Připomeňte si chuť dětství a uvařte si krupicovou kaši. Ačkoliv je toto jídlo ze dvou surovin zdánlivě velmi jednoduché, v mnoha kuchyních často končí jeho příprava nezdarem. Hrudky, připáleniny, moc řídká, nebo naopak hustá konzistence a tak dále. Zkrátka krupice potřebuje trochu péče. Inspirujte se našimi tipy k její přípravě a vyvarujte se obvyklých chyb. Odměnou vám bude sametově jemná kaše, kterou si budete chtít vařit pořád dokola.
Krupice se získává hrubým drcením semen tvrdé odrůdy pšenice. K mletí jsou určeny hrubší částice, které jsou zbavené slupky. V závislosti na způsobu zpracování potom rozlišujeme několik druhů: hrubou, jemnou, dehydratovanou a semolinovou, ze které se vyrábí těstoviny.
Hrubá a jemná krupice mají podobné využití. Dá se z nich dělat kaše, vhodné jsou ale i pro přípravu knedlíků, halušek, noků a jiných zavářek do polévek, bramborových bosáků neboli chlupáčků (plněných zelím a škvarky nebo uzeným) i sladkých moučníků a buchet.
Krupicové nočky do polévky jsou druhem kapání ideálním jako alternativa ke klasickým nudlím. Jsme si jisti, že si na nich pochutnáte nejen vy, ale zajisté i vaše děti.
Dehydratovaná krupice se vyrábí tak, že se surovina nejprve zahřeje, čímž se sníží její obsah vody a současně se ovlivní vlastnosti škrobu. Díky tomu je snáze stravitelná. V obchodech se prodává jako dětská krupička, která je nejlepší pro přípravu krásně hladké a krémové kaše. Stejně dobře ovšem poslouží k zahušťování polévek a omáček nebo k přípravě lívanců a jiných sladkých i slaných moučníků.
Návod na přípravu krupicové kaše najdete na každém výrobku. Doporučuje se v něm na 500 ml mléka použít čtyři vrchovaté lžíce. Zde ovšem nastává problém. Každá lžíce může mít trochu jiný objem a i nepatrná odchylka může ve výsledku vést k příliš řídké, nebo naopak husté kaši.
Pokud odměrku nemáte, spolehněte se na kuchyňskou váhu. Čtyři polévkové lžíce by měly ideálně obsahovat přesně 40 gramů dětské krupice. Toto množství vystačí na cca dvě porce krupicové kaše.
Druhým nezbytným krokem při přípravě je namáčení. Díky tomu krupice krásně nabobtná a bude se vařit rovnoměrně, čímž zabráníte jejímu hrudkovatění a připalování.
Odváženou krupici nasypte do misky a zalijte polovinou připraveného mléka. Pokud například pracujete se 40 gramy krupičky, pak ji zalijte 250 ml mléka a zbylých 250 ml si ponechte. Vše důkladně promíchejte. Na pomoc si vezměte metličku, šejkr nebo klidně smoothie mixér.
Poté směs uložte do ledničky alespoň na jednu hodinu. Hrubá krupice by se měla nechat odmáčet déle než jemná a dehydratovaná.
Ovesná kaše s jablky a skořicí voní jako čerstvě upečený štrúdl a výborně zahřeje a zasytí. Nejlépe si ji vychutnáte jako výživnou snídani, která vám dokonale zpříjemní start do nového dne. Její příprava je navíc velmi snadná a zabere jen pár minut.
Nestárnoucí klasikou je kaše přelitá rozpuštěným máslem a posypaná kakaem či strouhaným perníkem s moučkovým cukrem. Podobně jako jiné kaše i krupicová bude skvěle chutnat s ořechy (nebo ořechovými másly), čerstvým i sušeným ovocem, čokoládou a semínky.
V tomto období také doporučujeme vyzkoušet neodolatelné vánoční kombinace a kaši dochutit rozvařenými jablíčky, skořicí a medem či javorovým sirupem nebo perníkovým kořením, vanilkovým luskem a karamelem.
Zdroj: ireceptar.cz, kucharkaprodceru.cz, blesk.cz, babiccinavolba.cz, jidelny.cz