V následujících dnech bude v obchodech na zákazníky čekat u chladicích boxů nemilé překvapení. Ceny másla se opět zvyšují a situace začíná připomínat rok 2017, kdy se dostaly na nezvyklé maximum. Za kolik nyní máslo v supermarketech a hypermarketech koupíte, a co je důvodem jeho aktuálního zdražování?
Více než 50 korun za kostku másla? Realita, která se vrací na pulty obchodů. Podle Potravinářské komory bude v následujících dnech čerstvé české máslo opět zdražovat. Důvodů je hned několik. Jednak rostou výkupní ceny mléka, ale i vstupní náklady na výrobu, což mlékárny nutí ceny másel zvyšovat.
Na vině je také poptávka převyšující vyrobené množství. Vliv má i sezóna, protože podle statistik poptávka po máslech (a ostatních mléčných výrobcích) roste právě se začátkem školního roku. Není proto důvod, aby výrobci ceny snižovali a v nejbližší době podle odborníků ani nebudou.
Podle dat Tržního informačního systému ČR z července 2021 byla průměrná cena, za kterou české mlékárny letos v červnu prodávaly kilogram másla (ve spotřebitelském 250g balení) 123,67 Kč/kg. V červenci cena této potraviny vzrostla o 3,28 Kč/kg (tedy o 2,6 %) na 126,95 Kč/kg, což při srovnání s červencem 2020 znamená nárůst ceny o téměř 10 korun (přesněji o 8,2 %).
Jak vyplývá z údajů uvedených na portále Kupi.cz, v současné době se běžná cena másel tradičních českých značek (Milko, Moravia, Tatra nebo Jihočeská Madeta) pohybuje kolem 47–55 Kč za balení 250 g. Narazíte-li na máslo ve slevě, pak zaplatíte o cca 26–30 % méně, tedy v akci seženete másla uvedených značek za 34,90–39,90 Kč. Z toho vyplývá, že i zlevněná másla v akci jsou dražší, než byla běžná průměrná cena této komodity v minulých měsících.
Kupte se slevou Máslo Jihočeské Madeta.
Obchody se zákazníkům do jisté míry snaží dražší másla kompenzovat levnějšími produkty dovezenými ze zahraničí (např. z Polska, z Německa nebo z Belgie). U těch je ovšem nutné počítat s tím, že se nejedná o másla čerstvá, jako je tomu u těch českých. Velmi často se zahraniční másla vyrábí z tzv. hmotných rezerv, což znamená, že byla skladována zmrazená, často i déle než rok, a to se samozřejmě odráží na jejich kvalitě.
Aby vám zakoupené máslo doma vydrželo co nejdéle dobré, vyplatí se pořídit si na něj máselničku (či máslenku, máselnici), která jej udrží po delší dobu čerstvé a chutné. A to při servírování i skladování v lednici.
Kupte se slevou Máslenka FreshZone Tescoma.
Skvělým způsobem, jak máslem neplýtvat, je také pořízení speciálního nože na máslo. Je navržen tak, aby i ze ztuhlého másla z lednice dokázal nabrat tenký plátek a nikoliv zbytečně tlustou vrstvu, jako se to většinou daří s obyčejným nožem příborovým. Máslo se s ním roztírá mnohem jednodušeji a využijete ho i pro mazání krémových či tavených sýrů, tvarohových pomazánek, paštik, rostlinných tuků apod.
V obchodech můžete vybírat z několika typů nožů na máslo. Existují hladké zaoblené (dřevěné či kovové), dekorační, vroubkované nebo speciální, které mají nad čepelí řadu malých dírek a fungují tak trochu jako struhadlo. Při seškrabávání másla z něj vytvářejí drobné podlouhlé nitky, které rychleji měknou a opravdu snadno se roztírají. Tyto nože seženete na internetu od 119 Kč.