Jak nejlíp zahustit guláš? Trik s chlebem zná každý. Jde to ale i bez jakékoli suroviny navíc

Guláš a pečivo Shaiith / Shutterstock.com

Poctivý guláš je klasikou, která nesmí chybět na stole v mnoha českých domácnostech. Diskuze o tom, jak ho nejlépe zahustit, bývají tématem nekonečných debat. Každý kuchař má svůj osvědčený způsob, ale my vám přinášíme hned několik tipů, jak na to. Od tradičních metod až po bezlepkové alternativy – vyberte si tu, která vám bude vyhovovat nejvíce.

Přečtěte si také

Lepší než z pizzerie: Nejlepší recept na domácí těsto na pizzu

Chleba

Chleba patří ke guláši i do guláše. Do hovězího totiž funguje jako ideální zahušťovadlo, které používaly již naše babičky. Jak zahustit guláš chlebem? Jednoduše ho stačí zbavit kůrky, nadrobit či nastrouhat, rozmíchat s trochou šťávy, aby nabobtnal, přilít do guláše a nechat rozvařit. Navíc tímto způsobem můžete zužitkovat okoralý či ztvrdlý chléb a zachránit ho před vyhozením.

Jíška

Jíška je klasikou. V případě guláše se používá jíška tmavá (světlá je především na omáčky se smetanovým základem a světlé polévky). Připravuje se tak, že se hladká mouka na másle nechává osmahnout déle, až do zhnědnutí. Je ovšem nutné počítat s tím, že mouka (a tuk navíc) významně zvyšuje kalorickou hodnotu jídla.

  • Nákupní tip: Práci si v kuchyni můžete zjednodušit s instantními jíškami, které slibují snadnější způsob použití a vaření bez rizika hrudek nebo připálení. Jejich běžná cena je téměř 60 Kč. Vyplatí se proto počkat si na akce, ve kterých je seženete i o polovinu levněji. Aktuálně začíná cena zlevněných jíšek na 35 Kč.

Škrob

Hledáte, jak zdravě zahustit guláš? Sáhnout můžete i po škrobu, i když pro guláš se nejedná zrovna o vhodnou variantu. Jednak mu dodá o trochu jinou konzistenci (než například jíška, chleba či brambory), současně ale také může po nějaké době řídnout – což je zrovna u guláše, který tu nejlepší chuť získává až po řádném odležení a předpokládá se u něho opakované ohřívání, nežádoucí. Na druhou stranu je škrob vhodnější alternativou pro osoby trpící intolerancí na lepek a není tak kalorický jako mouka či jíška.

Hrnec s gulášem Natalia Hanin / Shutterstock.com

Brambory

Oblíbeným způsobem zahušťování jsou i brambory. Ty totiž obsahují polysacharidy složené z molekul, které se ve vodě a při vyšší teplotě kolem 70 °C štěpí, nasávají vodu a bobtnají. Jak zahustit guláš bramborou? Brambory je potřeba před přidáním do guláše nastrouhat, a to na nejdrsnější části struhadla (té, která má ostré výstupky trčící ven), poté je nechte vařit alespoň 20 minut.

  • Praktický tip: Pokud vaříte bramborový guláš a nechce se vám zbytečně zahušťovat moukou nebo jíškou, vyjměte část uvařených brambor se šťávou, rozmixujte je do hladké, husté kaše a vraťte zpátky do guláše. Krásně tím zhoustne a nebudete do něj muset přidávat žádnou surovinu navíc.
Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Srnčí guláš
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Srnčí guláš

Srnčí guláš z kýty dušené na cibuli a divokém koření je recept, který vás dostane. Příprava zvěřinového guláše sice vyžaduje dostatek času, ale výsledná chuť pak stojí za to. Guláš se podává většinou s karlovarským, kynutým, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.

Srnčí guláš
Krůtí guláš
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Krůtí guláš

Krůtí guláš se zeleninou příjemně zahřeje i zasytí, je tedy ideální především v chladném období. Dopřát si ho můžete jen tak samotný, s čerstvým pečivem nebo s těstovinami. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro začátečníky.

Krůtí guláš

Cibule

To, že do správného guláše patří pořádná nálož cibule, je známá věc. Důvodem je nejen lepší chuť, ale i skutečnost, že rozvařená cibule pomáhá tekutinu zahustit. Nebojte se proto opravdu dávkovat dostatečné množství: Na 1 plnou misku nakrájeného masa dávejte 1 plnou misku cibule. Tedy cibule by mělo být objemově (nikoliv váhově) stejně jako masa.

Jak zdravě zahustit guláš? Vyzkoušejte pohanku, jáhly nebo hrašku

Kromě cibule, brambor a škrobu existují i další způsoby, jak guláš bezlepkově zahustit. Tyto alternativy jsou ideální nejen pro ty, kteří lepek ze zdravotních důvodů nemohou, ale i pro ty, kteří chtějí sáhnout po lehčích variantách, než je mouka, jíška nebo chleba.

Mísa plná brambor připravených k oškrabání WiStudio-Elements / Shutterstock.com

Vhodné jsou pohankové či jáhlové vločky, zvolit však můžete i různé bezlepkové mouky, například rýžové nebo cizrnové. Oblíbený je také český výrobek zvaný Hraška, což je směs rozemletého žlutého hrachu, obilovin, soli a jemného koření. Používá se nejen k zahuštění, ale i obalování. Je pouze nutné počítat s trochu jinou chutí výsledného pokrmu.

  • V případě guláše doporučujeme sáhnout po Hrašce pikant, která je obohacena o sušený česnek a chilli koření (250g balení koupíte za cca 40–60 Kč).

Zdroj: Kupi