Žijete ve městě, rádi grilujete, ale jste omezeni prostorem? V takovém případě si nepořizujte plynový gril nebo ten na dřevěné uhlí, ale sáhněte po elektrickém kontaktním grilu. Je skladný, neprodukuje kouř a můžete na něm grilovat jak doma, tak na balkóně, terase nebo na zahradě. Jak vybrat ten správný a co vše na něm dokážete připravit?
Kontaktní gril je druh elektrického grilu, který je svou velikostí vhodný do bytů či domů. Ráno si budete moci připravit toasty nebo palačinky, odpoledne zapéct tortillu a večer třeba ugrilovat maso.
Jediným úskalím je, že ho potřebujete mít blízko elektrické zásuvky. To nejspíš nebude problém, pokud budete grilovat doma, jakmile se však přemístíte ven, může to už být pěkný oříšek. Můžete si nicméně pomoci prodlužkou.
Výhoda kontaktních grilů je, že na nich připravíte různorodé jídlo. Pokud máte chuť na palačinku, dejte si palačinku. Nehoní vás mlsná a jste spíše na slané? Rozhodně vám udělá radost grilovaný hermelín nebo třeba toasty. A tím to rozhodně nekončí – je tu totiž ještě maso!
Kontaktní grily vám tak skvěle poslouží na přípravu hamburgerů, špízů, grilovaných sýrů, panini, grilované zeleniny a spousty dalšího.
Kontaktní grily mohou mít různou konstrukci:
Tip: Pokud chcete začít opravdu zážitkové grilování, sáhněte po raclette grilu. Kromě horní desky určené na grilování masa je vybaven i malými pánvičkami, které se zasunou přímo pod topnou spirálu a lze na nich ugrilovat sýr či jiné pochoutky jako ovoce a zeleninu.
Hladký povrch – je vhodný například na přípravu menších kusů jídla, lívanců, palačinek nebo menší zeleniny.
Žebrovaný povrch – lépe propéká, takže po něm sáhněte, pokud jste milovníkem steaků nebo třeba panini. Výhodou je, že po žebrech stéká tuk, takže nebudete jíst mastný pokrm.