Recepty z chřestu: Vyzkoušejte krémovou polévku, salát s mangem nebo chřest na pomerančích

Chřest s vejcem na bílém talíři noemi_foodpictures / Shutterstock.com

Užijte si chřestovou sezónu naplno a využijte příležitosti ochutnat tuto delikatesu v nejrůznějších lahodných kombinacích. Vyzkoušejte například chřest na pomerančích nebo lahodnou krémovou polévku se ztraceným vejcem. A pokud rádi objevujete netradiční chutě, do třetice pro vás máme recept na exotický chřestový salát s mangem a chilli.

Přečtěte si také

Česká pošta a DPD spojují síly: Balík z DPDčka vyzvednete nově i na poště

Jak chřest kombinovat?

Klasické kombinace chřestu zahrnují mléčné výrobky jako sýry (zejména parmazán), máslo a smetanové omáčky. Chřest se také skvěle pojí s vejci, lanýži nebo pancettou či slaninou. Další tradiční kombinací je chřest s krevetami, krabím masem nebo mušlemi.

Slavní šéfkuchaři kombinují chřest například s kalamáry, mátou a citrónem, kozím sýrem, olivami a semínky, jogurtem s vanilkovým medem nebo se sépií. Chřest je všestranná surovina, která se dá připravit mnoha způsoby a kombinovat s různorodými ingrediencemi od klasických po netradiční.

Chřest na pomerančích podle šéfkuchaře Martina Kortuse – recept

Budeme potřebovat:

  • 500 g chřestu (jeden svazek)
  • 2 pomeranče
  • olivový olej
  • sůl

Jak na to?

  1. Z chřestu odkrojíme ztvrdlé konce (odkrojky se hodí třeba na vývar nebo polévku) a výhonky opatrně oloupeme škrabkou směrem od hlavičky ke konci. Pokud máme bílý chřest, pak ho oloupeme celý, pokud zelený, tak stačí jen poslední třetina stonku, abychom se zbavili nepříjemných vláken.
  2. Z pomerančů oškrábeme nudličky oranžové kůry (buďto vybírejte chemicky neošetřený plod, nebo jej omyjte speciálním přípravkem na čistění ovoce a zeleniny) a poté pomeranče odšťavníme a získanou šťávu si dáme bokem. Trochu kůry si necháme na závěrečné posypání.
  3. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a vložíme do ní chřest. Vaříme pár minut, dokud nebude tzv. al dente (tedy křupavý „na skus“).
  4. Poté si nahřejeme pánev, na kterou kápneme trochu olivového oleje, přidáme uvařený chřest, pomerančovou kůru a vše zalijeme pomerančovou šťávou. Povaříme minutku až dvě, dokud šťáva s olivovým olejem nevytvoří emulzi.
  5. Chřest vyndáme z pánve a položíme na předem nahřátý talíř. V pánvi poté ještě chvíli redukujeme zbylou tekutinu. Můžeme přidat trošku olivového oleje, aby byla textura pomerančové omáčky krásně krémová.
  6. Zredukovanou omáčkou přelijeme chřest na talíři a vše podáváme posypané kousky pomerančové kůry.
Chřest a pomeranč na talíři Jan Macuch / Shutterstock.com

Chřestová polévka z bílého chřestu podle Garden & Kitchen – recept

Na polévku budeme potřebovat:

  • 500 g bílého chřestu
  • 3–4 brambory
  • 1 dl bílého vína
  • 1 středně velkou cibuli
  • 30 g másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1,3 l zeleninového vývaru
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Na ztracená vejce:

  • 4 vejce (množství odpovídá počtu porcí)
  • ocet
  • sůl
Chřestový koláč se šunkou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Chřestový koláč se šunkou

Chřestový koláč se šunkou je výtečnou jarní delikatesou, která se vám bude vyloženě rozplývat na jazyku. Spojení chřestu, schwarzwaldské šunky a křehkého listového těsta vytvoří chuťově naprosto dokonalý výsledek.

Chřestový koláč se šunkou
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Jak na to?

  1. Chřest oškrábeme (nejlépe speciální škrabkou) a poslední třetinu výhonku vždy odkrojíme. Odkrojky nevyhazujeme, ale použijeme s ostatní zeleninou na vývar.
  2. V hrnci rozpustíme lžíci másla se lžicí olivového oleje a osmahneme najemno pokrájenou cibuli. Přilijeme bílé víno a necháme ho částečně vyvařit. Poté do hrnce vsypeme pokrájené brambory a chřest. Vše zalijeme zeleninovým vývaremvaříme 25 minut.
  3. Uvařenou polévku rozmixujeme a poté přecedíme přes cedník (zbavíme se tak vláken chřestu). Opět přivedeme k varu, dochutíme muškátovým oříškem, popřípadě solí a pepřem a zjemníme smetanou.
  4. Na závěr si připravíme ztracené vejce: V širším hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme lžíci octa, sůl, zmírníme oheň a pomocí vařečky vytvoříme vír. Doprostřed vložíme rozklepnuté vajíčko a vaříme na mírném ohni zhruba 4–5 minut, nakonec vytáhneme.
  • Tip: Pokud potřebujete připravit více ztracených vajec zaráz, můžete si vypomoci praktickou vychytávkou: Z potravinové fólie vystřihněte větší čtverec, vystelte jím menší misku, vnitřek fólie ještě vymažte olejem a dovnitř vyklepněte vajíčko. Zamotejte a zauzlujte nebo zavažte, aby bylo v balíčku co nejméně vzduchu. Všechna takto připravená vajíčka vložte do vroucí vody a povařte 5 minut. Poté opatrně ustřihněte vršek fólie a vajíčka vybalte a podávejte.
Chřestová krémová polévka v bílém rendlíku OlgaBombologna / Shutterstock.com

Chřestový salát s mangem a chilli – recept

Na salát (cca 4 porce) budeme potřebovat:

  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 větší zralé mango
  • 1 červenou cibuli
  • hrst čerstvého koriandru (nemusí být)

Na zálivku:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci medu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 menší čerstvou chilli papričku

Jak na to?

  1. Z chřestových výhonků odkrojíme zdřevnatělé konce a poslední třetinu opatrně oloupeme škrabkou.
  2. Chřest dáme vařit do osolené vroucí vody tak, aby hlavičky vykukovaly nad hladinu a zachovaly si svou křupavost – pomůže, když se vaří v hlubokém hrnci svázaný ve stoje. Chřest vaříme asi 3 až 4 minuty a po uvaření ihned přendáme do misky s ledovou vodou. Poté vyjmeme, osušíme a dáme stranou.
  3. V misce si smícháme všechny ingredience na zálivku: Citronovou šťávu, med, olivový olej a najemno nasekanou chilli papričku a vše společně dobře promícháme.
  4. Chřest nakrájíme na kousky, přidáme pokrájené mango, najemno nakrájenou cibuli, případně koriandr, promícháme a podáváme přelité zálivkou.

Dobrou chuť!

Zdroj: Kupi, Elle republic