Mungo fazole jsou velkým přínosem nejen do kuchyně, ale i pro naše zdraví. Je tedy velká škoda, že jejich použití není u nás tak běžné, jak by si zasloužilo. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém vás s mungo fazolemi seznámíme a prozradíme vše důležité, co o nich potřebujete vědět.
Mungo fazole pocházejí z Číny a Indie, odkud se rozšířily nejprve po celé Asii a poté i do ostatních koutů světa. Jelikož se jedná o nenáročnou rostlinu, dá se pěstovat i v českých podmínkách. A díky snadnému klíčení si mungo klíčky můžete kdykoliv připravit doma.
Stejně jako ostatní luštěniny, i mungo obsahuje daleko více cenných látek, když je naklíčená. Suchá rostlinka se totiž díky vlhkosti odemkne a je připravená růst. Právě v této fázi tedy obsahuje nejvíce potřebných živin.
Vyzkoušejte výborné avokádovo-banánové smoothie. Tento zdravý a výživný nápoj využijete jako rychlou snídani či svačinu.
Fazolky jsou zdrojem mnoha vitamínů, a to zejména A, B, C. Obsahují také nemalé množství vápníku, hořčíku, železa a draslíku. Nejvíce zastoupená je však vláknina, která podporuje správnou funkci střev a čistí je. Mungo jsou také oblíbené, protože představují zdroj bílkovin a nechybí v nich ani antioxidanty.
Přestože mungo můžete konzumovat vařené, nejlepší způsob je za syrova, protože při tepelné úpravě dochází ke ztrátě živin. Klíčení je sice časově náročnější, ale nenechte se odradit, se správným postupem to zvládne každý. Představíme vám jeden z nejoblíbenější způsobů, který je snadný, efektivní a nebudete k němu potřebovat nic speciálního.
Tip: Pokud chcete naklíčit větší množství fazolek, můžete místo talířku využít třeba plastovou dózu s větším dnem. Důležité totiž je, aby měly k naklíčení dostatek místa.
Pokud jsou klíčky neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně nebo jimi chcete zpestřit svůj jídelníček častěji, určitě se vám vyplatí koupě speciální misky na klíčení. S její pomocí hravě zvládnete pěstovat nejrůznější klíčky a výhonky a tyto zdraví prospěšné látky pak uchovat v ledničce až 14 dní. Misek na klíčení existuje více druhů a jejich ceny se pohybují v řádech stovek korun.
Jak již bylo řečeno, mungo fazole se dají konzumovat vařené i za syrova. Klíčení se stalo v poslední době hodně oblíbené především proto, že je bohaté na živiny. Počítejte však s tím, že mungo klíčí několik dní, takže si jejich využití v kuchyni musíte naplánovat.
Mungo klíčky i vařené fazolky se hodí do všech zeleninových salátů. Dodají jim zajímavou chuť, a hlavně posunou jejich výživovou hodnotu. Stejně tak zpestří nejrůznější indické či čínské pokrmy nebo zeleninové směsi. Přidat je můžete také do rizota a polévek nebo použít jako přílohu.
Mungo klíčky obohatí i různé pomazánky. Vmíchat je můžete do česnekové, tvarohové s pažitkou či tuňákové. Použít je můžete ale také jen na ozdobu. Vyzkoušejte třeba chléb s čerstvým sýrem posypaný mungo klíčky.
Plněná tortilla s pomazánkou z červené řepy vás dokonale zasytí a obohatí vaše tělo o spoustu vitamínů. Příprava je velmi rychlá a jednoduchá, zvládne ji tedy i úplný začátečník.
Výhodou fazolek je také jejich nízká cena – pohybuje se okolo 50 korun za půl kila. Pořídíte je nejen přes e-shop, ale také v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách, drogeriích a větších supermarketech s oddělením zdravých potravin.
Zdroje: healthline.com, kupi.cz