Aperol Spritz se stal symbolem osvěžujících letních drinků. Jeho sytě červeno-oranžová barva již od pohledu navozuje dobrou náladu. A jeho chuť si zamilujete. Jak si ho namíchat doma a jaké suroviny zvolit? Příprava je opravdu jednoduchá!
Tento původem italský alkoholický nápoj vzniká spojením likéru Aperol, šumivého vína Prosecco a perlivé vody. Doplňuje se plátkem pomeranče a ledem. Jeho tradice sahá až do 50. let 20. století. Vznikl jako obdoba benátského vinného střiku, pravděpodobně z iniciativy rakousko-uherských obyvatel. Odtud také jeho německy znějící přívlastek „spritz“, což v překladu znamená „střik“.
Aperol má díky spojení výtažků z bylin, rostlin a pomerančů svou typickou nahořklou chuť, která výborně osvěží. Navíc obsahuje pouhých 11 % alkoholu, což z něj dělá ideální drink na léto, kdy se nedoporučuje pít příliš tvrdý alkohol. Pro jeho jedinečnou chuť a neodolatelnou vůni pomerančů jej můžete zvolit i na více sváteční události jako přípitek nebo doplněk mnoha jídel a pokrmů.
Připravte si sklenici na stopce (vhodná je s větším objemem a baculatějším tvarem, tedy ta na červené víno). Tu naplňte alespoň z 1/3 ledem, poté postupně přilijte Aperol, Prosecco a na závěr sodovku (toto pořadí zaručí, že se jednotlivé tekutiny dobře promíchají).
Základem je dodržet správný poměr:
Na cca 250 ml nápoje tedy budete potřebovat 120 ml Prosecca, 80 ml Aperolu a 40 ml sodovky. Hotový nápoj ozdobte plátkem pomeranče, přidat můžete i snítku tymiánu.
Na motiv oblíbeného nápoje si můžete v horkých letních dnech vyrobit i domácí Aperol Spritz nanuky, které se určitě stanou hitem každé vaší prázdninové párty. Jako bonus vám proto přinášíme návod i na tuto osvěžující lahůdku.
Na cca 6–8 porcí nanuků (podle velikosti forem na nanuky) budete potřebovat:
Postup:
Nanuky by měly být hotové již po asi 12 hodinách v mrazáku (ideálně tedy přes noc), nicméně doporučujeme nechat je v chladu i déle.
Zdroj: Kupi