Namísto lahodných dipů toužíte po staré dobré klasice – majonéze? Nebo jste snad dostali chuť na poctivou tatarskou omáčku? Pokud ani jednu v lednici nenajdete, nesmutněte a připravte si vlastní. Delikátní a domácí. Tak dobrou, že jinou už chtít nebudete!
Jsou oblíbené zejména coby doplněk ke smaženým pokrmům. Pokud nepohrdnete klasikou ve stylu smaženého sýra, řízku, hranolků a dalších dobrot, kterým jednou za čas neodoláte, naučte se využít obsah lednice a vykouzlete vlastní majonézu nebo tatarku, které k těmto českým stálicím nesmí chybět.
Mohou být překvapivě mnohem chutnější než varianty z obchodu. Přesvědčte se – tady jsou tři recepty, které vás překvapí jednoduchostí, ale i chutí.
Jemný hořčicovo-medový dip se hodí k masu, ale třeba i k pečeným bramborům jako příjemné dochucení.
Když budete vědět, jak na to, pak se nemůžete splést. Domácí majonéza je hutná a velmi jemná, navíc se může stát základem dalších dipů, omáček a pokrmů. Potřebujete:
Další recept je tu – jen pár ingrediencí stačí přimíchat k základnímu receptu na domácí majonézu a máte hotovo. Tato tatarská omáčka si získá nejen vaše chuťové pohárky, nýbrž i srdce všech, kteří se zúčastní oběda či večeře. Kromě 200 ml základní majonézy připravené podle našeho postupu budete potřebovat:
Tip: Aby bez rizik majonéza či tatarská omáčka déle vydržely, přidávejte namísto citronové šťávy ocet.
Milujete vůni a chuť česneku? Připravte si doma oblíbenou česnekovou aioli – jedinečnou verzi majonézy, která se hodí nejen k rybím pokrmům, ale i masům a do pomazánek. K přípravě poctivé aioli budete potřebovat:
Avokádový dip může skvěle posloužit jako rychlá a zdravá svačinka, když si jej namažete na chleba. Můžete jej také podávat s miskou tortilla chipsů jako pohoštění pro návštěvu.
Tip: Jak docílit jemnější chuti v česnekové majonéze? Stroužky česneku nejprve orestujte nebo předpečte.
Možná vás při práci se syrovými vejci napadá riziko onemocnění salmonelózou. V tomto případě se však nemusíte bát, všechny větší chovy, jejichž vejce běžně koupíte, jsou dnes pod veterinární kontrolou ze 100 procent.
Dobré je nicméně vědět, jak vejce správně uchovávat: při jejich zpracování vždy omezte kontakt obsahu se skořápkou, která by neměla přijít do styku ani s dalšími potravinami. Po manipulaci si vždy důkladně umyjte ruce. A jak vejce skladovat? V lednici bez výkyvů teplot.
Zdroj: Kupi.cz, Apetitonline.cz