Zavařováním se uchovávají potraviny už desítky let. Prodloužíte tak jídlu jeho trvanlivost, takže si ho můžete vychutnat i o pár měsíců později. Na zavařování se proto hodí jednotlivé potraviny i hotové pokrmy, které nestíháte sníst. Díky tomu už nebudete zbytečně vyhazovat jídlo a ušetříte spoustu peněz!
Tímto způsobem můžete uchovávat také potraviny, které koupíte ve slevě a dle data spotřeby budou za pár dnů prošlé. To samozřejmě platí také v případě mražení, do mrazáku se toho ale většině z nás tolik nevejde. Zavařené potraviny ovšem můžete skladovat doma, kdekoliv máte místo. A jak tedy na to?
Zavařovat se dá nejen ovoce a zelenina, ale také jakékoliv tepelně upravené maso, omáčky, polévky, ryby, houby či uzeniny. Co se nesmí zavařovat? Zavařeniny nesmí obsahovat mouku či smetanu. Proto nezavařujte polévky se zavářkou či nudlemi.
Zatímco zavařování ovoce a zeleniny máte hotové napoprvé, maso, omáčky a jiná jídla se musí zavařit nadvakrát. Nejprve tedy vhodné sterilizované sklenice naplníte danou surovinou, ne však zcela po okraj. Zhruba tři centimetry nechte volné. Pokud zavařujete maso či uzeniny samotné, nalijte do sklenice trochu vody.
Naplněné sklenice zavíčkujte a vyskládejte do hrnce s vařící vodou tak, aby se nedotýkaly. Vařte zhruba hodinu až hodinu a půl na 100 °C a následně sklenice vyndejte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Ovoce i zeleninu máte hotovou, u masa, omáček či polévek tento postup zopakujte ještě následující den.
Všem, kdo chtějí zavařovat ve velkém, se určitě vyplatí praktický zavařovací hrnec. Do toho stačí vyskládat naplněné sklenice, nastavit program a hrnec se už o vše postará za vás. Hravě si poradí s přípravou kompotů, džemů a marmelád, ovocných a zeleninových směsí, masa, hub, paštik i hotových pokrmů. Doporučujeme například tyto modely:
Naplňte čisté sklenice horkým jídlem, nechte cca 2 cm od okraje volné a pevně uzavřete víčky. Sklenice naskládejte do pekáče s vyšším okrajem a zalijte vodou do 2/3 jejich výšky. Troubu předehřejte na 100 °C a pekáč vložte dovnitř. Zavařujte dle druhu a konzistence jídla 30-90 minut. Po zavaření nechte sklenice v troubě zcela vychladnout.
Pamatujte, že se jedná o orientační časy. Vždy je lepší zavařovat o něco déle, než riskovat kažení. Zavařování v troubě stačí pouze jednou, není potřeba opakovat proces jako u zavařování v hrnci. Teplo se v troubě šíří rovnoměrněji, čímž se zajistí dostatečná sterilizace potravin i při jednom zavařování.
Koupili jste potraviny ve slevě nebo je doma už nějakou dobu máte a váháte, zda se ještě dají zavařit? Na potravinách mnohé z nás někdy matou dva podobné, přitom však rozdílné údaje:
Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „minimální trvanlivost do…“ a označují se tak potraviny, které se nekazí rychle. Například konzervy, těstoviny, nápoje, sušenky nebo čokoláda. Pokud jste potravinu neotevřeli a skladovali tak, jak je uvedeno na obalu, můžete ji sníst i po uplynutí tohoto data. Výrobce nicméně po jeho uplynutí nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku.
Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky je super tip na rychlé a výživné jídlo. Připravená z vývaru bude chutnat dětem i dospělým.
Znojemská omáčka je snadná na přípravu a velmi chutná. Její hlavní ingrediencí je kyselá okurka, která omáčce dodá nezaměnitelnou chuť. Znojemskou omáčku, jinak také znojemskou pečeni, připravujeme z vepřového masa, nejvhodnější je kýta nebo plec. Nejčastěji se podává s rýží nebo houskovým či karlovarským knedlíkem.
Datum spotřeby se uvádí slovy „spotřebujte do…“ a používá se pro potraviny, které rychle podléhají zkáze, a musí se proto brzy spotřebovat. Příkladem mohou být jogurty a jiné mléčné výrobky, chlazená drůbež, ryby, výrobky studené kuchyně apod. Potraviny s prošlou dobou spotřeby se dle zákona nepovažují za bezpečné a nesmí se uvádět do oběhu.
Zdroj: Kupi