Sladké ovoce, mixér a pár chvil v kuchyni – to stačí k tomu, abyste si pochutnávali na dokonalém domácím sorbetu. Co je vlastně tenhle typ zmrzliny zač a jak si ho snadno a rychle připravit doma?
Sorbet označuje lehkou zmrzlinu, která neobsahuje mléčné výrobky a vejce. Většinou jde o ovoce s cukrem, jehož přípravu zvládne opravdu každý.
Původ mají sorbety překvapivě na Sicílii, ovšem nevděčíme za ně Italům, nýbrž přistěhovalým mlsným Arabům. Ti prý posílali své otroky na Etnu pro sníh, který následně míchali s cukrem a citronovou šťávou.
Dali byste si takového předchůdce sorbetu? A překvapení na závěr: sorbet se nemusí nutně připravit jen z ovoce, ale třeba také z čokolády.
Připravujete si v letních měsících populární jahodovou dřeň? Jste velmi blízko – když ovocné pyré nenecháte zmrznout doslova na dřeň, občas jej promícháte a ještě než zmrzne úplně, pochutnáte si, vlastně jste připravili jahodový sorbet. A protože lahodného sorbetu v létě není nikdy dost, tady je pár triků.
Klíč číslo jedna: cukr. Kdepak, když smícháte ovoce s klasickým cukrem, nebude to tak úplně ono. Proto je mnohem lepší připravit si z cukru a trochy vody sladký rozvar. Právě díky cukrovému sirupu docílíte skvělé konzistence sorbetu. Při varu navíc ztratí cukr část ze své sladkosti. Rozvar následně zchlaďte, ještě před tím, než jej přidáte do ovocného základu.
A ten nejdůležitější krok je tu: recept na ovocný sorbet. Stačí si vybrat chutné druhy ovoce, které máte rádi.
Tip: Máte zálusk na zmrzlinovač, pomocí kterého hravě vytvoříte domácí sorbet a zmrzlinu? Zmrzlinovač Guzzanti GZ159 koupíte v akci v Datartu za 1 438 Kč, zmrzlinovač GrandChef Tescoma zase pořídíte v Tescomě za 1 149 Kč. Hurá pro ně! A nezapomeňte sledovat další akce na Kupi.cz.
Zdroje: Lidovky.cz, Datart.cz, Tescoma.cz