Vlašské ořechy, jak je neznáme. To jsou plody ořešáku černého neboli amerického. U nás nejsou tak běžné, přesto se řadí mezi superpotraviny, které je dobré znát. Užitečné jsou zejména pro všechny, které trápí zažívání, ekzémy, vysoký cholesterol i mnohé civilizační choroby. Seznamte se s těmito zajímavými plody a přečtěte si, jaký vliv mají na naše zdraví i v jaké podobě se dají na našem trhu koupit.
Ořešák černý (Juglans nigra) pochází z východní části Severní Ameriky, kde jeho zázračné účinky objevili už původní indiánští obyvatelé. Strom se později rozšířil i do Evropy, střední Asie a do Číny. Ačkoliv se dá pěstovat i v našich končinách, není tak rozšířený jako ořešák královský (Juglans regia), který plodí nám více známou variantu vlašáků.
Kupte se slevou Vlašské ořechy.
Plody černých vlašských ořechů mají tmavou vroubkovanou a velmi tvrdou skořápku, což je jedním z důvodů, proč nejsou všeobecně v kuchyni tak využívané (z jejich řezu se ovšem s oblibou vytváří šperky a jiné dekorace). Uvnitř se ukrývají jádra chuťově velmi podobná klasickému vlašskému ořechu.
Po vzoru severoamerických Indiánů a jejich medicíny se z černých ořechů pro podporu zdraví využívají nejen jádra, ale i listy, slupky a především oplodí. To obsahuje celou řadu prospěšných kyselin (linoleovou, palmitovou či stearovou), dále také minerálů (mangan, fosfor, hořčík, zinek) i vitamínů (C, D, E, K a skupiny B). Neméně důležitý je také obsah flavonoidů a dalších antioxidantů, které mají protizánětlivé, antioxidační a neuroprotektivní účinky.
Pro své protizánětlivé a dezinfekční účinky se dají užívat i zevně. Ze sušených drcených plodů se připravují tinktury, odvary, obklady a koupele, které příznivě působí na kožní ekzémy a plísně, snižují pocení nohou a léčí akné.
Na celé plody černých vlašských ořechů narazíte v našich obchodech jen zřídka. Znát je mohou především chovatelé papoušků, protože jsou oblíbenou zdravou pochoutkou těchto ptáků a prodávají se v chovatelských potřebách.
K dostání jsou ovšem v mnoha jiných podobách. Nejčastěji seženete kapky a tinktury. Dražší bývají výrobky s čistým obsahem extraktu ořešáku černého, jako třeba kapky Nature's answer Ořešák černý (od 305 Kč/ 30 ml) nebo bezalkoholová tinktura Salvia Paradise 100% čistý Ořešák černý (172 Kč/ 50 ml), levnější jsou potom přípravky s dalšími příměsemi, například bylinné kapky Allnature Ořešák černý a královský (od 73 Kč/ 50 ml).
A pro zajímavost na závěr – s pojmem černé vlašské ořechy se můžete setkat i v českých kuchařkách. Jedná se ovšem o něco zcela úplně jiného: o delikatesu zvanou svatojánské ořechy.
Ty se tradičně podle staleté receptury připravují z plodů našeho klasického ořešáku (tedy královského). Nezralé vlašáky se sklízí v období svatého Jana (24. června), kdy ještě nemají vyvinutou pevnou skořápku. Poté se i se zelenou slupkou nechávají dlouho máčet ve vodě, kde se jejich barva postupně mění na tmavě hnědou až černou. Na závěr se nakládají do sladkého kořeněného sirupu z cukru.