Podzim je doslova protkán dýněmi – a tak není divu, že je dýňové pyré jedním ze základních receptů tohoto období. A nejen to – je především základním prvkem pro přípravu hned několika chutných pokrmů a dezertů. Jak na přípravu klasického pyré a ve kterých receptech jej můžete využít?
Připravené dýňové pyré můžete skladovat v zavařovacích sklenicích v lednici, kde vydrží až několik dní. Ještě než jej uskladníte, popřemýšlejte o chutných receptech, ve kterých hraje prim. A aby mohlo hrát prim i ve vaší kuchyni, je ideální čas předpřipravit se – hurá pro dýně Hokkaidó! Nachystejte si:
Omyté dýně rozkrojte na větší části – zbavte je semínek a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Kusy dýní pečte v troubě předehřáté na 185 °C zhruba hodinu, aby byly dokonale měkké. Nakonec pro dokonalou konzistenci pyré vydlabejte jemnou dužinu a rozmixujte ji na kaši. A když je pyré až příliš řídké? Nevadí, pomůže trik s cedníkem. Přelijte pyré do cedníku a nechte odkapat přebytečnou vodu. Hotovo!
Kupte se slevou Dýně Hokkaidó.
Je sladký a pochutná si na něm celá rodina. Udělejte si dýňový chlebíček nejen ke kávě, který ozdobí váš den. Recept není složitý a dýňové pyré už jistě máte nachystané k použití. Navíc je chlebíček bez mléka a lepku, tedy veganský a vhodný pro ty, kdo se vyhýbají laktóze či bílé mouce. Připravte si:
Předehřejte si troubu na 175 °C a než bude připravena k pečení, vymíchejte těsto. V jedné míse důkladně promíchejte sypké ingredience, v druhé míse smíchejte olej, mléko, vejce a pyré. Nakonec obě směsi spojte v těsto a to vlijte do formy na chlebíček, kterou jste si předem vyložili pečicím papírem. Pečte zhruba 40 minut. Hnědne chlebíček moc rychle? Přikryjte jej alobalem. A jak jej podávat? Samotný, anebo s oblíbenou marmeládou. Prostě tak, jak to máte rádi.
Už vás nebaví nudné přílohy k obědu? Oživte talíř, rozzáří ho právě dýňové pyré. Když sladkou dýni doplníte o brambory, vznikne lahodná kaše, která se perfektně hodí k masu. Potřebujete:
Očištěné a nakrájené brambory uvařte do měkka v osolené vodě. Slijte, přimíchejte dýňové pyré a máslo dle chuti a vše důkladně promixujte, dokud nevznikne hladká kaše. Pyré můžete naředit smetanou a osolit podle vaší potřeby.
Kupte se slevou Máslo Tatra.
A co třeba dýňová snídaně? Z pyré připravíte úžasné palačinky – a s čím je budete podávat, je jen na vás. Jde o bleskovou, příjemnou podzimní snídani, kterou si můžete užít nejen o víkendu. Připravte si:
Z ingrediencí vymíchejte palačinkové těsto. Pokud je pyré příliš husté, použijte více mléka – pokud je příliš řídké, naopak mléka uberte. Smažte na rozpálené pánvi a ozdobte tím, co máte při ruce. Velmi chutné jsou palačinky s tvarohem, marmeládou, ale i s oříškovým máslem.
Tip: Formy a pomocníky pro přípravu chlebíčku i palačinek najdete také v letácích na Kupi.cz – nabízí se nejen Orion a Tescoma, potřeby pro domácnost najdete také v Kiku nebo obchodech Pepco.