O důležitosti vitaminu D se většinou hovoří v souvislosti se zimními měsíci, kdy není tolik příležitostí čerpat ho z přirozeného slunečního svitu a současně stoupá riziko nachlazení a oslabení imunity. Nemělo by se na něj ovšem zapomínat ani v létě. Prozradíme vám, proč je vitamin D tak důležitý, a poradíme, jak ho zdravě a správně čerpat.
Nedostatkem vitaminu D trpí většina naší populace. Jeho absence se většinou projevuje dlouhodobou únavou, skleslostí a špatnou náladou, protože hraje důležitou roli nejen při vývoji mozku, ale má vliv také na jeho správné fungování.
S postupujícím věkem souvisí nízká hladina vitaminu D se zvýšenou náchylností kostí ke zlomeninám a zhoršeným stavem zubů, svalů i s jejich pomalejší regenerací. Jeho nedostatek se podílí také na zhoršeném průběhu řady závažných civilizačních nemocí, jako jsou diabetes I. a II. typu, kardiovaskulární, onkologická a autoimunitní onemocnění.
Naše tělo dokáže produkovat vitamin D, když je vystaveno slunečnímu záření, a to po dobu alespoň 15 až 30 minut. U seniorů se tato doba prodlužuje i dvakrát, protože s postupujícím věkem klesá schopnost pokožky tvořit vitamin D až o tři čtvrtiny. Sluneční paprsky také musí na Zemi dopadat v určitém úhlu. Proto ty zimní nemají takový účinek jako letní.
Mohlo by se proto zdát, že během léta stačí lidem k vytváření dostatečné dávky vitaminu D pobyt na sluníčku. To je ovšem chyba. Mohou za to především krémy s SPF faktorem, které absorbují většinu slunečního UVB záření a blokují také tvorbu vitaminu D.
Rozhodně to ale neznamená, že byste se slunci měli vystavovat bez ochrany a riskovat tak ohrožení rakovinou kůže, její předčasné stárnutí apod. Spíše je důležité i v létě přijímat vitamin D z jiných zdrojů, stejně jako po celý rok.
Existuje několik typů vitaminu D. Pro naše tělo je nejdůležitější vitamin D2 (ergokalciferol) rostlinného původu a vitamin D3 (cholekalciferol), který se nachází v živočišných produktech a je zhruba čtyřikrát účinnější než D2.
Zdravý dospělý člověk by měl denně přijmout asi 1 000 až 2 000 UI (25–50 mikrogramů) vitaminu D. Takové množství najdete například ve 200 g lososa, 200 g ementálu nebo 300 g sardinek.
U starších lidí nebo těch, kteří chtějí posílit svou imunitu, by mělo být množství i o něco vyšší než 2 000 UI denně. Na druhou stranu, ani s vitaminem D to není dobré přehánět. Lze se jím totiž předávkovat. Příjem výrazně vyššího množství vždy konzultujte s lékařem.