulinář, WebMD