Jak a ze kterých surovin můžete vařit za pakatel?

Muž vaří Just Life / Shutterstock.com

Procházíme nelehkou dobou, mnoho lidí nemá peněz nazbyt, a přesto by si rádi zajistili důstojný život a určitý komfort. Jednou z největších výdajových položek je jídlo. Nemusíte ho však vynechávat nebo hladovět, mnohdy stačí pouze změnit své stravovací návyky a rozšířit svůj jídelníček o suroviny, které jste doposud tolik nepoužívali.

Přečtěte si také

Polévka je grunt! Uvařte si „tekuté zlato“, které dodá tělu sílu bojovat proti bacilům

Na jaké suroviny se zaměřit?

  • Luštěniny – Fazole, čočka a hrách patří mezi nejlevnější potraviny v regálech. Jsou nabité živinami, takže se stanou hodnotným, a přitom levým jídlem.
  • Těstoviny – Špagety za 10 korun nebo balení kolínek? S těstovinami ušetříte mnoho peněz, a navíc jsou rychle připravené.
  • Kuře – Když potřebujete maso, dejte si kuře. Nekupujte ho však po částech, ale celé. Můžete si ho dát k obědu, k večeři a zbude vám možná i dostatek masa třeba na kuřecí salát.
  • Vejce – V akci můžete pořídit vejce i za cenu pod 2 koruny za kus. Jedná se o cenný zdroj živin, který můžete konzumovat každý den. Míchaná, natvrdo, omelety, volské oko – možností příprav je mnoho.
Vejce v akci přijdou vhod

Kupte se slevou Vejce M Tesco.

Porovnat slevy

  • Rýže – Důležitá surovina, kterou můžete připravit na mnoho způsobů. Sáček běžné loupané rýže je levný a snadno s ním připravíte třeba zeleninové rizoto na celý víkend.
  • Ovesné vločky – Obzvláště pro snídaně a večeře jde o potravinu k nezaplacení. Jsou nejen výživné, ale také plné vlákniny, takže vám zajistí delší pocit sytosti.
  • Brambory – Univerzální surovina, se kterou se dá kouzlit. Existují i celé kuchařky zaměřené na recepty z brambor. Od bramborových placek až po francouzské brambory, bramboráky nebo třeba hranolky. Receptů je mnoho a všechny jsou levné.
  • Pečivo – Některé pečivo je velmi drahé. Naučte se proto raději kupovat levné pečivo, které si zamrazíte. Pecen chleba si můžete rozdělit na čtvrtky, které si budete rozmrazovat podle potřeby.

Objevujte levné recepty

Internet je plný levných receptů. Někteří lidé utratí 100 Kč za jediné jídlo, jiní si za tuto částku zajistí jídlo pro celou rodinu na 2 dny. Nejdražší recepty jsou ty, kde je nejvíce ingrediencí – i méně bohaté jídlo však může být dobré a výživné. Když se s omezenými surovinami naučíte vařit, postupně vám zbyde v rozpočtu více peněz.

Jídlo je navíc důležité plánovat. Rozvrhněte si vždy jídelníček na celý týden nebo i měsíc, díky čemuž si budete moci určit množství surovin, které je potřeba koupit. A snadno také zjistíte, kolik za měsíc utratíte.

Pár vybírá zboží z regálu v obchodě Canva

Zvyky, se kterými ušetříte

  • Nekupujte hotové jídlo – Vaření je vždy levnější. U nakupovaných hotových jídel jen těžko dosáhnete ceny kolem 20 Kč za porci, u vaření ano.
  • Když ovoce, tak sezónní – Nekupujte si pomeranče v létě nebo melouny v zimě. Vždy vybírejte sezónní ovoce, vyjde vás podstatně levněji.
  • Vařte s tím, co už máte – Naučte se vařit se surovinami, kterými už disponujete, a dokupujte pouze ty nezbytně nutné.
  • Vařte na více dní – Vařit každý den znamená utrácet více za potraviny i za energie. Naučte se raději připravovat pokrmy, které můžete jíst i další 2 nebo 3 dny.
  • Nenakupujte, když máte hlad – Je prokázané, že při hladu nakupujeme více a zaměřujeme se na potraviny s vyšším obsahem cukru nebo soli.
  • Nevyhazujte suroviny zbytečně – Opět jste vyhazovali shnilé brambory nebo prošlé jogurty? Nakupujte tak, abyste měli jistotu, že suroviny včas zužitkujete, anebo jich raději nakupujte méně.
  • Mražené potraviny jsou levnější – Mražená zelenina nebo ovoce vyjde levněji a také vám déle vydrží.
  • Objevte levnější značky – Každá značka má svou cenovou kategorii – a obvykle existuje ještě levnější značka, se kterou zaplatíte za stejný produkt méně peněz.
  • Vařte bez masa – Není nutné jíst maso každý den. Jde o jednu z nejdražších surovin, a tudíž když maso omezíte, výrazně tím snížíte i své výdaje.