Kopřiva dvoudomá obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek – překvapivě však nemusí být jen součástí domácí bylinné lékárničky, ale i kuchyně. Co všechno můžete ze známé bylinky připravit? Pochutnejte si s námi třeba na závinu s nádivkou a lahodném kopřivovém sirupu.
Rostlina účinně detoxikuje ledviny, odvodňuje organismus, pomáhá s otoky – a umí toho ještě mnohem více. Obsahuje totiž velké množství nejen vitaminů a minerálů, ale i chlorofylu, karotenoidů, flavonoidů či organických kyselin. A právě jarní měsíce jsou ideálním obdobím pro sběr kopřiv. Listy, nať, ale třeba i květ, to všechno v kuchyni upotřebíte.
Milujete polévky? Pak vás potěší recept na svěží a zdravou jarní polévku s kroupami a bylinkami. Kromě mladé kopřivy navíc obsahuje i oblíbený medvědí česnek. Polévka vás zahřeje a zasytí i v tom nejchladnějším jarním dni a připravit ji můžete pro celou rodinu.
Do vroucího vývaru přidejte na drobno nakrájenou mrkev a brambory. Do hrnce vhoďte bobkový list a vařte asi 20 minut. Jakmile je zelenina měkká, je čas přidat předem uvařené kroupy. Polévku dle chuti osolte a opepřete. Teď je navíc ten správný čas přidat bylinky – na hrubo nasekaný medvědí česnek a kopřivy. Polévku už nevařte, podávejte ji s čerstvým chlebem. Na této voňavé, sezónní dobrotě si jistě pochutnáte vy i vaši blízcí.
Domácí sirup můžete používat nejen coby prevenci nachlazení. Kopřivový sirup si zamilují děti i dospělí. Je libo kopřivovou limonádu? S tímto sirupem ji připravíte raz dva.
Omyté kopřivy vložte do hrnce. Přidejte na kolečka nakrájené citrony a převařenou vodu a tento základ nechte louhovat 24 hodin v chladničce. Po uplynutí zmíněné doby vmíchejte kyselinu citronovou a cukr, hustým sirupem naplňte lahve s uzávěrem a skladujte je v lednici. Máte větší množství sirupu, než spotřebujete? Podarujte své blízké, jistě jim uděláte radost.
Máte zálusk na nějakou tu slanou chuťovku? Připravte si rychlý závin z listového těsta, který v sobě skrývá hříšně (pro někoho možná překvapivě) dobré tajemství – vaječnou náplň nejen z kopřiv. Jak na něj?
Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.
Na rozvinuté listové těsto postupně pokládejte šunku. Vejce smíchejte s trochou mléka a nasekanými spařenými kopřivami. Směs okořeňte dle chuti a na rozehřáté pánvi nechte vejce, aby se srazila, jako když děláte vaječinu. Do základu vmíchejte sýr, následně hotovou náplň přemístěte na připravené těsto. Směs rozetřete, závin opatrně srolujte, vajíčkem ještě potřete a pečte dozlatova v troubě na 180 °C. Podávejte jej ještě teplý a nechte si chutnat.
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, kupi.cz