Věděli jste, že se na vánoční stromek dříve nevěšely umělé ozdoby, ale laskominy? Vánoční koule, řetězy, světýlka a další ozdoby přišly až mnohem později. Vznikla i hezká tradice, kdy se stromkem zatřáslo a dobroty, které spadly dolů, si mohl daný člověk sníst. Stromek byl v místnosti místem, kde si můžete příjemně pochutnat – proto pokud jste zvyklí na něj věšet jen umělé dekorace, je nejvyšší čas vrátit se k příjemné tradici našich předků.
Sušené ovoce má obrovskou výhodu – nevysuší se ani neroztaje. Jde o přirozeně vypadající ozdoby, které, na rozdíl od řady umělých, nejsou kýčem a stromku dodají zvláštní kouzlo. Vyrobit si je navíc můžete svépomocí, nejlépe s dětmi.
Skvělé jsou v tomto ohledu citrusy – nakrájejte je na plátky a nechte je vysušit na topení, různé druhy citrusů vám vykouzlí rozličné barvy. Stejným způsobem můžete využít i jablka, kiwi a širokou škálu dalšího ovoce.
Z různých plodů můžete vyrobit i řetězy, stačí si vzít jehlu s nití a vyrobit si řetěz na stromek například ze šípků, jeřabin, sušených meruněk nebo třeba z popcornu.
Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období, bez nich by to prostě nebylo ono. Různorodé tvary plné slaďoučkého medu a voňavého koření jsou oblíbené zejména u dětí. Tradiční receptura si žádá pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly do Vánoc změknout. S naším receptem je ale budete mít měkké ihned.
Sněhové pusinky jsou jedním z nejjednodušších druhů cukroví, které si můžete na Vánoce připravit. Jsou velmi křehké a doslova se rozplývají na jazyku, zamilují si je tedy malí i velcí.
V první řadě samozřejmě podle toho, co chutná vaší rodině nejvíce. Důležité je také zvážit teplotu v místnosti. Pokud přetápíte, čokoládová kolekce se vám rozteče, lepší volbou jsou proto dekorace, které nejsou z čokolády. Jestliže preferujete zdravý životní styl a nechcete po Vánocích náročně shazovat přebytečná kila, neváhejte stromek ozdobit zdravými dobrotami, třeba z ovesného těsta, oříšků a ovoce.
Když navíc všechny jedlé dekorace přes Vánoce sníte, nebudete už mít žádnou práci s odstrojováním stromku. Ideální variantou je mnohdy kombinovat tradiční umělé ozdoby s těmi jedlými. Pokud náhodou ty jedlé sníte moc brzy, stromek bude stále krásně ozdobený.
Zdroje: apetitonline.cz, toprecepty.cz