Bylinné medy jsou lahodným i účinným způsobem, jak zkombinovat dvě zdraví prospěšné ingredience: Med a léčivé bylinky nebo koření. Jejich výroba je velice snadná a zvládnete si je v mnoha variacích vyrobit i doma. Kromě základního receptu vám navíc poradíme, jaké rostliny se pro nakládání do medu hodí a jaké mají účinky, jak vybrat v obchodech ten nejkvalitnější med a na kolik vás letos přijde.
Do včelího medu se dávají čerstvě natrhané i sušené byliny a léčivé rostliny. Jedná se o snadnou cestu, jak zpracovat jejich úrodu do zásoby a vytvořit si dvojitou dávku zdraví v jednom. Podle druhu se používají listy, květy, semena, plody i kořeny:
Pro zvýšení účinků a bohatší chuť je samozřejmě možné vytvářet si vlastní směsi a jednotlivé bylinky a koření mixovat. Níže naleznete pro inspiraci několik kombinací (i samostatných druhů), které jsou vhodné například při kašli a bolesti v krku, nachlazení, trávicích potížích i nespavosti a stresu.
Pokud si chcete na bylinkovém medu opravdu pochutnat a zároveň chcete mít jistotu, že obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek, pak sáhněte po medu pravém, českém. Med totiž nejen na našem trhu patří k jedné z nejfalšovanějších potravin, do které se přidávají sladké sirupy nebo se mísí s méně kvalitními druhy. V takovém případě se samozřejmě obsah léčivých složek výrazně snižuje a med slouží spíše jen jako sladidlo. Úplně nejlepší je nakupovat med přímo od prověřeného včelaře. Nejenže podpoříte lokálního výrobce, ale můžete i ušetřit. Často totiž prodávají med za nižší ceny než v obchodech.
Nejlepší jsou medy jednodruhové s označením Český med, což je známka kvality, kterou uděluje Český svaz včelařů. Méně kvalitní bývají medy s nejasně označeným původem a složením (např. ve složení je uvedeno „směs medů ze zemí EU“, případně „mimo EU“). V neposlední řadě u čistých, nefalšovaných a nedoslazovaných medů by měla po otočení sklenice dnem vzhůru nahoru pomalu stoupat vzduchová bublina.
Medovník je typický vrstvený medovo-perníkový dort původem z Arménie nebo Gruzie. Pro svou nezaměnitelnou chuť je oblíbeným dezertem v restauracích, cukrárnách, jednoduše si jej připravíte ale také doma. Jde sice o časově náročnější recept, samotná příprava je však velmi snadná.
Připravte si s námi skvělé a lahodné pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem, které se vám budou přímo rozplývat na jazyku. Náš videorecept vás provede jejich přípravou od začátku až do konce.
Domácí bylinkový med si vychutnáte nejen v čaji a jiných horkých kořeněných nápojích, ale také v limonádách, smoothies, namazaný na pečivu, přidaný do snídaňových kaší a müsli směsí nebo jako součást nejrůznějších sladkých dezertů. Pokud pro nakládání zvolíte typické kuchyňské bylinky (tymián, majoránka, bazalka, rozmarýn apod.), jeho chuť skvěle vynikne také v marinádách na maso.
Zdroj: Science Direct, Healthline, Kupi