Brambory jsou levnou a oblíbenou potravinou, kterou má běžně každý doma a v kuchyni se dá upravovat na nekonečné množství způsobů. Věděli jste ale, že mají také nespočet příznivých účinků na naše tělo i zdraví a že obsahují plno vitamínů a minerálů?
To, co dělá z brambor léčivou superpotravinu, je kombinace mnoha důležitých minerálů, stopových prvků, vitamínů a dalších látek. Brambory jsou cenným zdrojem draslíku, hořčíku i železa. Dále obsahují hodně vápníku a vlákniny, která je důležitá pro správně fungující trávení. V bramborách nalezneme také antioxidanty a karoteny, kterých mají nejvíce oranžové a červené odrůdy, např. batáty.
Z výživového hlediska nelze opomenout ani polysacharidy, které jsou dobrým zdrojem energie a mikroživin. Díky zmíněné optimální kombinaci živin jsou brambory snadno stravitelné a nemusíte se jich bát ani v rámci hubnutí. Na rozdíl od ostatních běžných příloh (rýže, těstoviny apod.) mají navíc podstatně méně kalorií.
Významný je jejich obsah vitamínů skupiny B – především kyseliny listové, která je důležitá pro těhotné ženy, a vitamínu C. Toho mají nejvíce nové brambory, které ho po uvaření obsahují kolem 20 mg/100 g (obyčejné brambory mají stejné množství pouze v syrovém stavu, po uvaření se snižuje zhruba na polovinu). Vždy také platí zásada, že nejvíce vitamínu C se ukrývá těsně pod slupkou a vždy je lepší vařit a jíst brambory i s ní.
Pokud do svého jídelníčku chcete zařadit brambory pro jejich zdraví prospěšné účinky a všechny vitamíny, jezte lehká bramborová jídla, nebo brambory připravujte samostatně jako přílohu k rybám, bílému masu a zelenině. Nejlepší způsob přípravy je vaření nebo pečení ve slupce, s použitím minimálního (ideálně žádného) množství oleje.
Pokud se rozhodnete brambory užívat pro jejich léčivé účinky, kromě klasické kuchyňské úpravy se z nich dají vyrábět hojivé obklady, inhalační nálevy nebo všestranně prospěšná šťáva. Brambory si totiž přirozeně zachovávají nejvíce vitamínů a cenných látek v syrovém stavu. Dobře ovšem poslouží i ty vařené.
Díky vysokému obsahu škrobů si uvařené brambory dlouho zachovávají svou teplotu a skvěle se hodí pro výrobu obkladů. Teplé vlhko stimuluje prokrvování a do míst, na která obklad přiložíte, se dostane více obranných a protizánětlivých látek. Obklad z horkých brambor uleví ucpanému nosu a dutinám, sníží napětí krku a šíje, pomůže na svalové křeče a jeho použití je vhodné i jako hrudní zábal pro lepší prokrvení dýchacích cest při nachlazení nebo zápalu průdušek.
Zabírá na pálení žáhy i jako kloktadlo při nejrůznějších problémech a zánětech ústní dutiny. Její konzumace navíc posiluje imunitu, prospívá zažívání, pomáhá při dýchacích obtížích a má pozitivní účinek i na vysoký krevní tlak nebo cukrovku.
Trápí-li vás rýma, ucpaný nos, kašel nebo se vám špatně dýchá, po uvaření brambor jejich slupky rozhodně nevyhazujte! Pár minut je povařte ve vodě a inhalujte nosem či pusou po dobu 8–15 minut, jednou až dvakrát denně.