Levandule naše zahrádky zdobí kopci modrofialových květů s pronikavou vůní. Ne každý má ale na bohaté kvetení vždy štěstí. Klíčem k úspěchu je dobře načasované a správné zastřihávání. Poradíme vám, jak o rostlinku náležitě pečovat a jak ze starších, nevzhledných keříků udělat zase krásné.
Levanduli většina z nás samozřejmě stříhá během jejího kvetení, tedy v červnu a v červenci, kdy odstřiháváme květy na různá použití. Zatímco tento střih není nutný, nůžky byste rozhodně měli vzít do ruky po odkvětu a poté na jaře.
Levanduli zastřiháváme vždy dvakrát do roka. Na podzim není třeba žádný radikální řez, ba naopak by to mohlo rostlině ublížit, jelikož by pak byla náchylnější na změnu teploty. Nejprve ostříhejte odkvetlé květy, hned na začátku stonků. Následně stříhejte samotný keřík, a to nad úrovní nových lístečků, které vyrašily na jaře.
Důkladnější zastřihávání je potřeba na jaře, kdy je dobré také rostlinu prohlédnout a zbavit vymrznutých výhonů. Střih provádějte ideálně začátkem dubna, kdy rostlina začíná rašit. Zastřihávejte nejlépe tak, aby výsledný keřík levandule měl tvar polokoule a na každé větvičce byly vidět nejméně jeden až dva páry zelených lístků.
Při stříhání tlustých větviček levandule se určitě neobejdete bez kvalitních zahradnických nůžek. Příležitostní zahrádkáři si vystačí se zahradními nůžkami ze supermarketu. Těm, kteří tráví na zahradě více času, se vyplatí profesionální nůžky, které seženete na internetu nebo v hobby marketech.
Pokud rostlinu necháte bez pravidelného zastřihávání, brzy vám přeroste a ve spodní části zůstanou nevzhledné suché větvičky. Ty můžete na jaře zkusit ostříhat, ale dřevnaté části rostliny už pak nemusí obrazit. Přesto záchranu zanedbaného keře nevzdávejte. Šance, že se vám nehezký keřík levandule podaří omladit, určitě je. Jak tedy na to?
Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.
Abyste keř radikálním střihem nezahubili a měli jistotu, že vám obrazí, je dobré vystříhat pouze polovinu. Na jedné půlce se nechají jen výhonky dlouhé zhruba 10 cm, zatímco na druhé zůstanou delší větvičky s lístky. Ty pak budou vyživovat keř, aby nezahynul.
Holé větvičky by se měly poté krásně zazelenat a vy následující rok provedete důkladnější střih druhé poloviny keře.
Levanduli můžete zbavit dřevnatých, neolistěných větévek také tím, že z nich uděláte nové rostlinky. Postup je velmi jednoduchý. Vyberete jednu z větviček, která je u země, a uděláte z ní výhon tak, aby stále zůstal pevně spojený s mateční rostlinou.
Danou větvičku nejprve ohněte k půdě a zasypte její konec kvalitním substrátem. Proti vytažení můžete použít například kolík. Po nějaké době výhon pustí kořínky. Stav kořenění můžete kontrolovat opatrným odhrnutím zeminy. Jakmile větev dostatečně zakoření, odřízněte ji od mateční rostliny a máte rostlinku novou.
Radikálně ostříhané keříky i nové rostlinky určitě doporučujeme přihnojovat. Levanduli tak dodáte sílu, kterou na svůj růst teď bude hodně potřebovat. V hobby marketech pořídíte speciální hnojivo na levandule a rozmarýny za cenu zhruba od 160 Kč.
Pokud se teprve chystáte na sázení této aromatické rostliny, určitě nebude od věci ani substrát na levandule. Zkuste koupit například kvalitní substrát pro středomořské rostliny.
Na zazimování je sice ještě (do podzimu) čas, ale i tak je dobré vědět, jak na to. Přestože je levandule velmi odolná rostlina a vydrží bez zazimování, není na škodu, když ji na podzim zakryjete chvojím nebo speciální netkanou textilií.
Tou každý keřík důkladně zabalíte, díky čemuž bude chráněn před nepříznivými vlivy prostředí, jako je mráz, krupobití, extrémní sluneční svit a náraz větru. Textilie je určitě vhodná i v jarních měsících, kdy nás i po zastřihávání mohou překvapit přízemní mrazíky.
Zdroj: Kupi