Domácí kompostéry se těší stále větší oblibě. Jejich pořízení má totiž celou řadu výhod. Jednou z nich je například méně časté vynášení odpadkového koše díky menšímu množství odpadu. Také si vytvoříte kvalitní hnojivo. A v neposlední řadě ulevíte životnímu prostředí. Po kterém kompostéru sáhnout a jak to vlastně funguje?
Kompostér sice krmíte odpadem, avšak výsledná směs je základem pro prvotřídní kompost. Ten obohatí půdu o potřebné živiny, zlepší její celkovou kvalitu i úrodnost a bude odrazovat škůdce.
Nahradí vám navíc kupovaná hnojiva, což prospěje nejen vaší peněžence, ale také životnímu prostředí.
Díky kompostéru nemusíte tak často vynášet odpadkový koš, jelikož odpadu budete mít méně, a koš nebude zapáchat. Navíc tím snížíte potravinový odpad ze skládek a spaloven, čímž přispějete ke snižování emisí skleníkových plynů.
Kupte se slevou Azalka.
Na rozdíl od venkovních kompostérů jsou ty domácí stylové a zcela bez zápachu. Ve většině případů se jedná o nádoby z plastu či z kombinace materiálů – plastu a dřeva. Setkat se však můžete také s keramickými a nerezovými nádobami.
Domácích kompostérů je dnes na trhu velké množství. Mezi jejich hlavní rozdíly patří typ, velikost a také cena. O každý typ je třeba se starat trochu jinak, u všech se ale jedná o velmi snadný proces, který zvládne opravdu každý. A z jakých typů lze tedy vybírat?
Jedná se o speciální automatické kompostéry, jejichž cena je oproti jiným kompostérům vyšší, zato dělá veškerou práci za vás. Každých pár hodin automaticky odpad promíchá, pravidelně ho prohřívá a provzdušňuje.
Doporučujeme například SAGE SWR550 Elektrický kompostér, který ze 2 l odpadu vytvoří sušením a mletím 0,34 l ekologického substrátu EcoChips. Doba zpracování vždy záleží na celkovém objemu odpadu, ale většinou se pohybuje mezi 4 až 6 hodinami. Díky uhlíkovým filtrům probíhá proces kompostování téměř bez zápachu. Filtry mají navíc i indikátor, který vás upozorní na jejich výměnu. Jeho provoz je velmi tichý a energeticky nenáročný. Za 9 590 Kč ho v akci pořídíte na mall.cz.
Vermikompostér je designová interiérová nádoba, které to bude slušet třeba i ve vašem obýváku. Ideální teplota je zhruba 22 °C. Na rozkladu bioodpadu se podílejí kalifornské žížaly, které lze zakoupit na různých e-shopech či v zahradnictví. Zhruba za 2–3 měsíce vám žížaly přetvoří odpad na kompost.
Při kompostování vzniká kromě kvalitního kompostu také tekuté hnojivo, tzv. žížalí čaj. Obojím můžete dodávat jak pokojovým, tak venkovním rostlinám velké množství živin. Doporučujeme například tyto vermikompostéry:
V tomto kompostéru se o rozklad odpadu starají bakterie Bokashi, které na rozdíl od žížal budou mít celý proces hotový již za cca 3 týdny. Bakterie postupně sypete na každou 4 cm vysokou vrstvu odpadu, dokud není kompostér naplněný. I tady získáte kromě kompostu tekuté hnojivo, které odpouštíte zespodu kohoutkem.
Mezi nejoblíbenější patří Kokoza Kompostér Bokashi Organko 1 (16 l) – šedý / světle zelený včetně 1 kg směsi Bokashi, který pořídíte na econea.cz za 1 290 Kč. Dále také domácí kompostér Bokashi Organko 2 (SKAZA) se směsí Bokashi za 2 590 Kč na mujzerowaste.cz.
Jedním z řešení, jak ulehčit životnímu prostředí od biologického odpadu, jsou také speciální nádoby na kompostovatelný odpad. Ty mají ve víku umístěný výměnný uhlíkový filtr, přes který je odváděn vzduch z nádoby, takže nehrozí žádný zápach.
Do tohoto kompostéru můžete házet veškeré zbytky jídel z kuchyně a ve chvíli, kdy nádobu naplníte, ji jednoduše vynesete do kontejneru na bioodpad.
Vyhazování nesnědeného jídla bude s kompostérem konec. Do něj totiž můžete dát téměř všechny zbytky vařených jídel a nezaplňovat si tak odpadkový koš. Vyhněte se však tukům a větším kostem.
Pokud budete kompostér vést správně, neměl by zapáchat, tvořit plíseň, být blátivý nebo plný mušek. Ve chvíli, kdy se vám bude zdát směs příliš vlhká, můžete přidat například noviny nebo kousky plata od vajíček.