Topinambury, kterým se občas přezdívá židovské brambory, u nás pořád tak trochu čekají na své objevení. Přitom v kuchyni se s nimi dají dělat doslova divy a vypěstovat si je zvládne i úplný začátečník. Co všechno se z topinamburů dá uvařit a jak na jejich pěstování? To se dozvíte v našem článku.
Přestože topinambury patří mezi příbuzné slunečnic, způsobem pěstování i konzumací se podobají spíše bramborám. Jedlé a šťavnaté hlízy svým tvarem též připomínají zázvor. Topinambur je nenáročná rostlina, u které se i při minimu péče vždy dočkáte bohaté úrody, takže se jejího pěstování nemusí obávat žádný zahrádkář.
Topinambur je vytrvalá okopanina, která se dá pěstovat téměř ve všech podmínkách. Umístit ho můžete do polostínu i na slunce, pouze je třeba počítat s tím, že na daném místě vám pár let poroste. Nevyžaduje pravidelnou zálivku a dařit se mu bude i bez hnojení.
Vysadit topinambur lze buď jako předpěstované sazenice, nebo jako hlízy, a to ideálně na jaře. V blízkosti sazenic by neměly být jiné rostliny, protože zejména ty menší by mohl topinambur utlačovat. Připravte mu ideálně samostatný záhon, ke kterému budete mít přístup na průběžné odrývání hlíz.
Hlízy topinamburu můžete sklízet na jaře, na podzim, ale i v zimě. Ze země je vyndávejte opatrně, aby nedošlo k poškození. Jelikož jim nevadí mráz, nemusíte je na podzim sklidit všechny, a naopak si je můžete užít i v následujících měsících. Topinambury se navíc množí vegetativně hlízami, takže nebude třeba každé jaro sázet nové.
Na rozdíl od brambor se hlízy topinamburu nedají moc dlouho skladovat, jelikož rychle vysychají. Až dva týdny vám vydrží v lednici v mikrotenovém sáčku. Vhodné je také umístění do sklepa. Pokud byste nechali hlízy v teple, zpracujte je do pár dní, než ztratí svou šťavnatost.
Proč využít topinambur v kuchyni? Jeho hlízy jsou nejen chutné, ale také zdraví prospěšné. Obsahují vlákninu, bílkoviny, řadu vitamínů a také inulin, který dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, takže jsou vhodné pro diabetiky.
Hlízy topinamburu jsou lehce nasládlé, křupavé. Konzumovat je můžete tepelně zpracované i syrové a využijete je ve slaných i sladkých receptech. Jelikož je jejich slupka velmi jemná, loupat je nemusíte, pouze je před vařením důkladně umyjte. Při tepelné úpravě si dejte pozor na čas – už po chvilce vaření, smažení či pečení jsou hlízy dostatečně měkké.
Vyzkoušejte domácí klasiku v novém kabátě – uvařte si uzené maso s bramborovo-mrkvovým pyré. Tato netradiční kombinace potěší jak milovníky klasiky, tak i ty, kteří rádi experimentují. Příprava je velmi jednoduchá a stačí k ní pouze pár surovin. Pusťte se tedy do toho s námi.
Syrové hlízy mohou hezky doplnit různé zeleninové saláty, případně si je se zálivkou vychutnáte i samotné. Topinambur je skvělou přílohou a zpracovat se dá stejně jako brambory. Můžete ho upéct vcelku či nakrájený na kolečka. Anebo z něj připravte lahodné pyré, které se hodí zejména ke zvěřině.
Nezklamou vás ani topinamburové bramboráčky, polévka či pomazánka. A když hlízy nakrájíte na tenké plátky a osmažíte, máte výborné chipsy na zdobení hotových jídel a na zobání.
Nemáte možnost vlastního pěstování? Topinambury si můžete i koupit.
Zdroje: Kupi, Potravinové zahrady, NZIP