Hranolky jsou dokonalou přílohou k masu, a to grilovanému, vařenému, pečenému i k masovým směsím. Kupované však vyměňte za domácí, které jsou snadné a budou chuťově mnohem lepší. A co by to bylo za hranolky bez majonézy, že? I tu si podle našeho receptu připravíte, dokonce ve třech variantách. Která u vás vyhraje: klasická, papriková, nebo hořčičná?
Odkud pochází hranolky?
Existuje několik teorií o tom, kde a kdy vznikly hranolky, ale nejčastěji se uvádí, že pocházejí z Belgie nebo Francie v 17. nebo 18. století. Podle belgické legendy začali obyvatelé města Namur smažit brambory ve tvaru rybiček, když jedné zimy zamrzla řeka Meuse a nemohli lovit ryby.
Podle francouzské legendy usmažil první hranolky kuchař Marie-Antoine Carême, který chtěl spáchat sebevraždu jedovatými bramborami, ale místo toho si je oblíbil. Hranolky se postupně rozšířily do celého světa a staly se oblíbenou pochoutkou mnoha lidí.
Cibulové kroužky
Cibulové kroužky podle našeho receptu jsou naprosto vynikající a navíc velmi jednoduché na přípravu. Skvěle poslouží jako malá chuťovka k burgeru nebo ke grilovanému masu, ale můžete si je dopřát i jen tak samotné.
Cibulové kroužky
Křupavé brambory s avokádovým dipem
Křupavé brambory s avokádovým dipem jsou skvělým tipem na rychlou a chutnou večeři nebo když vás honí mlsná na něco dobrého k televizi. Výslednou chuť můžete ještě vylepšit bylinkami, třeba tymiánem nebo oregánem.
Křupavé brambory s avokádovým dipem
Recept: Domácí křupavé hranolky
Suroviny:
- brambory
- 1 l rostlinného oleje
Postup přípravy:
- Brambory nakrájíme na silnější hranolky.
- Předsmažíme je v oleji na nižší teplotu 110 °C.
- Vyjmeme z oleje a osušíme.
- Připravíme maso a majonézy.
- Předsmažené hranolky vložíme zpět do oleje a smažíme při 180 °C.
- Smažíme do zlatova, vyjmeme a opět osušíme.
- Osolíme.
PosiNote / Shutterstock.com
Recept: Domácí majonézy
Suroviny:
- žloutky
- olej
- pepř a sůl
- citronová šťáva
- hrubozrnná hořčice
- koření uzená paprika
Postup přípravy:
- Žloutky zakapeme citronovou šťávou.
- Osolíme.
- Za stálého míchání po troškách přiléváme olej.
- Mícháme do požadované konzistence.
- Dle chuti přidáme sůl a citron.
- Rozdělíme na tři části. Jednu necháme klasickou, do druhé přidáme hrubozrnnou hořčici a do třetí koření uzená paprika.
Přejeme dobrou chuť!
Zdroje: Kupi, Reflex, Lidovky