Nejste spokojení se svojí postavou a rádi byste ubrali na váze? Mnoho lidí ve snaze zhubnout podlehne pochybným výživovým tipům z internetu, přitom jen velmi málo z nich je ověřeno kvalitními studiemi. Je to ztráta času a můžete si i ublížit. Představíme vám pět nejčastějších omylů při hubnutí a ukážeme skutečně funkční cestu ke zdravé redukci hmotnosti.
Bohužel se dodnes najdou tací, kteří tomuto výživovému omylu věří. Sacharidy, tuky a bílkoviny jsou tři základní makroživiny, které naše tělo pro správné fungování potřebuje. V našem jídelníčku by tedy měly být všechny dostatečně zastoupené kvalitními, zdravými potravinami.
Vyřazení příloh, pečiva či jiných zdrojů sacharidů vám hubnutí určitě nezaručí. Jelikož jsou sacharidy zdrojem energie, vaše tělo bude naopak strádat a spíše ztratíte svaly než tuky. Stejně tak, pokud se zaměříte pouze na určité módní jednodruhové diety.
Pokud jste pro rady, jak zhubnout, nešli přímo za odborníkem, možná jste se setkali s doporučením volit mléčné výrobky s označením „nízkotučné“, „bez tuku“, „light“ či „odtučněné“. Tuk ale potravinám dodává chuť.
Aby ji tedy takovým výrobkům navrátili, zvyšují výrobci množství cukru, soli, umělých sladidel a dalších chemických látek. Místo zdravého stravování tak konzumujeme potraviny plné chemie a prázdné kalorie, které nám nedodají potřebné živiny, a navíc nás ani nezasytí. Odborník na zdravou výživu Pavel Suchánek také upozorňuje, že nelze místo obyčejné tyčinky sníst dvě light.
Téměř každý z nás se už někdy setkal s mylným doporučením: „Pokud chceš zhubnout, nesmíš jíst po 18. hodině.“ Naše tělo přitom neví, kolik je právě hodin, takže je mu úplně jedno, jestli dostane jablko v 10 ráno, nebo v 10 večer.
Jediné, co bychom si měli hlídat, je jíst poslední jídlo alespoň dvě hodiny před spaním, aby naše tělo nemuselo během spánku trávit a mohlo odpočívat.
V případě hnědého cukru se ve většině případů jedná o klasický bílý cukr, který se pouze dobarví karamelem, což mu dodá žádanou tmavou barvu. Vhodnějším sladidlem může být třeba med, který obsahuje spoustu vitamínů – to ale neznamená, že si ho můžete dopřávat bez omezení. Hodně oblíbenými se také stávají i různá alternativní sladidla, která mají oproti cukru a medu větší sladivost, takže jich stačí menší množství.
Mnoho lidí chybně podléhá domněnce, že všechny tuky jsou špatné a právě kvůli nim se jim nedaří dosáhnout vysněné postavy. Ne u všech tomu tak ale skutečně je. Vyhýbat bychom se měli především ztuženým tukům, které najdeme třeba ve smaženém jídle, brambůrkách či sušenkách. Konzumovat je naopak zapotřebí tuky zdravé. Mezi jejich nejlepší zdroje patří například:
Pokud chcete snížit svou váhu, klíčem k úspěchu je pouze kalorický deficit. Jedná se o stav, kdy po delší dobu (dva a více dnů) v průměru přijímáme méně energie, než vydáváme. Naše tělo pak sáhne pro další energii do tukových zásob.
Dosáhnout ho můžete buďto tak, že po dobu 14 dnů zmenšíte zhruba o 10 % svůj příjem (stačí omezit vysoce kalorické potraviny nebo zmenšit porce), a pokud vaše váha půjde dolů, jste v kalorickém deficitu. Nebo k tomu využijte některé z dostupných výpočtů.
Tento skvělý pomocník vám potravinu zváží a na základě jejího výběru také vypočte její nutriční hodnoty. Doporučujeme například:
Zdroje: novinky.cz, vimcojim.cz, fitness4u.cz, nzip.cz, lidovky.cz, EHRENBERGEROVÁ, Eva a Markéta GAJDOŠOVÁ. Cesta k opravdovému jídlu. Praha: A Cup of Style, 2019. ISBN 978-80-270-6298-0.