Nádherný dezert plný šťavnatého ovoce, piškotu a sladkého smetanového krému se hodí pro jakoukoliv slavnostní příležitost. Jeho chuť je plná a zároveň lehká a svěží, takže je ideální i do horkého letního počasí. Příprava zabere jen chviličku, ale můžete ho mít i připravený v ledničce.
Čím se trifle vyznačuje?
Trifle je jeden z tradičních anglických receptů. První zmínku o něm najdeme už v kuchařce z roku 1585. Jedná se v podstatě o druh koláče, který je obvykle servírovaný ve velké misce.
Podle původního receptu se připravuje z tenkých plátů piškotového těsta pokapaných sherry (nebo jiným alkoholem), sladké šlehačky, pudinkového krému, želé a všemožného ovoce.
Přípravu trifle si můžete zjednodušit použitím dlouhých cukrářských piškotů. Ať už použijete piškoty nebo piškotové těsto, postup bude stejný. Experimentujte s různými druhy ovoce i náplněmi. Místo klasického krémového sýra použijte třeba mascarpone, tučný tvaroh nebo zakysanou smetanu. Každá kombinace bude něčím unikátní.
Canva
Sladká šlehačka:
- 240 ml smetany ke šlehání
- 25 g cukru moučka
Smetanový krém na trifle:
- 500 g krémového sýra typu Philadelphia (u nás je podobný Palouček nebo Lučina v kostce)
- 150 g cukru krystal
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 240 ml smetany ke šlehání
Na sestavení trifle:
- 2 balíčky dlouhých cukrářských piškotů
- 2 panáky Amaretta/Sherry (pro děti vynechte)
- miska čerstvých jahod
- pár snítek máty
Příprava krému a šlehačky:
- Začněte přípravou šlehačky – v misce si vyšlehejte 240 ml smetany ke šlehání spolu s cukrem moučkou do lehké a jemné šlehačky.
- Pokračujte smetanovým krémem – ve větší misce si smíchejte smetanový sýr s krystalovým cukrem a vanilkou. Míchejte, dokud se nezbavíte všech hrudek. Ze začátku to půjde ztuha, ale smetanový sýr postupně povolí.
- Přilijte do krému 240 ml smetany ke šlehání a opět vymíchejte do hladké a nadýchané konzistence.
Tip: Použijte ruční mixér a začněte přípravou šlehačky, abyste mezi šleháním krému a šlehačky nemuseli metličky umývat.
Sestavení trifle:
- Očistěte jahody a část rozkrájejte na plátky.
- Tradičně se k podávání trifle používá zdobená skleněná mísa na stopce, díky které bude dezert vynikat na vašem stole.
- Dno misky vystelte cukrářskými piškoty a pokapejte jedním panákem sherry nebo amaretta.
- Překryjte piškoty 1/3 krému.
- Celý vnitřní okraj mísy ozdobte pomocí plátků jahod a posypte jimi i celý vnitřek dezertu.
- Překryjte další 1/3 krému, na kterou dejte druhý balíček piškotů a ty opět zakápněte alkoholem.
- Následuje poslední 1/3 smetanového krému, další řada plátků jahod po okraji misky a další jahody na zbytek krému.
- Na vršek trifle dejte vyšlehanou sladkou smetanu, dozdobte dalšími čerstvými jahodami a pár snítkami máty.
- Před podáváním nechte trifle dobře vychladit v ledničce (alespoň 1 hodinu).
Tip na závěr
Nemáte doma mátu? Nechte na pár jahodách stopky a ty pak použijte na vršek trifle. Pro extra slavnostní vzhled poslední šlehačkovou vrstvu ozdobte pomocí zdobicího sáčku.