Vaření vody v rychlovarné konvici není už tak rychlé, jak by mělo? Vydává přístroj podivné škrkavé zvuky a v kávě či čaji cítíte nelibou pachuť? Stačí jeden pohled a všechno je jasné. Dno je pokryté vodním kamenem, kterého se musíte zbavit. Jak na to? Nebojte, za pár minut máte hotovo! Stačí vědět, co použít. Poradíme i, co dělat v případě, že se objeví rez a jak na to, aby se konvice blýskala i zvenku.
Tvrdá voda je známým postrachem všech spotřebičů, rychlovarné konvice nevyjímaje. Zvláště, pokud z ní přebytečnou vodu nevyléváte a necháváte ji v ní stát.
Vodní kámen se ovšem dříve nebo později utvoří i v případě, že máte doma vodu měkčí. S jeho odstraňováním každopádně nikdy neotálejte a konvici dopřávejte pravidelnou údržbu. Důvodů je hned několik:
Jak tedy konvici správně zbavit usazenin a dokonale vyčistit?
Ocet je ekologický a velmi účinný způsob čištění. Celý postup je velmi snadný – do konvice nalijte octový roztok (1 : 1 s vodou), nechte převařit a pár minut působit. Poté dočistěte zbytky vodního kamene houbičkou a několikrát nechte v konvici projít varem vodu čistou, abyste se zbavili kyselého zápachu i všech zbytků nečistot.
Někdo naopak čištění octem nedoporučuje, protože agresivní tekutina by mohla poškodit topnou spirálu na dně spotřebiče. Většina nových varných konvic se dnes ovšem vyrábí se skrytým topným tělesem, u kterého se nemusíte rizika obávat.
Ke konvicím je šetrnější než ocet, nemusí však být tak účinná. Je proto ideální spíše pro pravidelnou údržbu a pro preventivní odstraňování vodního kamene.
Konvici naplňte vodou po horní rysku a přisypte 1–2 lžíce kyseliny citronové (množství volte podle maximálního objemu konvice). Nechte projít varem a poté ještě asi hodinu odstát. Následně konvici důkladně propláchněte a nejméně jednou v ní převařte čistou vodu. Stejným způsobem je možné namísto sypké kyseliny použít čerstvou šťávu z vymačkaného citronu doplněnou plátky tohoto ovoce.
Tento způsob zabere o něco více času, sodu je totiž nejlepší nechat působit přes noc. Stačí však smíchat 2–3 lžíce sody s vodou, směs nalít do konvice a nechat několik hodin působit. Pro dosažení nejlepšího účinku je potom dobré do konvice nalít více vody a zapnout ji. Až vychladne, vnitřek spotřebiče důkladně vypláchněte a dočistěte houbičkou.
Pokud vám domácí prostředky nepomohou, sáhnout vždy můžete i po těch kupovaných. Sehnat se dají ve formě tekutého přípravku, tablet či prášku a většinou je lze používat na rychlovarné konvice i kávovary. Ne vždy se navíc musí jednat o čistou chemii – existuje celá řada výrobků, které slibují přírodní složení.
Tip: Pokud vás vodní kámen v konvici trápí dlouhodobě, problém mohou vyřešit varné konvice s filtrem, který zamezuje pronikání nečistot a usazenin do vody.
Pokud se vám na přístroji objeví také rez, na pomoc si vezměte osvědčené pomocníky, jakými jsou perlivé nápoje. Pomůže ale i kefír nebo kyselý lák od okurek. Tekutinu můžete nalít dovnitř a nechat přes noc působit, nebo zvolit rychlejší cestu a převařit ji. Na závěr konvici několikrát propláchněte čistou vodou.
Nezapomínejte ani na zevní čištění spotřebiče. Z nerezového odstraní mastnotu a zaschlou vodu zubní pasta (pomocí starého kartáčku se navíc dobře dostanete do všech záhybů) nebo melaminová nano houbička, případně lze sáhnout po jakémkoliv spreji na čistění nerezových povrchů. U skleněné konvice obdobně poslouží přípravek na čištění skel, zrcadel a oken.
U nerezu i skla ovšem můžete zůstat i u osvědčených přírodních čistidel. Použijte octový roztok, který povrch konvice zbaví mastnoty, naleští ho a vydezinfikuje, nebo jedlou sodu nanesenou na hadřík či houbičku.
Zdroje: Kupi