Od srpna začala v našich lesích ta pravá houbařská sezóna a košíky se plní voňavými hříbky. Pokud se vám letos v hledání zadaří, máme pro vás 3 jednoduché způsoby, jak houby zpracovat, abyste si z nich mohli i v zimě připravovat nejrůznější lahůdky.
Mnoho lidí udělá při příchodu z lesa první zásadní chybu – nechají houby odmočit v míse plné vody, aby se z nich odplavily nečistoty. Tím se ovšem houby ještě více nacucají vodou a ztratí svou pevnost, křehkost i jemnost a v jídlech budou hodně rozbředlé.
Nejlepší je hříbky očistit navlhčeným hadříkem nebo speciálním kartáčkem na čištění hub, který se dá koupit v obchodech (na internetu jeho cena začíná na cca 150 Kč). Pokud jsou houby znečištěné více, krátce je opláchněte pod tekoucí vodou a poté rychle otřete dosucha.
Nasbírané houby byste také měli ideálně do 24 hodin zpracovat. Měkčí nebo vlhčí kusy co nejdříve, pevné a suché hříbky můžete nechat i dva dny v ledničce. Skladujte je v papírovém sáčku nebo tak, aby mohly dýchat. Nikdy je proto nedávejte do plastových sáčků nebo krabiček. Rychle by se zapařily a začaly plesnivět.
Sušení je skvělým způsobem, jak nasbírané houby uchovat na zimu. Po přidání do pokrmů se krásně rozvoní a snadno se při vaření používají. Čerstvé, očištěné houby krájejte asi na 4–5 mm tenké plátky. Dobře usušené houby poznáte tak, že se dají snadno zlomit a pohromadě chrastí.
Houby jste dokonale usušili, ale co teď s nimi, aby vydržely? Skladujte je na chladném, tmavém a suchém místě v uzavíratelných sklenicích. Skvěle se na to hodí sklenice se šroubovacím nebo patentním uzávěrem.
Ačkoliv mnoho lidí dává do mrazáku houby syrové, tento způsob se úplně nedoporučuje. Jednak mohou zhořknout, ale také po jejich rozmrazení hrozí, že se v nich rozmnoží toxiny. Před zmrazením je proto buďto blanšírujte (vhoďte na chvíli do vroucí vody a pak prudce zchlaďte v ledové vodě). Nebo je nechte 3–5 minut na pánvi podusit, poté opláchněte studenou vodou a dejte do dobře těsnících mrazicích sáčků nebo krabiček. Takto vám vydrží uchované opravdu dlouho. Po rozmrazení je však okamžitě spotřebujte.
Smetanová houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky podávané s knedlíkem. Tuto výbornou omáčku můžete přidat k vařenému i pečenému masu i k plátkům masa z pánve.
I houby určené k nakládání a zavařování byste měli nejprve krátce povařit, případně nechat projít varem a poté zchladit. Důležitá je také důkladná sterilizace sklenic – ty ponořte alespoň na půl hodiny do vroucí vody, aby se zničily všechny bakteriální zárodky.
Nejoblíbenější je u nás nakládání hub do tuku nebo octa:
Kromě jedinečné chuti je dobré houby jíst pro jejich vysoký obsah vitamínů a minerálů. Mimo jiné se o nich říká, že mají dobrý vliv na mozek. Díky obsaženému psilocybinu podporují růst neuronů a mohou být účinné při léčbě depresí. Posilují také imunitu a přispívají k očistě trávicího ústrojí i celého organismu.
Zdroje: wikiHow.cz, Prozeny.blesk.cz, Denik.cz, Vareni.cz, 21stoleti.cz