Česnek je silné přírodní antibiotikum, které často podceňujeme! Vždy ho ale nejdříve nadrťte, má to dobrý důvod

Několik stroužků česneku v misce i kolem ní, vedle leží další paličky česneku New Africa / Shutterstock.com

Česnek, často nazývaný „přírodní antibiotikum“, je jedním z nejcennějších darů, které nám příroda nabízí. Díky svým protizánětlivým a protiplísňovým vlastnostem a schopnosti posilovat imunitní systém si právem vysloužil označení „imunitní stimulant“. Proč je tedy důležité zařadit česnek do našeho jídelníčku a jaké blahodárné účinky může mít na naše zdraví? Pojďme se společně ponořit do fascinujícího světa této pozoruhodné potraviny a odhalit její skryté poklady.

Přečtěte si také

Zapečené noky se smetanou: 20minutový oběd z pekáčku, který stačí šoupnout do trouby. Zkuste je s masem i bez

Česnek a jeho účinky

  1. Snižuje krevní tlak.
  2. Působí jako přírodní antibiotikum. Bojuje proti zánětům močového měchýře a ledvin, poradí si s virovými nebo plísňovými infekcemi a případně se dá použít také proti parazitům ve střevech.
  3. Funguje jako prevence, jelikož snižuje riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a žaludku.
  4. Snižuje hladinu triglyceridů a současně zvyšuje hodnoty „dobrého“ cholesterolu (HDL).
  5. Je zdrojem vápníku, fosforu a řady vitaminů A, B1, C a E.
  6. Podporuje zdravé trávení. Antibakteriální vlastnosti česneku mohou pomoci bojovat proti škodlivým bakteriím v trávicím traktu a zlepšit celkové trávení.

Věděli jste, že…

  • česnek byl používán během obou světových válek jako antiseptikum k prevenci gangrény u vojáků?
  • silná vůně česneku je způsobena sloučeninou nazývanou allicin, která se uvolňuje při krájení nebo drcení stroužků česneku?
  • existuje několik odrůd česneku, včetně fialového česneku, který má sladší a jemnější chuť než běžný bílý česnek?
  • česnek může být použit nejen v kuchyni, ale i jako přírodní pesticid v zahradnictví pro odpuzení škůdců?

Stroužky je lepší nadrtit

Drcení česneku pomáhá lépe uvolnit allicin, hlavní aktivní sloučeninu zodpovědnou za mnoho zdravotních přínosů česneku. Allicin se vytváří, když je česnek rozmělněn nebo nařezán, protože dochází k míchání enzymů a sloučenin, které jsou v neporušených stroužcích odděleny.

Nadrcený česnek má také intenzivnější chuť a aroma než krájený česnek. To je způsobeno větším uvolněním esenciálních olejů a sloučenin při drcení. Drcení česneku může také usnadnit tělu vstřebávání prospěšných sloučenin, protože se zvětší povrchová plocha a buňky česneku se více naruší. Při vaření se drcený česnek rovnoměrněji rozptýlí v pokrmu, což zajistí konzistentnější chuť v každém soustu.

Česnekový čaj, česneky, zázvor, sklenička medu a citron Pixel-Shot / Shutterstock.com

Česnekový čaj

Česnekový čaj nezní zrovna lákavě, ale má velké množství zdravotních benefitů. Vedle svých antibakteriálních a antivirových vlastností podporuje také trávení, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a posiluje imunitu.

Ingredience:

  • 5 stroužků česneku
  • 1 l vody
  • citron a med na dochucení
Česnekový dresink
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Česnekový dresink

Česnekový dresink vykouzlíte během chvilky a dochutíte jím řadu jídel. Je vhodný ke grilovanému masu, grilované nebo čerstvé zelenině, k zeleninovému salátu nebo například jako náplň do tortill.

Česnekový dresink
Krémová česnečka
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Krémová česnečka

Jak se říká, česnek je přírodní antibiotikum. Česnečka se tak hodí vždycky, když potřebujeme vyhnat bacily z těla. Mrkněte na náš recept na luxusní krémovou česnečku, kterou si zamilujete. Česnekem v ní rozhodně nešetříme! Polévku můžete zjemnit mlékem nebo smetanou. A nezapomeňte na krutonky! Bez nich to není ono.

Krémová česnečka
Česnekovo-pažitková pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Česnekovo-pažitková pomazánka

Tento jednoduchý, a přesto neuvěřitelně chutný recept v sobě skrývá dokonalou souhru ingrediencí. Jemný cottage sýr s krémovým bílým jogurtem a majonézou doplňují pikantní tóny česneku a svěží nádech pažitky. Ať už pomazánku nanesete na křupavý toast, čerstvou bagetu či použijete jako dip, vždy si získá srdce vašich blízkých.

Česnekovo-pažitková pomazánka

Postup:

  1. V konvici převařte vodu.
  2. Nalijte vodu do nádoby a nechte ji zhruba 3 minuty vychladnout.
  3. Do vody přidejte prolisované stroužky česneku.
  4. Podle chuti doplňte šťávou z citronu a medem.
  • Doporučená denní dávka jsou 4 šálky. Nápoj si můžete přihřát, ale nikdy čaj znovu nepřevařujte, protože by ztratil léčivé účinky.
Sirup z česneku v lahvičce s korkovou zátkou, česnekové stroužky ležící okolo Piotr Wytrazek / Shutterstock.com

Česnekový sirup

Česnekový sirup má podobné zdravotní přínosy jako česnekový čaj, ale může být chuťově příjemnější a snadněji se konzumuje. Česnekový sirup může pomoci zmírnit příznaky kašle a nachlazení, uvolnit hleny a zklidnit podrážděné hrdlo.

Ingredience:

  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce medu

Postup:

  1. Připravte si menší skleničku s uzávěrem.
  2. Prolisujte česnek do sklenice a přidejte med v poměru 1 : 1 (jeden stroužek česneku na jednu lžíci medu).
  3. Dobře promíchejte a můžete ihned užívat.
  • V případě obtíží dávkujte každých 4 až 6 hodin jednu lžíci česnekového sirupu.

Zdroje: Kupi, Healthline, NCBI