Rybíz je naprosto běžné a zdánlivě obyčejné ovoce českých zahrad. Existuje dokonce celá řada odrůd vyšlechtěných speciálně pro pěstování v nádobách na balkónech. Dělá se z něj skvělá marmeláda nebo výtečné víno. Věděli jste ale, že z hlediska obsažených zdraví prospěšných látek je vlastně superpotravinou?
Nejčastěji se setkáváme s rybízem červeným, černým a bílým. Existuje ale i jejich sladší kolega – rybíz růžový. Kromě jedlých druhů se také celá řada rybízových odrůd používá jako okrasné keře, například do živých plotů.
Jedlý rybíz je zdrojem vitamínu C, podobně jako třeba citron – přibližně 40 kuliček stačí na pokrytí doporučené denní dávky. Kromě plodů se však pro své příznivé účinky sbírají také semínka, listy a v některých případech dokonce i kořen.
Ze zmíněných běžných a snadno dostupných odrůd obsahuje nejvíc mikroživin rybíz černý. Jen vitamínu C má až třikrát více než rybíz červený či bílý. Dále se od nich liší také tím, že obsahuje vitamín P neboli rutin – látku, která prokazatelně posiluje pevnost a pružnost cévních stěn.
V rybízu hojně obsažený vitamín C navíc zlepšuje vstřebávání rutinu. Černý rybíz proto nejvíce ocení ti, které trápí popraskané žilky, křečové žíly nebo hemoroidy.
Jako antioxidant chrání vitamín C ve spojení s draslíkem a flavonoidy organismus před negativním působením volných radikálů, čímž zabraňuje nadměrnému opotřebení i předčasnému stárnutí.
Spolu s obsaženými betakaroteny (ze kterých se látkovou přeměnou stává vitamín A, pro posílení imunity druhá nejdůležitější látka) posiluje rybíz významně naši imunitu, preventivně tedy působí komplexně proti vzniku různých onemocnění.
Vypořádat se ale s některými nemocemi dokáže i v jejich průběhu. Čerstvé plody nebo šťáva z nich pomáhají tlumit dráždivý, suchý kašel a snižovat horečky i stres.
Kromě rybízových plodů se dále zpracovávají listy, rovněž plné vitamínů, tříslovin a silic. Výluhy, čaje a odvary z listů harmonizují zažívání, pomáhají zmírnit projevy revmatismu a pro své močopudné schopnosti se rybízové listy také přidávají do různých detoxikačních směsí.
Ze semínek obsažených ve šťavnatých, sladkokyselých kuličkách se lisuje olej, který pomáhá ulevit od menstruačních bolestí a který příznivě působí na nerovnováhu způsobenou menopauzou. Je navíc bohatý na nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6.
Kořen rybízu se zpracovává jen vzácně, protože se tím zničí celá rostlina. Pokud se ale k likvidaci rybízu chystáte tak jako tak, vykopaný kořen nasušte do zásoby – odvary z něj pomáhají regenerovat játra.
Rybízová marmeláda má kyselejší chuť, hodí se do mnoha koláčů a dezertů nebo jako náplň do lineckého cukroví. Rybíz obsahuje hodně pektinu, proto není třeba do marmelády dávat vůbec žádný želírovací přípravek, vystačíte si jen s cukrem.
Rybízová bublanina – to je nestárnoucí klasika, kterou v létě musíte ochutnat. Rybíz patří k nejzdravějším druhům bobulovin, a to díky obsahu vitamínů C, A, B a E a antioxidantů. Jemně nakyslá chuť tohoto letního ovoce v kombinaci s nadýchaným těstem budou výbornou sladkou tečkou k odpolední kávě.
Na zhruba dva litry sirupu budete potřebovat:
Postup:
Na zhruba tři litry šťávy budete potřebovat:
Postup:
1. Rybíz zbavíme stopek a zbytku listů, opláchneme, vložíme do mísy a zalijeme vodou. Přidáme kyselinu citronovou, rybíz rozmačkáme a necháme v míse 24 hodin odstát.
2. Druhý den celou směs ještě jednou vymačkáme a přecedíme přes plátýnko. Do scezené tekutiny přidáme cukr s kyselinou sorbovou a mícháme, dokud se cukr ve šťávě úplně nerozpustí (není nutné cukr rozmíchat naráz, stačí zamíchat občas a cukr se bez větší námahy za dva až tři dny rozpustí).
3. Hotovou šťávou plníme sklenice, a pokud se ji nechystáme ihned spotřebovat, ukládáme do chladu.
Zdroj: Kupi, WebMD, Healthifyme, Česká televize