Domácí šunku zvládnete i bez šunkovaru. A bude zdravější i levnější než v obchodě

Šunka, olivy a rozmarýn na prkénku beats1 / Shutterstock.com

Rádi si pochutnáváte na dobré šunce? Máme pro vás pár tipů, jak si vyrobit vlastní v pohodlí domova. Není na tom nic složitého, výrobu šunky zvládne i úplný začátečník!

Přečtěte si také

Nakupujte potraviny chytře aneb Jak ušetřit stovky korun při vánočních nákupech

Jak udělat domácí šunku?

Výroba šunky není opravdu nijak náročná a je možné ji zvládnout i bez speciálního zařízení. Pochopitelně je příprava jednodušší, když máte kuchyň vybavenou šunkovarem. Na trhu se v dnešní době setkáte s hliníkovými, nerezovými, ale i takovými, které jsou vyrobené z velmi odolného plastu.

Kde koupit šunkovar?

Pokud se tedy máte v úmyslu vaření šunky věnovat dlouhodobě, doporučujeme si šunkovar pořídit. Seženete jej v obchodech s domácími potřebami a kuchyňským náčiním, například v Tescomě – Šunkovar Presto s teploměrem za 639 Kč – nebo v Datartu – Šunkovar BANQUET Akcent za 629 Kč –, v Orionu pak nerezový šunkovar s teploměrem za 599 Kč.

Pokud ale zatím nemáte šunkovar v plánu pořizovat, zkuste si připravit šunku bez šunkovaru podle našeho receptu.

Šunka a kaiserka na prkénku Jiri Hera / Shutterstock.com

Domácí šunka – recept (bez šunkovaru)

Ingredience:

  • 1 kg kvalitního masa, nejlépe od prověřeného řezníka (vepřová kýta, kuřecí/krůtí prsa nebo králičí maso)
  • 25 g soli
  • tlačenkové střívko
  • větší hrnec
  • trocha cukru a pepře

Výroba:

  1. Pokrájené maso na větší kusy dejte do mísy. Přidejte sůl – přibližně 25 g soli na 1 kg masa –, lžičku cukru a trochu pepře.
  2. Pusťte se do rozmixování masa. Můžete ho hníst i v rukách, dbejte ovšem na to, aby co nejvíce změklo.
  3. Maso nechte 48 hodin odležet v lednici. Mezitím ho můžete několikrát za den opět prohníst.
  4. Poté asi 1/3 masa oddělte a rozemelte. To zajistí, že se masová směs posléze lépe spojí. Všechny části smíchejte opět dohromady.
  5. Opatrně naplňte tlačenkové střívko. Naplněné střívko na koncích dobře zajistěte a dejte vařit do většího hrnce s vodou. Střívko doporučujeme zatížit, aby v průběhu vaření neplavalo nahoru.
  6. Vařte při teplotě 80 °C cca 1,5 hodiny.
  7. Jakmile bude šunka uvařená, vyjměte ji z hrnce a nechte vychladnout. Nakrájejte a můžete servírovat.
Nakrájená šunka na talíři Brent Hofacker / Shutterstock.com

Domácí kuřecí šunka – recept (se šunkovarem)

Ingredience:

  • 1 kg kuřecích prsních řízků
  • 18 g kuchyňské soli
  • 4 g rychlosoli (řeznické nakládací solicí směsi)
  • 1 dl vody
  • 4 g cukru moučka
Šunkový chlebíček
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Šunkový chlebíček

Obložený šunkový chlebíček patří mezi české klasiky. Kombinace vlašského salátu, šunky, nakládané okurky, vařeného vajíčka a čerstvé veky zpříjemní nejednu oslavu nebo posezení s přáteli.

Šunkový chlebíček

Příprava masové směsi:

  1. Zhruba 2/3 masa nakrájejte na malé kostičky, zbytek pomelte v mlýnku nebo posekejte v mixéru.
  2. Připravte si roztok, který vytvoříte z řeznické nakládací solicí směsi, kuchyňské soli a cukru s 1 dl vody.
  3. Roztok smíchejte s nakrájeným masem.
  4. Masovou směs důkladně promíchejte nejlépe v kuchyňském robotu (cca 10 minut), případně 20 minut ručně.
  5. Šunkovar naplňte masovou směsí cca 1 cm pod horní okraj, po vložení každé vrstvy náplň důkladně stlačujte.
  6. Takto naplněný šunkovar uzavřete, dejte do lednice a nechte 48 hodin odležet.

Dušení šunky:

Při dušení šunky postupujte přesně podle návodu k použití vašeho šunkovaru. Většinou se doporučuje dusit cca dvě hodiny na 80 °C. Hotovou dušenou šunku dejte před porcováním vychladit. Čerstvá a plná chuti vydrží v lednici zhruba dva dny.

Tip: Milovníci česneku si přijdou na své, pokud do masové směsi těsně před jejím promícháním přidají tři prolisované stroužky česneku. Šunka tak dostane lehce pikantní nádech.

Sendvič se šunkou, sýrem, salátem a rajčetem Xan / Shutterstock.com

Domácí šunka s medem – recept (se šunkovarem)

Ingredience:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce medu
  • 20 g soli
  • 5 g řeznické rychlosoli

Výroba:

  1. Maso omyjeme a důkladně odblaníme.
  2. Dvě třetiny masa nakrájíme na malé kostičky a zbylou třetinu rozmixujeme v mixéru (aby se nám šunka v šunkovaru nerozpadala).
  3. Přidáme sůl i řeznickou rychlosůl (Pragandu), med a vodu a pořádně, nejlépe rukama, promícháme. Maso by mělo pustit bílkovinu.
  4. Uložíme na dva dny do chladu. Dvakrát denně směs promícháme.
  5. Do šunkovaru vložíme čistý sáček a masovou směs stlačíme dle návodu.
  6. Vaříme v hrnci s vodou, která nepřesáhne 80 °C, přibližně dvě hodiny.

Máte zkušenosti s výrobou domácí šunky? Podělte se s námi o své oblíbené recepty v komentářích pod článkem.

Zdroj: kupi.cz, mora.cz, tescoma.cz, datart.cz, orion.cz