Palačinky jsou oblíbenou rychlovkou, která se dá jíst ve sladkých i slaných variacích. Co když vám ale doma chybí vajíčka nebo mouka? Nic se neděje, palačinky si hravě připravíte i bez nich! Máme pro vás několik receptů na palačinky bez bílé mouky i na palačinky bez vajíček, a navíc poradíme, jakými surovinami vajíčka v receptech snadno nahradíte.
Ačkoliv se palačinky připravují jen z pár základních a běžně dostupných surovin, jakými jsou vajíčka, mouka a mléko, pro mnohé nemusí být toto složení z nejrůznějších důvodů vhodné. Palačinky bez vajec například ocení všichni vegani a lidé, kteří je ze zdravotních důvodů nemohou jíst.
Palačinky bez bílé mouky zase ti, kdo trpí například celiakií, vyhýbají se lepku, hubnou, chtějí jíst zdravěji a vyhledávají lehčí varianty obílených jídel. Někdy je ovšem důvod ještě prostší: jako naschvál nám některá z klíčových ingrediencí doma chybí. V níže uvedených receptech se proto můžete inspirovat nejrůznějšími způsoby, jak mouku i vajíčka v palačinkách nahrazovat.
Postup je vždy stejný: uvedené ingredience v receptech dobře promíchejte, případně rozmixujte, aby bylo těsto hladké. Dobré také je nechat hotovou směs pár desítek minut odležet. Práce s alternativními surovinami může být obtížnější a u odpočinutého těsta nehrozí tolik jejich potrhání. S tím souvisí také výběr pánve – ta by měla být vždy teflonová nebo jiná s nepřilnavým povrchem. Aby se palačinky nepotrhaly, doporučujeme používat olej ve spreji nebo máslo (případně kokosový olej nebo ghí), kterým vytřete celé dno pánve, abyste zajistili rovnoměrné propékání.
Na světě asi neexistuje nikdo, kdo by nemiloval palačinky. Dají jíst nasladko i naslano a jsou skvělou volbou na víkendové snídaně nebo rychlé večeře. Připravte si základní těsto podle našeho videoreceptu – jeho přípravu zvládnou i malé děti a na palačinkách si pochutná celá rodina.
Slané palačinky se zakysanou smetanou, brynzou a slaninou si zajisté zamilujete. Jsou velmi jednoduché na přípravu a pochutná si na nich celá rodina.
Klasická bílá mouka se dá v palačinkách nahradit pudinkem v prášku, těsto dobře zahustí i obyčejný tvaroh nebo mascarpone. Pokud vám jde o mouku jako takovou, ideální bezlepkovou variantou je například mouka pohanková.
Níže uvedené množství surovin je pro cca 2 porce (4 palačinky), vždy však záleží na jejich velikosti a tloušťce, proto hodnoty berte pouze orientačně. Těsto by mělo být spíše řidší, proto v případě potřeby suroviny přidávejte, nebo ubírejte.
Vajíčka plní v těstu funkci pojiva a zajišťují, že se palačinky nebudou při smažení trhat. Dají se ovšem připravit i bez nich. Buď je můžete v receptu úplně vynechat, nebo nahradit jinými surovinami:
Kromě následujících třech receptů můžete vsadit také na klasické těsto, ve kterém vajíčka nahradíte surovinami uvedenými výše.
Zdroj: Kupi