Lehká, nadýchaná buchta plná sezónního ovoce je naprostá letní klasika, na kterou existuje nespočet receptů. Bublaninu lze připravit z kynutého, třeného či piškotového těsta, ale podle receptu ze starých kuchařek se pekla jen z řídké směsi mouky, vajec, cukru a mléka. Lidově se jí říkalo polejvanda.
Bublanina z kynutého těsta – recept
Budete potřebovat:
- 320 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 350 ml mléka
- 6 lžic krupicového cukru
- 2 žloutky
- 65 g rozpuštěného sádla
- 25 g čerstvého droždí
- 1 lžíci citronové šťávy
- citronovou kůru
- ovoce dle vlastního výběru
- sádlo na vymazání plechu
Postup:
- Do vlažného mléka přidejte droždí s cukrem a rozmíchejte.
- Ke vzniklé směsi přidejte zbytek surovin (kromě ovoce a sádla na vymazání plechu) a uhněťte do těsta. To nechte v míse při pokojové teplotě zhruba půl hodiny kynout.
- Vymažte plech sádlem, vykynuté těsto v míse zlehka promíchejte a vložte na plech. Namočte si ve vodě lžíci a s její pomocí těsto roztáhněte po plechu. Nechte kynout dalších zhruba 45 minut.
- Mezitím si nakrájejte ovoce, poklaďte ho na těsto a kousky do něj mírně zatlačte.
- Po dokynutí vložte buchtu do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 30 minut.
NoirChocolate / Shutterstock.com
Bublanina z třeného těsta – recept
Budete potřebovat:
- 400 g polohrubé mouky
- 200 ml plnotučného mléka, případně sladké smetany
- 150 g krupicového cukru
- 200 g másla
- 4 vejce
- 1 sáček prášku do pečiva
- ovoce
- tuk a hrubou mouku na vymazání plechu
Postup:
- V míse nebo v robotu utřete máslo s cukrem.
- Ke vzniklé směsi přidejte vejce, zamíchejte tak, aby se spojilo s hmotou, a poté přidejte další. Postupujte tak u všech 4 vajec.
- K mouce přimíchejte prášek do pečiva a obojí pak přidejte ke směsi másla, cukru a vajec.
- Nakonec přilijte mléko, případně smetanu, a ještě naposledy krátce promíchejte. S mícháním to po přidání prášku do pečiva raději příliš nepřehánějte. Kypřicí prášek dělá v chystaném těstě bublinky, díky kterým je pak buchta nadýchaná a lehká. Příliš dlouhým a urputným mícháním vznikající bublinky vyženete z těsta ven a výsledek pak bude o poznání tužší.
- Do předem vymazaného a vysypaného vyššího plechu nalijte těsto a do něj jemně zamačkejte ovoce.
- Předehřejte si troubu na 170 °C a nechte péct zhruba 30 minut.
Bublanina z piškotového těsta – recept
Budete potřebovat:
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g krupicového cukru
- 1 dl vlažné vody
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- kapku vanilkové esence
- ovoce
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy či plechu
Postup:
- Vejce utřete v míse nebo v robotu s krupicovým cukrem.
- Ve druhé míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a obojí pak postupně přidávejte do směsi vajec s cukrem.
- Přidejte vodu a vanilkovou esenci a vše smíchejte dohromady.
- Nakrájejte ovoce a kousky zlehka obalte v hrubé mouce.
- Vzniklé těsto vylijte na připravený plech a poklaďte obaleným ovocem.
- Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a nechte péct zhruba 20 minut. Piškotové těsto se rádo pálí, je proto potřeba na něj dohlížet častěji než na předchozí dvě.
Marcus Z-pics / Shutterstock.com
Původní bublanina – recept
Úplně původní bublanina má s tou, kterou znáte od našich babiček, jen pramálo společného. Její struktura není tak lehká a nadýchaná, jak jste nejspíš zvyklí, naopak – připomíná jemný krém či sladkou omeletu, je šťavnatá a téměř vůbec není nakypřená. Znáte-li ale francouzský clafoutis, recept na původní bublaninu pro vás nebude žádným překvapením. Oba dezerty jsou si totiž velmi podobné.
Budete potřebovat:
- 120 g hladké mouky
- 50 g krupicového cukru
- 250 ml plnotučného mléka nebo sladké smetany
- 4 vejce
- špetku soli
- ovoce
- pár plátků másla
- máslo na vymazání a mouku na vysypání plechu
Nadýchaná bublanina s ovocem
Nadýchaná bublanina s ovocem je díky své jednoduché přípravě oblíbeným receptem především v létě, kdy je všude zásoba čerstvého ovoce. Dopřát si ji však můžete kdykoli během roku.
Nadýchaná bublanina s ovocem
Třešňová bublanina
Třešňová bublanina je lehký, vynikající dezert vonící po létu. Toto dokonalé spojení šťavnatých třešní a nadýchaného těsta hravě zvládnete připravit během chvilky a zaručeně si na něm pochutná celá rodina.
Třešňová bublanina
Bublanina s drobenkou
Bublanina je jeden z nejznámějších českých moučníků a stálice v kuchařkách všech našich babiček. Její příprava je snadná a rychlá, navíc do ní můžete dát jakékoli sezónní ovoce, které máte zrovna po ruce.
Bublanina s drobenkou
Postup:
- Vejce rozklepněte do misky, osolte a rozmíchejte.
- Přidejte postupně mléko, mouku a cukr a vše vymíchejte v řídké těsto. Nelekejte se, na těsto je vzniklá směs nezvykle řídká, ale v žádném případě to není chyba. Nechte pár minut odpočinout.
- Mezitím si dejte předehřát troubu na 180 až 200 °C.
- Těsto přelijte do připravené formy, zlehka do něj zatlačte ovoce a navrch poklaďte pár plátků másla.
- Dejte péct na zhruba 20 až 30 minut. Těsto se ve formě či pekáčku výrazně nafoukne (a pak při chladnutí splaskne, i to je v pořádku).
- Nechte aspoň trochu zchladnout, posypejte cukrem a podávejte.
Zdroje: Kuchařka pro dceru, Pekárnománie, Kupi