Ačkoli vypadají zcela obyčejně, vločky jsou neuvěřitelně variabilní potravinou, kterou lze použít ve slané i sladké kuchyni. Ať už si vyberete ovesné, pohankové, žitné nebo špaldové, všechny v sobě ukrývají perfektní nutriční složení, které z nich dělá skutečnou superpotravinu. Největšími zbraněmi ovesných vloček jsou pak pomalé vstřebávání, obsah komplexních sacharidů a vysoký obsah vlákniny. Vyzkoušejte je a objevte jejich účinky.
Ovesné vločky patří mezi obiloviny, obsahují komplex složených sacharidů, výjimečné množství bílkovin (13 gramů na 100 gramů) a prospěšných tuků (7 gramů na 100 gramů), včetně omega-3 mastných kyselin.
Navíc jsou celozrnné, takže v nich najdeme velké množství vlákniny. Ve 100 gramech vloček do svého těla dostaneme zhruba 50 % DDD (doporučené denní dávky) vitaminu B1 (thiaminu), 16 % DDD kyseliny listové a dále riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoxin (B6) či vitamin E.
Takovou porcí také pokryjeme zhruba pětinu DDD draslíku, třetinu DDD hořčíku, zinku, železa a polovinu DDD fosforu. Většina druhů vloček je navíc přirozeně bezlepková, takže jsou vhodné i pro celiaky. Tato informace by však měla být uvedena na obalu.
Největšími zbraněmi ovesných vloček jsou pomalé vstřebávání, obsah komplexních sacharidů a vysoký obsah vlákniny. Ve 100 gramech vloček najdeme dokonce 60 gramů komplexních sacharidů a 10 gramů vlákniny.
Vyšší příjem vlákniny působí ve střevech jako prebiotikum, tedy udržuje kvalitu střevní mikroflóry, jejíž zdravý stav působí preventivně proti vzniku nádoru tlustého střeva. Nejdůležitějším typem vlákniny jsou pak tzv. beta-glukany, rozpustný typ vlákniny, u něhož se prokázaly pozitivní účinky na snižování cholesterolu v krvi.
Ovesné vločky mají v kuchyni široké možnosti využití, od pečení po zahušťování pokrmů a od sladkých jídel po slaná. Nejběžnější využití je při přípravě ovesné kaše, kdy se pomleté nebo celé vločky povaří v mléce a následně dochutí podle preferencí.
Z ovesných vloček lze také vyrobit ovesnou mouku, která se výborně hodí pro sladké i slané pečení. Vedle sladkých lívanců, palačinek či muffinů z nich snadno vykouzlíte i ovesnou kaši na slano, případně je můžete použít pro zahuštění polévek, do nádivek, masových rolád, karbanátků či bramboráků.
Vločky nejsou pouze ovesné, na trhu najdeme bezpočet dalších variant, a to včetně špaldových, pohankových či žitných. Lze je připravit hned dvěma způsoby. Buď je můžete zalít horkou vodou či mlékem a povařit, dokud nebudou měkké a kaše krásně krémová, nebo je můžete zkusit namočit do vlažné vody den předem.
Namočené vločky během několika hodin nabobtnají a v pokojové teplotě fermentují. Díky tomuto procesu se v nich vytváří cenné laktobacily a štěpí se sacharidy, díky čemuž vločky získají ještě lepší chuť a stávají se stravitelnějšími. Fermentované vločky díky obsahu laktobacilů stimulují imunitu, zajišťují vstřebávání živin, eliminují toxické látky a snižují riziko rakoviny střev.
Zapečená ovesná kaše s jahodami bude skvělou snídaní pro dokonalý start dne. Jestliže si svá rána bez pořádné kaše nedovedete představit, ale zároveň nechcete, aby vás snídaně nudila, vyzkoušejte si kaši zapéct podle našeho receptu.
Máme pro vás tip na další zdravou snídani! Ovesná kaše je skvělý start do nového dne a navíc ji připravíte během pár minut. Ochutit ji můžete čerstvým ovocem dle vlastního výběru. Tuto kaši si můžete připravit i v bezlepkové variantě – místo klasických vloček stačí použít ty bezlepkové.
Lívance z ovesných vloček jsou tou nejlepší snídaní, jelikož vás zasytí na celé dopoledne a dodají vám energii na vše, co vás zrovna čeká. Pokud je navíc osladíte pouze rozmačkaným banánem, můžete je zařadit i do dietního jídelníčku.
Na 10 lívanců budete potřebovat:
Všechny ingredience smíchejte a vytvořte řidší těsto. Lívanečky smažte na nepřilnavé pánvi na sucho, případně na troše kokosového oleje, a na talíři je potřete domácím džemem, jogurtem nebo lískooříškovou pomazánkou.
Mug cake neboli hrníčkový dortík je dezert, který je přímo stvořený pro dnešní uspěchanou dobu. Jeho příprava totiž spočívá v rychlém smíchání ingrediencí v hrníčku a jejich následném upečení v mikrovlnné troubě.
Na mug cake s ovesnými vločkami budete potřebovat:
Ingredience na mug cake smíchejte v hrnečku vymazaném rostlinným olejem. Do směsi můžete podle chuti přidat sušené ovoce, čokoládu nebo skořici. Hrneček neplňte po okraj, směs nabobtná. Následně hrnek vložte do mikrovlnky a pečte na 800 W 3 až 4 minuty. A rychlý dezert máte hotový.
Zdroj: Kupi, Kalorické tabulky, National Library of Medicine, Healthline