Jahody neodmyslitelně patří k prvním letním plodům. Možností, jak s nimi naložit, je celá řada, a tak právě u jahod platí doslova, že čím víc, tím líp. Poradíme vám, jak si zajistit bohatou a dlouhou jahodovou úrodu.
Nejsou jen nízkokalorickou letní pochoutkou, jejich konzumace také podporuje tvorbu leptinu – hormonu, který napomáhá organismu lépe spalovat tuky. Taktéž jsou plné vitamínů, minerálů, antioxidantů a flavonoidů.
Nejbohatší jsou na vitamín C (ve 100 g jahod je ho asi 66 mg, což je víceméně doporučená denní dávka) a K, kyselinu listovou, hořčík, draslík a mangan. Z flavonoidů v nich najdeme katechin a kvercetin, díky kterým spolu s draslíkem a hořčíkem pomáhají snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob tím, že udržují artérie a cévy v kondici.
Doporučuje se ale nekonzumovat jahod víc než jeden hrnek denně – jejich nadměrná spotřeba může kromě alergické reakce způsobovat průjmy, plynatost či ledvinové potíže.
Jahody sklízíme většinou od června. Aby ale bylo co sklízet, je právě teď potřeba, pokud jste to nestihli už na podzim, vysadit sazenice jahodníků. Klíčové je přitom správně připravit půdu, vhodně přihnojovat a tak akorát zalévat.
Jahody milují slunce, jejich záhonoviště by proto mělo vždy být na slunném místě, nikoli ve stínu. Jelikož jahodníkům svědčí spíše mírně kyselé prostředí, je vhodné přimíchat k zemině rašelinový substrát.
Ještě tři týdny před výsadbou je možné do půdy zapravit kompost, nikoli ale čerstvý hnůj. Ten se do půdy přidává na podzim, aby měl čas se rozležet. Když ho přidáte teď, spálíte rostlinám kořeny. Půdu prokypřete do hloubky zhruba 20 cm – tak dlouhé bývají kořeny sazenic.
Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.
Domácí jahodové nanuky jsou skvělým nápadem na letní osvěžení. Pokud máte doma zásobu ovoce, kterou nestíháte rychle zpracovat, budou ideálním řešením tohoto „problému“. Příprava domácích nanuků může být také zábavnou aktivitou pro vaše děti. Navíc díky zdravým surovinám nemusíte mít obavy, když pod dětskýma rukama zmizí příliš rychle.
Zeminu, do které plánujete jahodníky vysázet, je také důležité obohatit základními hnojivy – Cereritem nebo jinými NPK hnojivy, které půdě dodávají nezbytné stopové prvky pro zdravý růst plodin. Vyhněte se však hnojivům s obsahem chlóru, ten jahodníkům nesvědčí.
Samotné jahodníky přihnojte ještě zjara předtím, než začnou kvést, ne však dřív, než budou mít plně vyvinuté alespoň 3 nové lístky. Od prvního přihnojení pak opakujte zhruba jednou za 14 dní až do doby těsně před květem.
Jahodníky zalévejte ideálně větším množstvím vody najednou a méně často. Zemina pod nimi by neměla nikdy úplně vyschnout, ale časté zalévání „po troškách“ jim příliš dobře nedělá.
Chcete-li mít bohatou sklizeň, dbejte na kvalitu sazenic. Ideální možností je nákup přímo v jahodárnách, kde seženete certifikovanou sadbu – bývá označena páskem se všemi důležitými informacemi. Vhodné sazenice nicméně koupíte třeba také v mnohých zahradnictvích.
Při výběru sazenic je potřeba vždy zohledňovat podmínky, které jim můžete nabídnout, a vybírat ty druhy, které v nich budou prospívat. Pokud vhodně nakombinujete druhy rané, polorané, pozdní a stáleplodící, můžete se z jahodové sklizně těšit od června až do listopadu.
Pokud nemáte k dispozici zahrádku, ale jen balkon, nezoufejte, i tam si dokážete jahody vypěstovat. Existují speciální odrůdy balkonových jahodníků vyšlechtěné k pěstování v nádobách. K bohaté úrodě vám pak pomůže jen dostatek slunečních paprsků a štědré zalívání.
Při pěstování jahod na balkoně dejte určitě přednost stáleplodícím odrůdám – i na malém prostoru vám zajistí úrodu od června až do listopadu. Nároky na prostor můžete snížit ještě tím, že se ze stáleplodících odrůd zaměříte na ty převislé, které vysadíte do závěsných květináčů, kaskád nebo truhlíků. Získáte z nich spoustu sladkých plodů, a navíc působí dekorativně.
Zdroje: Flóra, Abeceda zahrady a bydlení