Stává se vám často, že vyhazujete jídlo pouze proto, že bylo špatně uložené? Tvrdé pečivo, naklíčené brambory nebo plesnivý sýr jsou minulostí, pokud se naučíte, jak potraviny správně uchovávat, aby zůstaly co nejdéle čerstvé a nekazily se. Díky tomuto systému nejenže prodloužíte jejich životnost, zachováte chuť a výživovou hodnotu, ale také se vyznáte ve vlastních zásobách a ušetříte peníze.
Špatné skladování potravin je problémem v mnoha domácnostech. Kvůli nesprávné organizaci jsou často potraviny uloženy ve spodních zásuvkách lednice či spíže a než nadejde jejich čas, bez užitku se zkazí. Každá potravina navíc potřebuje jiné podmínky, některé vyžadují chlad a tmu, jiným stačí pokojová teplota a další potřebují zrát na slunci. Naučíte-li se správně potraviny uchovávat, nejenže je lépe najdete a zkonzumujete v jejich nejlepší kondici, ale navíc ušetříte i svou peněženku.
Kupte se slevou Dóza na potraviny.
Přestože se může zdát, že v lednici je na všech poličkách stejná teplota, není tomu tak. Většina dnešních moderních chladniček využívá systémy, které jsou přesně určeny k uložení té či oné potraviny.
Jsou také potraviny, kterým pobyt v lednici vyloženě nesvědčí a mnohem lépe se jim daří v pokojové teplotě. Do chladničky proto rozhodně nepatří brambory, které potřebují sucho a tmu, cibule, česnek, rajčata, avokádo, banány, červené víno, pečivo nebo káva. Nízká teplota nesvědčí ani ovoci, které by zde zbytečně ztratilo chuť. Tvrdé ovoce nebo nedozrálá rajčata navíc na vzduchu krásně dozrají. Zralé kousky ale nezapomeňte včas zpracovat nebo přemístit do lednice.
Kupte se slevou Dóza na potraviny Interlock Lock&Lock.
Některé potraviny jsou také náchylné na napadení škůdci. Mezi ně patří například mouka nebo strouhanka, které je proto třeba skladovat v uzavřených dózách. Pokud máte na jídelním stole mísu s ovocem, občas se vám doma mohou přemnožit též octomilky, které přiláká nejen pach hnijícího ovoce, ale také sklenka nedopitého vína nebo plný odpadkový koš. Prevencí proti nim je pouze dokonalá čistota vaší domácnosti.
Přestože pandemie onemocnění covid-19 se snažila přesvědčit nás o opaku, v dnešní době již není třeba dělat si ohromné zásoby potravin, a to především těch čerstvých. Zbytečné plýtvání a vyhazování jídla je totiž problém celosvětového měřítka.
Abyste předešli takovým následkům, naučte se plánovat, co budete vařit a jaké potraviny spotřebujete. Nenakupujte na delší časový úsek, než je týden, a nenakupujte impulzivně ve slevách. Omezením plýtvání by podle Sociologického ústavu AV ČR mohla typická česká domácnost ušetřit až 8 000 Kč ročně. Z výše zmíněného plyne, že pokud se naučíme skladovat potraviny efektivněji, můžeme pomoci nejen svému zdraví a peněžence, ale též planetě.
Jak na to? Doma si v klidu prohlédnete aktuální letáky na Kupi.cz, jednoduše vytvoříte nákupní seznam, který budete mít vždy při sobě v mobilní aplikaci a je to! Kupi šetří váš čas i peněženku.