Poctivý guláš je klasikou, která nesmí chybět na stole v mnoha českých domácnostech. Diskuze o tom, jak ho nejlépe zahustit, bývají tématem nekonečných debat. Každý kuchař má svůj osvědčený způsob, ale my vám přinášíme hned několik tipů, jak na to. Od tradičních metod až po bezlepkové alternativy – vyberte si tu, která vám bude vyhovovat nejvíce.
Chleba patří ke guláši i do guláše. Do hovězího totiž funguje jako ideální zahušťovadlo, které používaly již naše babičky. Jak zahustit guláš chlebem? Jednoduše ho stačí zbavit kůrky, nadrobit či nastrouhat, rozmíchat s trochou šťávy, aby nabobtnal, přilít do guláše a nechat rozvařit. Navíc tímto způsobem můžete zužitkovat okoralý či ztvrdlý chléb a zachránit ho před vyhozením.
Jíška je klasikou. V případě guláše se používá jíška tmavá (světlá je především na omáčky se smetanovým základem a světlé polévky). Připravuje se tak, že se hladká mouka na másle nechává osmahnout déle, až do zhnědnutí. Je ovšem nutné počítat s tím, že mouka (a tuk navíc) významně zvyšuje kalorickou hodnotu jídla.
Hledáte, jak zdravě zahustit guláš? Sáhnout můžete i po škrobu, i když pro guláš se nejedná zrovna o vhodnou variantu. Jednak mu dodá o trochu jinou konzistenci (než například jíška, chleba či brambory), současně ale také může po nějaké době řídnout – což je zrovna u guláše, který tu nejlepší chuť získává až po řádném odležení a předpokládá se u něho opakované ohřívání, nežádoucí. Na druhou stranu je škrob vhodnější alternativou pro osoby trpící intolerancí na lepek a není tak kalorický jako mouka či jíška.
Oblíbeným způsobem zahušťování jsou i brambory. Ty totiž obsahují polysacharidy složené z molekul, které se ve vodě a při vyšší teplotě kolem 70 °C štěpí, nasávají vodu a bobtnají. Jak zahustit guláš bramborou? Brambory je potřeba před přidáním do guláše nastrouhat, a to na nejdrsnější části struhadla (té, která má ostré výstupky trčící ven), poté je nechte vařit alespoň 20 minut.
Srnčí guláš z kýty dušené na cibuli a divokém koření je recept, který vás dostane. Příprava zvěřinového guláše sice vyžaduje dostatek času, ale výsledná chuť pak stojí za to. Guláš se podává většinou s karlovarským, kynutým, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.
To, že do správného guláše patří pořádná nálož cibule, je známá věc. Důvodem je nejen lepší chuť, ale i skutečnost, že rozvařená cibule pomáhá tekutinu zahustit. Nebojte se proto opravdu dávkovat dostatečné množství: Na 1 plnou misku nakrájeného masa dávejte 1 plnou misku cibule. Tedy cibule by mělo být objemově (nikoliv váhově) stejně jako masa.
Kromě cibule, brambor a škrobu existují i další způsoby, jak guláš bezlepkově zahustit. Tyto alternativy jsou ideální nejen pro ty, kteří lepek ze zdravotních důvodů nemohou, ale i pro ty, kteří chtějí sáhnout po lehčích variantách, než je mouka, jíška nebo chleba.
Vhodné jsou pohankové či jáhlové vločky, zvolit však můžete i různé bezlepkové mouky, například rýžové nebo cizrnové. Oblíbený je také český výrobek zvaný Hraška, což je směs rozemletého žlutého hrachu, obilovin, soli a jemného koření. Používá se nejen k zahuštění, ale i obalování. Je pouze nutné počítat s trochu jinou chutí výsledného pokrmu.
Zdroj: Kupi