Máte hojnost vlastní úrody nebo si jen chcete chuť ovoce vychutnat i v následujících měsících? Poradíme vám, jak nejlépe ovoce ze zahrádky uchovat.
Jelikož ovoce, jako jsou maliny, jahody a rybíz, obsahuje hodně vody, je nejlepší způsob, jak si z nich udělat zásoby, buď zavařování, nebo zmražení. Za vyzkoušení ale určitě stojí také sušení, které zvýrazní chuť.
Ať už si vyberete jakýkoliv způsob uchování úrody, vždy je potřeba vybírat pouze dokonale zdravé a nepoškozené plody. Nesmí být přezrálé, pomačkané ani jakkoliv napadené. Vybrané kousky důkladně omyjte pod proudem vody a můžete začít.
Mrazení je jednoznačně nejrychlejší způsob, jak si ovoce uchovat na delší dobu. Nedochází při něm ke ztrátě chuti a aromatu, a navíc je téměř bez práce. Jakmile máte připravené očištěné ovoce, stačí ho dát do vhodných sáčků nebo krabiček a šup s nimi do mrazáku.
Kupte se slevou Borůvky.
Mnoho z nás se setkalo s tvrzením, že mražená zelenina a ovoce mají méně vitamínů než kousky čerstvé. To však není pravda.
Mražené ovoce může mít mnohdy naopak více vitamínů, jelikož obsah živin při delším skladování v lednici klesá. Důležité ale je spotřebovat mražené plody do jednoho roku. Poté už potravina ztrácí na kvalitě.
Zavařování je konzervace pomocí vysoké teploty a funguje už řadu let. Na rozdíl od mražení je pracnější a ovoce ztrácí některé vitamíny. Na druhou stranu ale není potřeba zavařeniny do roku spotřebovat. Výhodou pro někoho může být také volné místo v mrazáku.
Stejně jako během mražení, ani při sušení ovoce nepřichází o enzymy a vitamíny. V průběhu dehydratace se navíc koncentruje přírodní aroma a cukry, takže oproti čerstvému či mraženému ovoci má to sušené sladší a výraznější chuť.
S rybízem a malinami budete bez práce, zato jahody je potřeba nakrájet na plátky. V případě sušení v troubě rozmístěte kousky ovoce na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Sušte při teplotě max. 60 °C zhruba 10 hodin. Jakmile ovoce nepouští šťávu, máte usušeno.
Usušené ovoce dejte do vakuových sáčků nebo sklenic, umístěte na tmavé místo a odebírejte podle potřeby. Dobře usušené ovoce vám bez potíží vydrží i rok.
Vhodnějším prostředkem než trouba je sušička potravin. V té máte hotovo za 2–4 hodiny a má mnohem nižší spotřebu energie, takže s ní ušetříte i v případě, že byste kupovali novou.
Mezi oblíbené sušičky ovoce patří například:
Použití mají všechny sušičky de facto stejné: ovoce vyskládáte na mřížky a dále se řídíte návodem daného modelu.
Zdroje: Floranazahrade.cz, Alza.cz, Receptyprimanapadu.cz