Často vás trápí nadýmání a nevolnost od žaludku? V tom případě nejste sami. Problémy se zažíváním trápí více než 80 % lidí. Mnozí se ale za tyto potíže stydí, což je škoda. Dokážou totiž pěkně znepříjemnit život a najít řešení nemusí být snadné. Týká se to i vás? Zjistěte, co dělat pro lepší trávení a kterým potravinám se raději vyhýbat.
Mezi projevy špatného zažívání řadíme nadýmání (plynatost), zácpu, průjmy, křeče v břiše a pálení žáhy. Příčin existuje více. Kromě vybraných a všem pravděpodobně známých potravin to také mohou být žvýkačky, psychické problémy, nepravidelná strava, stres, cigarety nebo některé z léků.
Mezi těžko stravitelné potraviny patří například květák, luštěniny, zelí a brokolice. Ty způsobují častější nadýmání, pocit plného břicha a déle se tráví.
Na vině může být také vláknina. Sama o sobě je její konzumace pro tělo důležitá a prospěšná, nicméně pokud je v jídelníčku obsažena v nadbytečné míře, může být pro zažívání spíše škodlivá.
Klíčem ke zdravému a bezproblémovému zažívání je samozřejmě zdravá a pravidelná strava. Do jídelníčku zařaďte hodně zeleniny a vyvarujte se smažených a tučných pokrmů. Zažívací problémy také způsobuje kouření a přemíra alkoholu, zejména toho tvrdého.
Do jídelníčku dále odborníci doporučují zařadit probiotika, někdy označované za prospěšné bakterie. Ta obnovují střevní mikroflóru a napomáhají tak ke správné funkci zažívacích procesů. Probiotika dokážou zbavit nadýmání, zlepšit trávení a udržovat zdravou mikroflóru. Koupíte je v každé lékárně bez předpisu a jejich užívání můžete zahájit kdykoli při pocitu, že vaše zažívání nefunguje správně – o kombinaci s dalšími léky se poraďte v lékárně.
Bakterie, které našemu zažívání prospívají, najdeme v zakysaných mléčných výrobcích – jogurty, kefírová mléka atd., dále také v celozrnných výrobcích, ovoci, zelenině, libovém mase, drůbežím mase a vepřové panence. Libové maso totiž obsahuje více bílkovin než tuků.
Pokud trpíte přímo na zácpu, nevyhýbejte se ovoci, zelenině a celozrnným pokrmům. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin, a to alespoň dva litry vody denně. Zácpu naopak zhoršují nezdravá jídla s vysokým obsahem tuku a cukru.
Prevencí je vyvážená strava, pomalé žvýkání a pravidelné chození na toaletu. Pomoci může také dostatečný pohyb a spánek.
Pokud jste problémům nestihli zabránit, doporučujeme si dát pár dní dietu pro úpravu zažívání a zklidnění žaludku. Takový jídelníček by měl být odlehčený, aby s ním váš žaludek měl co nejméně práce.
V těchto dnech je dobré konzumovat banány, celer, na vodě nebo páře připravenou cuketu, rýži a vařené a dušené kuřecí nebo krůtí maso. Nepoužívejte příliš koření, povolené jsou pouze bylinky na dochucení. Škodí sůl i pepř, ty by mohly žaludek opět podráždit. Stejné to je také s alkoholem a kávou, které jsou při této dietě zcela tabu. Jestli jste kuřáci, zkuste cigarety při dietě úplně vyřadit, nebo alespoň výrazně omezit.
Naopak se snažte pít odvary z čerstvé máty nebo mátové čaje, heřmánek a meduňku, které žaludek zklidní.
Tento recept na těstoviny s červenou řepou a krůtím masem je velmi snadný, skvěle chutná a také vypadá. Díky předvařené řepě a snadné přípravě krůtích prsou budete mít na stole lahodný oběd za méně než hodinu. Je to též skvělý způsob, jak do členů rodiny vpravit mnohdy nepopulární červenou řepu.
Pokud vaše problémy přetrvávají dlouhodobě, výrazně vám komplikují život a způsobují bolest, vyrazte na vyšetření k lékaři. Může se totiž jednat například o celiakii, žaludeční vřed, Crohnovu chorobu nebo žlučníkové kameny. Ani jedno z uvedených se nedá vyléčit bez léků, doporučené stravy nebo operace.
Zdroj: MedicalNewsToday, NIDDK, Kupi