Jak zpracovat houby z lesa? Konečně návod, jak je správně sušit, nakládat i zamrazit

Houby v košíku Krasula / Shutterstock.com

Od srpna začala v našich lesích ta pravá houbařská sezóna a košíky se plní voňavými hříbky. Pokud se vám letos v hledání zadaří, máme pro vás 3 jednoduché způsoby, jak houby zpracovat, abyste si z nich mohli i v zimě připravovat nejrůznější lahůdky.

Přečtěte si také

Prudce návykové! Křupavé domácí brambůrky uděláte jen ze 3 surovin a jde to i bez smažení

Jak správně čistit houby?

Mnoho lidí udělá při příchodu z lesa první zásadní chybu – nechají houby odmočit v míse plné vody, aby se z nich odplavily nečistoty. Tím se ovšem houby ještě více nacucají vodou a ztratí svou pevnost, křehkost i jemnost a v jídlech budou hodně rozbředlé.

Nejlepší je hříbky očistit navlhčeným hadříkem nebo speciálním kartáčkem na čištění hub, který se dá koupit v obchodech (na internetu jeho cena začíná na cca 150 Kč). Pokud jsou houby znečištěné více, krátce je opláchněte pod tekoucí vodou a poté rychle otřete dosucha.

Jak zpracovat a skladovat čerstvé houby?

Nasbírané houby byste také měli ideálně do 24 hodin zpracovat. Měkčí nebo vlhčí kusy co nejdříve, pevné a suché hříbky můžete nechat i dva dny v ledničce. Skladujte je v papírovém sáčku nebo tak, aby mohly dýchat. Nikdy je proto nedávejte do plastových sáčků nebo krabiček. Rychle by se zapařily a začaly plesnivět.

Čerstvé houby vyskládané na talíři vaivirga / Shutterstock.com

Jak sušit houby?

Sušení je skvělým způsobem, jak nasbírané houby uchovat na zimu. Po přidání do pokrmů se krásně rozvoní a snadno se při vaření používají. Čerstvé, očištěné houby krájejte asi na 4–5 mm tenké plátky. Dobře usušené houby poznáte tak, že se dají snadno zlomit a pohromadě chrastí.

4 způsoby, jak na sušené houby:

  • Na plechu: Plátky hub rozprostřete na pečicí papír (noviny nejsou kvůli tiskařské barvě úplně ideální) nebo na mřížky a umístěte je na suché, tmavší místo, kde dostatečně proudí vzduch. Suché by měly být zhruba za tři dny. Pravidelně je kontrolujte a otáčejte.
  • Ve vzduchu: Houby zavěste na provázek, případně ve vzduchu napněte záclonu (upevněte ji mezi pevné předměty) a na tu houby podobně jako na plech rozprostřete. Výhodou je, že vzduch proudí spodem i vrchem a houby budou usušené rychleji a s menším rizikem zplesnivění.
  • V troubě: Jak na to? Plátky hub sušte cca 5 hodin při 40–50 °C. Dvířka trouby by měla zůstat ideálně pootevřená, aby mohla odcházet pára a nezpůsobovala uvnitř zbytečnou vlhkost.
  • V sušičce na ovoce: Jednoduchá cesta, jak houby zpracovat. Většina sušiček má časovač, který nabízí nepřetržitý provoz po několik desítek hodin a o sušené plody se tak nemusíte starat.

Jak skladovat sušené houby?

Houby jste dokonale usušili, ale co teď s nimi, aby vydržely? Skladujte je na chladném, tmavém a suchém místě v uzavíratelných sklenicích. Skvěle se na to hodí sklenice se šroubovacím nebo patentním uzávěrem.

Sušené houby v misce grandbrothers / Shutterstock.com

Jak správně zamrazit houby?

Ačkoliv mnoho lidí dává do mrazáku houby syrové, tento způsob se úplně nedoporučuje. Jednak mohou zhořknout, ale také po jejich rozmrazení hrozí, že se v nich rozmnoží toxiny. Před zmrazením je proto buďto blanšírujte (vhoďte na chvíli do vroucí vody a pak prudce zchlaďte v ledové vodě). Nebo je nechte 3–5 minut na pánvi podusit, poté opláchněte studenou vodou a dejte do dobře těsnících mrazicích sáčků nebo krabiček. Takto vám vydrží uchované opravdu dlouho. Po rozmrazení je však okamžitě spotřebujte.

Smetanová houbová omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Smetanová houbová omáčka

Smetanová houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky podávané s knedlíkem. Tuto výbornou omáčku můžete přidat k vařenému i pečenému masu i k plátkům masa z pánve.

Smetanová houbová omáčka

Jak naložit a zavařit houby?

I houby určené k nakládání a zavařování byste měli nejprve krátce povařit, případně nechat projít varem a poté zchladit. Důležitá je také důkladná sterilizace sklenic – ty ponořte alespoň na půl hodiny do vroucí vody, aby se zničily všechny bakteriální zárodky.

Nejoblíbenější je u nás nakládání hub do tuku nebo octa:

  • Houby v sádle: V hrnci rozpusťte sádlo a přidejte na kostky nakrájené houby (v množství 1 : 2). Na mírném ohni duste, dokud houby nebudou jako škvarky, pak přidejte pepř a kmín. Vše nalijte do sklenic a nejméně 60 minut zavařujte.
  • Houby v octě: Svařte kyselý lák z octa a vody (1 : 3), trochu cukru a koření (bobkový list, pepř, nové koření, tymián, hořčičné semínko). Do sklenic dejte povařené houby, cibuli, česnek nebo jinou zeleninu podle chuti, zalijte lákem a sterilizujte 30 minut při 95 až 100 °C.
Člověk skládající houby do sklenice New Africa / Shutterstock.com

Účinky hub na zdraví

Kromě jedinečné chuti je dobré houby jíst pro jejich vysoký obsah vitamínů a minerálů. Mimo jiné se o nich říká, že mají dobrý vliv na mozek. Díky obsaženému psilocybinu podporují růst neuronů a mohou být účinné při léčbě depresí. Posilují také imunitu a přispívají k očistě trávicího ústrojí i celého organismu.

Zdroje: wikiHow.cz, Prozeny.blesk.cz, Denik.cz, Vareni.cz, 21stoleti.cz