Třídíte šatník? I kuchyně to potřebujte! Nemilosrdně se zbavte zbytečností a udržte v ní pořádek jednou provždy

Nepořádek v bílé kuchyni Simol1407 / Shutterstock

Když se řekne kuchyň, jistě si představíte srdce svého domova. Místo, které je středem dění. A právě proto je tolik důležité v nejvytíženější místnosti každé domácnosti udržovat pořádek, což není vždy nejsnadnější úkol. Jak si jej můžete usnadnit? Nechte ve své kuchyni zavládnout lehkost v podobě minimalismu. Organizaci si zamilujete!

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžují na neloajálnost personálu v obchodech. Jsme taky jen lidi, brání se prodavači

Jak kuchyni navrátit harmonii a stálý pořádek? Třeba prostřednictvím úklidu, organizace… a třídění! Zbavte místnost toho, co neslouží. Tímto krokem překvapivě pozvednete energii prostoru a uvidíte, jak se v něm změní celková atmosféra. Vrátit kuchyni lehkost vážně není těžké – když na to půjdete systematicky, za den či dva budete mít hotovo. Tak čím začít?

1. Vytřiďte vše, co do kuchyně nepatří

Kuchyně a jídelna – znáte to, občas se sem zatoulá pošta, jindy doklady, peněženka, dekorace, pohozená mikina… Cokoli, co v místnosti nemá své jasné umístění, vytřiďte a ukliďte na své místo. Teprve pak bude prostor připraven na další jednoduché kroky. Směle do nich!

2. Naplánujte si jasný postup

Budete uklízet den? Dva? Naplánujte si harmonogram, obrovsky si tím usnadníte práci. Hodit se může i to do list, předem sestavený žebříček nezbytných prací. Zjistíte, že nemusíte vše zvládnout za dvě hodiny, ale že můžete postupovat kousek po kousku. Začněte vždy tím nejhorším – kde u vás v kuchyni vládne chaos a nepořádek? Často to bývají spižírny, zásuvky s kořením nebo skříňky s nádobím. Když nejhorší zvládnete, budete se cítit mnohem lépe – a zbude vám méně práce na později.

Člověk utírá kuchyňskou linku hadrem Chachamp / Shutterstock.com

3. Od třídění k dokonalému úklidu

Každou část ukliďte zvlášť a postupně (skříňku po skříňce, zásuvku po zásuvce). Vždy nejprve třiďte – veškerým obsahem se proberte, abyste zjistili, co využíváte a na co jste naopak poslední měsíce ani nesáhli. Co nepotřebujete a nebudete potřebovat, můžete vyhodit, darovat, prodat či recyklovat. Po vytřídění je čas na důkladnou očistu a systematické ukládání.

Tip: Pozvěte si k úklidu parní čistič. Obzvláště v kuchyni, kde se drží nečistoty a mastnota, dokáže zázraky. Na podlahy se hodí třeba parní čistič Clean Tenso Leifheit. Případně si kupte menší ruční parní čistič SilverCrest za 599 Kč. Levný a účinný je také Sencor SSC 3001YL.

4. Vše si zaslouží mít své místo

Aby kuchyň působila uspořádaně, je dobré myslet na úložné prostory. Košíky, boxy, organizéry a dózy – tyto pomocníky si rozhodně povolejte ještě před úklidem. Právě organizace kuchyně je prvkem, který dodává místnosti řád a dojem uklizené domácnosti. Navíc tak každý předmět získá své místo – a už nikdy se nebude povalovat v plném šuplíku nebo skříňce.

Tip: Organizéry, košíky a úložné prvky nejen do kuchyně vybírejte v letácích obchodů Tescoma a Orion. Drobné košíky najdete také v prodejnách Kik a Pepco – akční letáky si prohlédněte na Kupi, aby vaše organizace byla nejen bezchybná, ale i levná.

Prázdná a čistá kuchyňská linka a sporák Gabi Moisa / Shutterstock.com

5. Na podlaze záleží

A co na konec? Je dobré pořádně uklidit podlahu – už naše babičky věděly, že čistota v kuchyni začíná od podlahy. Pokud chcete úklid kuchyně dotáhnout k dokonalosti, věnujte pozornost podlaze, spárám a spodní části linky.

6. Uklizeno? Čistá linka!

Kdepak, linka není odkladištěm či výstavkou čisticích prostředků, houbiček, koření a dalších nezbytností. Jak jsme již zmínili, je dobré dát věcem řád a jasné umístění – schovejte je třeba do košíku pod dřez, kde je budete mít při ruce. Když na lince bude méně věcí, bude prostor působit uklizeně a vzdušně… Už napořád. A v takové kuchyni se pak vaří a žije jedna radost – a na tom přece záleží.

Zdroj: Kupi