Chrápání se dá zbavit! Než sáhnete po špuntech do uší, zkuste vyřešit příčinu

Žena si zakrývá uši polštářem, v poradí chrápe muž Prostock-studio / Shutterstock.com

Probouzí vás v noci zvuky připomínající motorovou pilu? Chrápání je sice běžný jev, ale dokáže pořádně zatopit i těm nejlepším vztahům. Problém je, že chrápající osoba si svého „talentu“ často není vědoma. Ve spánku se neslyší, takže nemá motivaci situaci řešit. Zatímco vy počítáte ovečky a přemýšlíte, jak partnera umlčet, on spokojeně chrápe dál. Pojďme se podívat, jak z tohoto začarovaného kruhu ven, aniž byste museli sáhnout po špuntech do uší nebo oddělených ložnicích.

Přečtěte si také

Lahodné chia lívance s citronovou polevou: Zdravá pochoutka nejen ke snídani

Proč chrápání vzniká?

Chrápání je zvuk s vibracemi, který se ventiluje ven z těla naším dýchacím ústrojím.

Způsobuje ho přílišné uvolnění svalů v krku, kvůli kterému dochází k uzavření a zúžení cest od hrdla po nos. Tím se zhorší průchodnost vzduchu do plic a vznikají rušivé zvuky a vibrace.

Příčiny chrápání

  • Fyziologické faktory, životní styl, užívání léků a věk.
  • Obezita – lidem, kteří trpí obezitou, se usazuje více tuku v oblasti krku.
  • Alkohol – příčinou je uvolnění svalů, ke kterému dochází právě po konzumaci alkoholu.
  • Pohlaví – kvůli užšímu hrdlu v oblasti krku chrápou častěji muži než ženy.
  • Nemoci horních cest dýchacích
  • Kouření – kouř produkuje látku, která vytváří více hlenu.
  • Alergie
  • Čelistní anomálie – příčinou je malá horní nebo dolní čelist, která způsobuje menší prostor v ústech, což může také vést ke chrápání.
  • Spánková apnoe – jedná se o vzácnou poruchu spánku, při které člověk přestává dýchat, zvýší se mu tlak v dýchacích cestách a následně se probudí, přičemž se dech vrátí do pořádku.
  • Otok mandlí
Žena si přikrývá uši polštářem, vedle chrápe muž PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Léčba

Dobrou zprávou je, že chrápání se dá léčit. Postup ovšem záleží na příčině.

Mezi ty nejnáročnější metody patří operace hrtanu, případně čelistních kostí, nebo ambulantní zákrok laserem. Ten se provádí v lokální anestezii a lékař pomocí laseru upravuje měkké patro a tvar čípku. Tento zákrok může stát až několik desítek tisíc korun, některé pojišťovny na něj nicméně přispívají, nebo ho dokonce hradí celý.

Možné operace

  • Operace na čelistních kostech.
  • Laserová operace prováděna ambulantně. Úspěšnost na vyléčení je však nižší než u standardního zákroku.
  • Tzv. uvulopalatofaryngoplastika, která je prováděna pod celkovou anestezií. Může také pomoci vyléčit spánkovou apnoi.

Pomůcky, které jste možná ještě nevyzkoušeli

1. Poloha spánku

Chrápání lze omezit polohou při spánku – například spaní na zádech chrápání podporuje, zatímco otočení na bok poskytne dýchacím cestám více prostoru.

  • Babská rada: Proti spaní na zádech zabírá finta s tenisovým míčkem. Stačí ho uvázat na záda pyžama a chrápající se bude vyhýbat spánku na zádech. Dobré je také mít kvalitní, vyšší polštář.

2. Přípravky proti chrápání

Spreje a kapky jsou složené ze směsi bylin, rostlinných a esenciálních olejů, které pozitivně působí na zvlhčení stěn sliznice, a tedy i na zamezení chrápání. Další možností jsou speciální náplasti, které se nalepí na kořen nosu a působí celou noc.

Žena dává muži v posteli kolíček na nos Andrey_Popov / Shutterstock.com

3. Zvlhčovač

Prospěšný také může být zvlhčovač vzduchu, který udržuje vlhkost v ústech a krku, což snižuje pravděpodobnost chrápání. V době, kdy se topí, může být alternativou zvlhčovače vzduchu roztažení mokrého ručníku na topení.

4. Speciální hodinky

Hodinky monitorují zvukové vibrace a při chrápání posílají slabé impulzy do nervové soustavy. Ty by ale samozřejmě neměly člověka bolet, proto přístroj vybírejte pečlivě a s rozvahou.

5. Homeopatika

Pokud věříte na léčbu homeopatiky, můžete ji praktikovat i při boji s chrápáním. Například látka kalium iodatum je účinná na onemocnění dýchacích cest, astma i chrápání.

  • Tip: Před spánkem omezte kouření a konzumaci alkoholu. To samé platí pro prášky na spaní. Tato kombinace způsobuje umělé uvolnění svalů, čímž se pravděpodobnost chrápání zvyšuje.
Chrápající žena New Africa / Shutterstock.com

Může pomoci mlaskání?

První řešení, které se zdá nasnadě, je mlaskání. Může se to zdát jako snadné řešení, ale ve skutečnosti je to spíš recept na problémy. Nejen že to nebude fungovat, ale může to vést k narušení spánku, podrážděnosti a zbytečným hádkám.

Zdroje: NHS, WebMD, NZIP