Cukr je lákadlem pro většinu z nás a zvlášť o Vánocích je těžké odolávat sladkostem v podobě vánočního cukroví, kterého je v tomto čase všude plno. Víte ale o tom, že přemíra cukru nám škodí? Jaké varovné příznaky začne tělo vysílat, když jíte příliš mnoho cukru?
Cukr je ve velkém množství jako jed, i když chutná tak božsky. Moderní strava pocházející ze Západu je skrytými cukry nabitá. Budete se možná divit, ale i chléb obsahuje sacharidy!
Nicméně glukózu k životu potřebujeme a nemůžeme cukr z našich jídelníčků vyškrtnout úplně. Je však dobré se vyhnout nezdravě zpracovaným surovinám s přidaným cukrem.
Jste pomalí a nevýkonní? Plno lidí se domnívá, že cukr by nám měl energii dodávat. Jenže logicky, co jde nahoru, poklesne pak i dolů. Prudký nárůst inzulínu způsobí v závěru nestabilní množství cukru v krvi včetně energie.
Pokud máte tendenci jíst sladké ve velkém, zřejmě vám chybí úplně jiný základní zdroj ve stravě, a to jsou bílkoviny a vláknina. Ty normalizují naši energii a nedostáváme se do výkyvů nadbytku/nedostatku našich sil.
U vnímavějších jedinců může nárůst inzulínu z nadměrné konzumace cukrů spustit kaskádovitou reakci hormonů, které zapříčiní akné nebo růžovku. Cukr se podílí na stárnutí vaší pokožky, a to během procesu zvaného glykace. Molekuly cukru se vážou na proteiny kolagenů a kůže ztrácí svou pružnost. Nadměrná konzumace cukru vám tedy i dříve vytvoří vrásky.
Kolísání hladiny cukru v krvi vede k neustálým změnám nálady. Pokud ho konzumujete více, jste také mnohem náladovější. Nezaznamenali jste, že jste na své okolí podrážděnější?
Cukr má jednu nevýhodu oproti bílkovině a vláknině – nezasytí vás, proto ho můžete sníst hodně a nemáte potřebu s tím skončit. Pokud se dopracujete až k tomu, že se vaše tělo dostane do stadia inzulínové rezistence, organismus přestává reagovat na normální množství cukru a stane se z vás diabetik. Mimo diabetes je nadměrná konzumace cukrů spojována také se srdečními a jinými chronickými nemocemi.
Možná jste od zubaře slyšeli, že konzumace sladkého může ovlivnit pH kyseliny v ústech a zničit přirozenou ochranu zubů. Bakterie tak dostanou šanci zaútočit a způsobit zubní kaz.
Po jídle se to stává běžně. Naše mysl není tak bystrá a ostrá, což je v tomto případě normální. Nejhorší jsou však výkyvy hladin krevního cukru, které jsou hlavním rizikem ohrožujícím naše kognitivní funkce.
Cukr je pro tělo jako droga, na které se stáváme závislými. Jeho nadmíra má pro tělo příliš široké spektrum nevýhod. Může být těžké vybírat potraviny, které ho neobsahují, protože je dnes součástí většiny výrobků v regálech, dokonce i těch slaných.
Omezení jeho příjmu však nemusí být těžké. Naučte se nakupovat nápoje a výrobky bez přidaného cukru. Zvykněte si také sladit méně a používat přírodní sladidla bez cukru, například stévii, erythritol či březový cukr. Jeho snížení zajisté brzy pocítíte, například lepším stavem pokožky, úbytkem na váze nebo lepší náladou.
Zkusit můžete i čekankový či agávový sirup. Čekankový sirup má vysoký obsah vlákniny inulin a nízký obsah cukru a je vhodný i při dietě. Agávový sirup má nízký glykemický index a vyšší sladivost než cukr.
Zdroje: Kupi.cz, Healthline, WebMD