Rebarboru neboli reveň kadeřavou používáme zejména do koláčů a moučníků. Její chuť je příjemně nakyslá a osvěžující a má plno zdravotních benefitů. Víte, jak ji konzumovat? Podívejme se, v čem je prospěšná a na co si dát naopak pozor. A vyzkoušíme i chutné recepty z rebarbory.
Rebarbora neboli reveň kadeřavá je něco mezi ovocem a zeleninou. Rostlina náleží do rodu reveň, čeledi rdesnovité a pěstuje se jako zelenina. Používá se ale spíše jako ovoce do koláčů a moučníků. Pochází z Tibetu a dříve byla používána jako lék.
Sklízí se od května do poloviny června. Podle lidových zvyklostí se stonek nebo řapík konzumuje v závislosti na letním slunovratu. Později se v ní vytváří mnoho kyseliny šťavelové, která pak přebíjí její pozitivní účinky.
Ve východní medicíně se rebarbora používá na posílení vitality a dodání energie. Doporučuje se při potížích se zažíváním, při zácpě, zmírňuje potíže s játry a žlučníkem.
Ve větším množství ovšem může podráždit žaludek. Prospívá krevnímu oběhu a při zánětech ulevuje od bolesti. Předností je její nízká energetická hodnota 69 kJ ve 100 g a obsahuje jen 17 kcal na 100 g.
Řapíky jsou značnou zásobárnou vitaminů, především skupiny B. Obsahují i menší množství vitaminu C. Rebarbora má dále vysoký obsah kyseliny listové, draslíku, manganu a vápníku.
Konzumuje se výhradně tepelně upravená. Listy obsahují jedovaté sloučeniny a obsah kyseliny šťavelové je mnohem vyšší než v řapících. Kvůli ní by to s množstvím rebarbory neměli přehánět lidé s ledvinovými potížemi a revmatismem. Kousek koláče s rebarborou si ale dopřát mohou.
Před přípravou řapíky omyjte a stáhněte slupku. U mladých výhonků to není nutné. Používá se na koláče z piškotového těsta s drobenkou. Rebarborou můžete naplnit klasické buchty i závin z listového těsta. Můžete ji nakrájet a pár minut povařit v cukrové vodě, obalit v cukru a vytvořit si bonbony. Použít se dá i do salátů, müsli, kaší a jogurtů. Zavařuje se jako džem a kompot, lze z ní připravit čatní a hodí se také do omáček.
Jak už bylo zmíněno, v listech se koncentrují nezdravé látky a mohou způsobit i otravu – abyste se však otrávili, museli byste jich sníst až 5 kg. Konzumace listů se nicméně obecně nedoporučuje.
Rebarborový crumble je vynikající dezert, který je dokonalým spojením sladkokyselé rebarbory a úžasně křupavé drobenky. Jeho příprava je navíc neskutečně jednoduchá.
Vyzkoušejte tenhle rebarborový koláč, po kterém se doma zaručeně jen zapráší. Z rebarbory neboli reveně se v kuchyni využívají řapíky listů, z kterých se připravují moučníky, kompoty, zavařeniny nebo právě koláče, jako je třeba ten náš.
Crumble nebo také krambl je drobenkový koláč bez těsta. Podává se v zapékacích miskách. Vychutnejte si křupavou drobenku s rebarborou. Její chuť je lahodná a osvěžující.
Zdroj: Kupi, NZIP, WebMD, Healthline