Správný výběr hořčíku může mít pozitivní dopad na vaše zdraví, ale víte, který z nich opravdu funguje? Na trhu je spousta různých doplňků s magnesiem, které se liší nejen cenou, ale hlavně tím, co obsahují, a to ovlivňuje, jak dobře působí. Mnozí ani netuší, že existuje několik druhů hořčíku, a ne všechny jsou pro naše tělo stejně dobré. Pojďme se podívat, proč některé magnesiové doplňky stojí jen pár desítek korun, zatímco jiné jdou do stovek, a jaký typ hořčíku je pro vás ten pravý. Zjistěte, na co si dát při výběru pozor, a jak můžete dostat tento důležitý minerál do těla i jinak.
Magnesium je v našem těle po vápníku, draslíku a sodíku jedním z nejvíce využívaných minerálů. Současně patří k těm, které lidem chybí nejvíce. Jaké jsou příznaky? Jeho nedostatek se projevuje svalovými křečemi, únavou, úzkostí, podrážděností, nervozitou, špatným spánkem nebo zhoršenými kognitivními funkcemi.
Mnoho lidí při pociťování jeho nedostatku sahá po doplňcích stravy. Většina z nich však neví, že u jednotlivých výrobků je nejen důležité, kolik procent DDD nám pokryjí, ale také jakou má v nich obsažený hořčík vstřebatelnost. Ta se totiž významně liší u levnějšího magnezia anorganického původu (velice nízká, maximálně 5–10 %) a u toho organického nebo chelátového, u kterého se pohybuje kolem 80–100 %. A to už je dost velký rozdíl!
Nejčastěji se ve výrobcích setkáte s oxidem hořečnatým, ale také uhličitanem hořečnatým, laktátem, síranem hořečnatým či hydroxidem hořečnatým. Těmto doplňkům stravy je nejlepší se vyhýbat, protože užitek z anorganického hořčíku je opravdu minimální a jedná se převážně o vyhozené peníze.
Vstřebatelnost
Problémem je, že pokud narazíte v obchodě na výrobek, který v jedné nebo dvou tabletách slibuje pokrytí celého doporučovaného denního množství magnesia, jedná-li se o doplněk stravy s oxidem hořečnatým nebo jiným anorganickým druhem, pak z tohoto množství dostane vaše tělo jen mizivé procento. A zbytek odejde pryč (spolu s vašimi penězi). A pozor, i dražší výrobky známějších značek, které lákají na zázračné efekty tohoto minerálu, obsahují oxid hořečnatý a jejich účinky se rovnají těm, které stojí pár desítek korun.
Také kategorie organických forem a chelátů (jedná se o komplexní sloučeniny, ve kterých je minerál navázán na aminokyseliny) zahrnuje více druhů. Nejčastěji je k dostání citrát, malát, bisglycinát a treonát. Jsou velice dobře vstřebatelné a jejich účinky jsou mnohem efektivnější.
1) Citrát hořečnatý – můžete se také setkat s názvem magnesium citrate, nejdostupnější forma z těch dobře využitelných, nedoporučuje se však brát delší dobu v kuse, protože může ovlivňovat zažívání a způsobit nevolnost. Při krátkodobém užívání je ovšem velice prospěšný. Jeho vstřebatelnost se pohybuje okolo 80 %, někdy se uvádí dokonce 90 %.
2) Bisglycinát hořčíku– nebo také magnesium bisglycinate, nejlepší a nejlépe vstřebatelná forma hořčíku. Je ideální pro sportovce, protože snadno proniká i do tkání, které regeneruje. Navíc pomáhá snižovat stresový hormon kortizol a přispívá k lepšímu spánku. Jeho vstřebatelnost se také pohybuje okolo 80 %.
3) Malát hořečnatý– jinak také magnesium malate, má silné energizující účinky, je zvlášť vhodný pro osoby trpící chronickou únavou nebo starší osoby. Jeho vstřebatelnost je také až 80 %.
4) Treonát – má zklidňující účinky při nadměrném stresu a úzkosti, je dobrý pro nervovou soustavu a kognitivní funkce. Stejně jako u předchozích se jeho vstřebatelnost uvádí až 80 %.
5) Orotát hořečnatý – taktéž je velmi oblíbený u sportovců, podporuje výkonnost i fyzičku. Je velmi dobře vstřebatelný.
S mírným přebytkem hořčíku si tělo snadno poradí, prostě ho vyloučí. Ve vyšších dávkách však může dojít k předávkování. Příznaky zahrnují nevolnost, průjem, nízký krevní tlak, svalovou slabost a únavu. Při velmi vysokých dávkách může být hořčík dokonce smrtelný.
Chia pudink je pochoutka, která vám dodá sílu na náročný den. Vyzkoušejte tuto rychlou snídani nebo svačinu, která je plná vlákniny, omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Zasytí vás na dlouho a dodá spoustu energie. Žádné vaření není potřeba, stačí si jej připravit večer a nechat do rána v ledničce.
Nejlepší cestou, jak udržovat ve svém těle správnou hladinu magnesia, je samozřejmě pestrá a vyvážená strava bohatá na potraviny, které jsou tohoto minerálu cenným zdrojem. Kromě listové zeleniny, mořských ryb nebo luštěnin jsou to i další potraviny bohaté na hořčík:
Zdroj: Healthline, Healthline, National Institutes of Health