Populární šťavnaté smažené kuře ze známého fast foodu si získalo srdce mnoha zákazníků. Připravit si ho ale můžete i doma. Bez chemie a mnohem levněji! Máme pro vás jednoduchý recept i tip na „tajnou“ směs koření, která obletěla internet a údajně odpovídá původnímu složení z KFC.
Základ receptu tvoří kuřecí prsa, mouka a směs koření. Žádné kukuřičné lupínky nebo strouhanka, jak si lidé často mylně myslí.
Svou autentickou křupavost a chuť získávají stripsy díky naložení do tekuté marinády a obalování v kořeněné mouce. A v restauracích samozřejmě také díky glutamátu sodnému a dalším látkám zvýrazňujícím chuť. Těm se ale při domácí přípravě vyhneme. Chuť proto samozřejmě nebude nikdy úplně přesná, rozhodně ale bude alespoň o kapku lepší pro naše zdraví.
Tajná receptura směsi koření, která stojí za jedinečnou chutí kuřecích stripsů z KFC, unikla na internet před několika lety. Skládá se z 11 ingrediencí. Uvedené množství vystačí asi na 1 kilo kuřecích prsou při použití 300 až 350 g hladké mouky:
Pokud všechno koření neseženete, lze použít i alternativní složení, nebo některou z hotových kořenících grilovacích směsí. Ideálně takovou, která obsahuje např. červenou mletou papriku, rozmarýn, bazalku, cibuli, česnek, hořčičné semínko, římský kmín, pažitku atd. Pokud máte rádi kuře pikantnější, přidejte i špetku kajenského pepře nebo jiného chilli.
Domácích variant stripsů z KFC existuje mnoho a recepty se různě liší. My jsme si pro vás připravili k ochutnání dva způsoby, které najdete podrobněji rozepsané ve dvou receptech níže. Sami si tak můžete vyzkoušet, který vám chutná více a který je podobnější originálu.
Budete potřebovat: 1 kg kuřecích prsou, 350 g hladké mouky, směs koření (viz výše), podmáslí, sůl, pepř a olej na smažení.
Postup:
Postup je velice podobný, mění se pouze způsob nakládání masa a složení směsi k obalování stripsů.
Budete potřebovat: 1 kg kuřecích prsou, 350 g hladké mouky, směs koření (viz výše), vodu, kukuřičný nebo bramborový škrob a olej na smažení.
Postup:
Na závěr pro vás máme ještě jeden tip: Každý strips můžete pro dosažení intenzivnější chuti a větší křupavosti obalit dvakrát. Tedy z marinády do mouky, poté zpět namočit do tekutiny a zase obalit v mouce. V takovém případě použijte v receptu dvojitou dávku mouky i koření. Ze začátku to však možná bude chtít trochu více zručnosti a cviku, aby vám těstíčko pěkně drželo.